Cum sa ii faci responsabili pe adolescenti

Publicat pe 15.06.2011 la 17:16

Copiii care ajung la varsta adolesecentei incep sa aiba spirit de independenta si de aceea e necesar ca parintii sa le vorbeasca acestora si sa le arate ce inseamna responsabilitatea.

Astfel, exista mai multe metode care pot fi eficiente pentru ca adolescentul din familia ta sa fie constient de ceea ce inseamna responsabilitatea.


Inainte de 15 ani


Pana la aceasta varsta adolescentul trebuie sa fie obisnuit sa isi faca singur patul dimineata, sa spele vase, sa duca gunoiul afara din casa. Sunt sarcini simple insa reprezinta o baza solida pentru mai tarziu. Vorbeste-i cu afectiune si lauda-l daca ajunge sa faca singur aceste lucruri, fara sa i le spui sau ceri mereu.


Da tu insusi exemple de responsabilitate - daca ii spui ca il vei lua la o anumita ora de la scoala, atunci nu intarzia, daca ii promiti ca in weekend mergeti intr-un anumit loc tine-te de cuvant, si tot asa. Fii tu insusi responsabil si astfel vei reprezenta un exemplu fata de el. Va capata si incredere in tine.


Arata-i care sunt repercusiunile in caz de lipsa de responsabilitate - fiecare om face greseli si mereu exista cate o repercusiune, mai mare sau mai mica, in functie de natura greselii. Arata-i ce poti pati daca tu, ca parinte, uiti sa platesti la termen o factura, de exemplu. Iar daca adolescentul tau primeste o nota mica la scoala, nu incerca sa-l scuzi si sa-l protejezi, ci explica-i de ce s-a intamplat acest lucru.


Dupa varsta de 15 ani


Adolescentul tau a crescut, de aceea e bine sa discuti cu el aproape tot ce ii trece prin cap, astfel va capata si mai mare incredere in tine.


Rasplateste-l daca da dovada de responsabilitate - daca singur decide ca vrea sa-si faca temele inainte de a merge afara cu prietenii atunci permite-i sa stea inca 30 de minute afara.


Nu deveni controlabil - este una din cele mai mari greseli: cu cat devii un spirit care incearca sa controleze fiecare miscare a lui, cu atat adolescentul va deveni iresponsabil in actiunile sale.


Discuta greselile cu el - nu trece cu vederea cand el face ceva gresit, ci discuta cu el deschis, arata-i ce nu a facut bine sau de ce nu a procedat corect intr-o situatie. Acest lucru il va ajuta sa-si creeze un propriu sistem de valori pe baza carora va lua decizii.


Foto: more4kids.info

În articolul

Cum sa ii faci responsabili pe adolescenti

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x