Fascinanta istorie a bradului de Craciun
Publicat pe 23.12.2011 la 16:59
In fiecare an de Craciun, toti stim ce avem de facut: cumparam cadouri, pregatim delicatese si preparate speciale si, cel mai important, impodobim bradul. Cu globuri, ghirlande, beteala, fundite, instalatii sclipitoare si multe alte tematici, traditionale sau in trend in sezonul respectiv. Acum, toate aceste lucruri ni se par normale, de parca ar fi fost dintotdeauna. Insa, ca orice traditie, in spatele bradului de Craciun exista si o poveste fascinanta.
Una dintre cele mai indragite traditii ale Sarbatorilor este, fara indoiala, impodobirea bradului. De ce decoram bradul de Craciun? Cum am ajuns sa avem un astfel de obicei? Ei bine, istoria ne ofera mai multe versiuni.
Cea mai populara varianta plaseaza originile bradului de Craciun in Gemania secolului XI. Legenda spune ca Sfantul Boniface, cel care i-a covertit pe germani la crestinism, suparat pe un grup de pagani care venerau un stejar, a taiat copacul din radacini si i-a dat foc. In locul stejarului a crescut un brad frumos si bogat, sfantul considerandu-l un semn de la Dumnezeu.
Dupa 300 de ani, apar primele targuri specializate in vanzarea cadourilor. Tot in aceeasi perioada, Martin Luther King decoreaza bradul cu lumanari pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer.
In zilele noastre, imbodobirea bradului de Craciun ramane una dintre cele mai iubite datini, atat in mediul rural, cat si urban. Din plastic sau natural, acesta nu lipseste din nicio casa in seara Sfanta a Craciunului..
Foto: freechristmaswallpapers.net