Cupluri celebre: Paris si Elena

Publicat pe 13.02.2013 la 13:36 Actualizat pe 13.02.2013 la 13:48

Elena (Helena, greaca: Ἑλένη, "cea mai frumoasa dintre muritoare") era in mitologia greaca fiica lui Zeus si a Ledei.

O legenda spune ca Zeus, deghizat in lebada a violat-o pe Leda; lebada a facut doua oua din care au iesit Elena si Pollux. O alta legenda spune ca Zeus a sedus-o pe Nemesis si aceasta a facut doua oua pe care le-e descoperit un cioban si le-a dat reginei care le-a ingrijit pana cand, din ele, au iesit cei doi copii pe care i-a crescut ca pe copiii ei.

Copila fiind, ea a fost rapita de Tezeu, a avut o fetita, pe Ifigenia, apoi a fost adusa acasa de fratii sai Castor si Pollux.

Regele Spartei, tatal ei pamantesc, decide la un moment dat sa o casatoreasca, iar pretendentii vin din toate colturile tarii. Elena il alege pe Menelau – un print din Micene. Impreuna cu acesta o are pe Hermione.

Zeita Afrodita ii promite lui Paris, un print din Troia, ca rasplata dupa arbitrajul favorabil in cazul Marului Discordiei.

Eris, sora lui Ares, impreunandu-se cu Zeus, a nascut-o pe Ate, Zeita Crimei. Nu a fost invitata la nunta Zeitei Tethis cu Peleus si a aruncat un mar vrajit pe care era scris cu litere de aur: "Celei mai frumoase", rivalizandu-le pe: Hera, Atena si Afrodita. Vazand marul, cele trei Zeite l-au revendicat, fiecare sustinand ca le intrece in frumusete pe celelalte doua. Deoarece nu puteau ajunge la o intelegere, ele il aleg ca arbitru pe Paris. Acesta ii ofera marul Afroditei pentru ca ea ii promite ca sotie pe cea mai frumoasa femeie pamanteana, Elena.

Paris merge in Sparta in timp ce Menelau era plecat. Unele legende spun ca el a rapit-o pe Elena, altele ca ea ar fi mers de buna-voie, fermecata de printul Troian.

Oricum ar fi fost, plecarea Elenei cu Paris are ca rezultat declansarea Razboiul Troian. Grecii pornesc razboiul impotriva Troiei pentru a-l pedepsi pe Paris si pentru a-si recupera regina.

Elena a avut cu Paris cativa copii, insa niciunul nu a supravietuit. Si Paris moare in timpul razboiului, iar Elena se casatoreste cu Deiphobos - unul dintre fratii lui.

Grecii castiga razboiul, Elena se intoarce la Menelau. Dupa moartea lui Menelau este izgonita de fiii acestuia, adapostestindu-se in Rhodos, la Polyxo, vaduva lui Tlepolem care la un moment dat o spanzura pe Elena pentru a-si razbuna sotul.

O alta versiune este ca Elena s-a casatorit cu Ahile, invingatorul Troiei, retragandu-se alaturi de el pe Leuke - Insula Alba de la marginea lumii.

În articolul

Cupluri celebre: Paris si Elena

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x