Despre singuratatea in cuplu
Publicat pe 02.03.2011 la 19:05 Actualizat pe 02.03.2011 la 19:09
Ai crede ca cel mai singur te simti atunci cand nu ai pe nimeni. Cuplurile din jur iti par fericite si chiar si cei care par sa fi intrat in rutina si sunt mai mult prieteni decat iubiti au o persoana draga langa ei cu care sa imparta probleme si bucurii. Chiar asa sa fie insa?
Pentru multi o relatie de cuplu inseamna singuratate impartita la doi, desi poate nici nu sunt constienti de acest lucru. Fireste, relatiile nu sunt de la inceput asa. Din contra, cei doi indragostiti sunt fascinati unul de celalat si petrec mult timp impreuna, ignora micile lucruri pe care nu le plac la partener sau pur si simplu nu le observa.
Cu timpul insa, dupa ce dispar din fluturii din stomac, relatia este mai asezata si se instaleaza o anumita stabilitate si siguranta, cei doi se privesc mai obiectiv. Multe lucruri care inainte li se pareau adorabile la jumatatea lor pot deveni obiceiuri enervante.
Si fiecare se refugiaza treptat in munca, iesiri separate cu prietenii, iar daca sunt impreuna acasa, fiecare e cu nasul in cartea lui sau privesc ecranul televizorului fara a interactiona foarte mult.
Astfel se instaleaza singuratatea, sentimentul ca desi esti cu cineva, persoana de langa tine nu te cunoaste, nu te intelege, ca ceea ce vorbiti sunt lucruri triviale, va preocupati in legatura cu cheltuielile sau achizitionarea unei masini, dar nu mai tineti minte cand a fost ultima oara cand chiar ati ras cu pofta sau ati stat noaptea pana tarziu in pat purtand o conversatie atat de interesanta incat ati uitat de somn.
Iesirea din impas
O astfel de problema este cu atat mai grava cu cat ea trece de cele mai multe ori neobservata. Raceala intervine treptat si de cele mai multe ori cei doi devin constienti de ea cand ea s-a instalat destul de bine intre ei.
De multe ori ignoram micile semne care ne transmit ca ceva nu este in regula, pentru a ne da seama mai tarziu de efectul lor cumulat. Insa nu inseamna ca totul este pierdut si relatia este sortita esecului.
Primul pas si cel mai important este constientizarea acestei probleme si luarea de decizii impreuna pentru a remedia lucrurile. Din pacate, multi aleg sa caute salvare in afara relatiei, sa compenseze pentru ce nu merge bine cautand pe altcineva, insa de multe ori se dovedeste a fi nu neaparat o noua iubire, ci o fericire temporara.
Cand o relatie nu mai merge la fel de bine, trebuie sa aflam clar de ce am ajuns in acest punct si daca lucrurile se pot remedia sau nu. Pentru ca putem pierde o persoana importanta, care ne cunoaste si iubeste asa cum suntem, pentru ca nu facem niciun efort sa schimbam ceva.
Relatiile sunt complicate si nu merg pur si simplu de la sine deoarece exista suficienta iubire. Apar probleme, stres, lipsa de timp, certuri, oamenii se schimba in timp, se maturizeaza, isi contureaza mai bine personalitatea, au vise si aspiratii noi. Cel cu care ne impartim viata acum este intr-un fel aceeasi persoana de care ne-am indragostit in urma cu cativa ani, insa din multe puncte de vedere a evoluat mult.
Iar aceasta schimbare nu este usor de controlat, pentru ca nu mereu are loc in sincron cu schimbarile prin care trece partenerul. Unul o poate lua pe un drum, iar celalalt pe altul si sa realizeze intr-o zi cat de departe sunt, desi se stiu de atata timp si practic au crescut unul sub ochii celuilalt.
Foto: divorcenavigations.com