Educatia sexuala este recomandata adolescentilor

Publicat pe 08.03.2011 la 15:09 Actualizat pe 08.03.2011 la 15:10

Educatia sexuala este un termen general, ce cuprinde informatii atat despre anatomia sexuala, reproducerea sexuala, raportul sexual propriu-zis, sanatatea sexuala si a reproducerii, relatiile emotionale, drepturile si respsonsabilitatile sexuale, abstinenta, contraceptia cat si despre diverse aspecte ale comportmentului sexual uman.

Aceasta este ceea ce teoria ne ofera ca si definitie. In realitate, educatia sexuala este mai complexa, tine de viata si sanatatea fiecarui om, intrucat sexualitatea apare in viata fiecarei persoane inca de la nastere. Ea face parte din lectiile de viata necesare fiecarui individ.

Educatia sexuala este necesara celor mici (prescolari, scolari) dar si tinerei generatii de adolescenti. Avand in vedere gradul tot mai ridicat de expunere la informatii despre sex in scoli, printre colegii de aceeasi varsta sau mai mari, este importanta interventia unei persoane care sa clarifice anumite aspecte, intrebari si curiozitati.


Educatia sexuala este cea care trebuie sa-i invete pe tineri ce inseamna intimitatea. In acelasi timp, ea trebuie sa ofere si o perspectiva generala asupra a ceea ce inseamna sistemul reproducator, metodele de contraceptie si BTS, si mai mult decat atat, sa le ofere posibilitatea de a stabili singuri ce inseamna identitatea sexuala si relatiile cu persoanele de acelasi sex si cu cele de sex opus.


In educatia sexualitatii este foarte important ca adolescentul sa primeasca informatii precise si corecte, despre ambele sexe. Informatii sintetizate conform varstei si dorintei sale de cunoastere si capacitatii de intelegere.


Este nedrept sa incercati sa ignorati faptul ca ei sunt constienti de sexualitatea lor, indiferent de varsta la care se afla. Parintii trebuie sa fie pregatiti sa raspunda copiilor lor in mod corespunzator nivelului de expunere si maturitate.


Insa mai intai de toate parintii trebuie sa-si dezvolte de timpuriu o anumita relatie de comunicare si prietenie cu copii lor si sa aiba o atitudine pozitiva fata de sex. Conform unor studii, copiii bine informati in legatura cu anatomia masculina si feminina vor suporta mult mai usor schimbarile fizice si emotionale din timpul pubertatii.

FOTO: Hepta

În articolul

Educatia sexuala este recomandata adolescentilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x