Cupluri celebre: Ulise si Penelopa

Publicat pe 12.02.2013 la 10:41 Actualizat pe 12.02.2013 la 10:45

In mitologia greaca, Penelopa (Πηνελοπεια), fiica lui Icarius si nepoata lui Tindar, Leucip si Afareu, regina insulei Itaca este sotia lui Ulise.

Ulise si Penelopa au un fiu, pe Telemah, care s-a nascut inainte ca tatal sau sa merga la razboiul troian. Dragostea pentru sotie si fiu il face pe Ulise sa simuleze nebunia cand Palamede vine sa il cheme la razboi, insa planul lui este descoperit. Penelopa a ramas singura stapana a bunurilor regelui. Se spune ca ea a asteptat cu fidelitate timp de douazeci de ani intoarcerea sotului ei de la razboi si in tot acest timp a refuzat sa se marite cu unul din multii petitori care i-au facut curte: Antinous, Agelaus, Amphinomus, Ctessippus, Demoptolemus, Elatus, Euriades, Eurimachus, Irus si Peisandros.

Deoarece insistenta petitorilor nu o impresioneaza cu nimic pe regina, acestia se instaleaza chiar in palat incercand sa o exaspereze prin risipirea bunurilor si averilor lui Ulise. Penelopa se foloseste de un viclesug pentru a obtine un ragaz. Ea le promite petitorilor ca va alege pe cineva de sot imediat ce va termina de tesut lintoliul lui Laerte (cunoscut si sub numele de panza Penelopei), insa lucrul facut in timpul zilei era desfacut in timpul noptii. Dupa trei ani insa, Penelopa este data in vileag de o servitoare.

Nauplios, vrand sa razbune moartea fiului sau, Palamede, raspandeste zvonul ca Ulise a murit in razboi. Auzind acestea, mama lui Ulise, Anticleea se sinucide, iar Penelopa se arunca in mare dar este salvata de un grup de pasari care o aduc la tarm.

Cand Ulise se intoarce acasa el nu vrea sa fie recunoscut de Penelopa si se deghizeaza. Dupa venirea lui Ulise, Penelopa hotaraste sa organizeze o intrecere cu arcul pentru a alege pe unul din petitori, intrecere care este de fapt o noua metoda de amanare. La aceasta competitie participa si Ulise care castiga, apoi ii ucide pe ceilalti petitori si isi dezvaluie adevarata identitate.

Penelopei nu ii vine sa creada si banuieste ca este vizitata de un zeu care a luat infatisarea lui Ulise. Pentru a-l testa, Penelopa ii cere servitoarei ei, Euriclea, sa mute patul nuptial in camera lor de nunta. Ulise spune ca acest lucru nu este posibil, deoarece el a faurit patul, iar unul din picioarele lui este un maslin viu. Penelopa se convinge astfel ca cel dinaintea ei este Ulise.

Se spune ca zeita Atena a lungit durata acelei nopti pentru ca Ulise si Penelopa sa-si povesteasca unul altuia aventurile prin care au trecut.

În articolul

Cupluri celebre: Ulise si Penelopa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
a1.ro
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
HelloTaste.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Catine
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
useit.ro
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
as.ro
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Spynews
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
DeParinti
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
MediCOOL
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
HelloTaste
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
x