Femeile cu functii de conducere la serviciu sunt dominatoare

Publicat pe 29.06.2011 la 16:15

In general, femeile de cariera care ajung sa ocupe functii in conducerea unei institutii sunt la fel de eficiente ca si barbatii aflati in asemenea functii. Situatia se schimba insa lamentabil cand femeia-sef incepe sa imprumute din comportamentul barbatului-sef. Este cazul femeii dominante, asa-numita „femeie alpha”.

Acest tip de femeie este, de regula, perfectionista si dependenta de munca. Vrea ca toti subalternii sa o asculte orbeste si sa lucreze numai la ordinele ei si dupa metodele impuse de ea. Inclina spre o atitudine dura cu subalternii, crezand ca astfel se poate impune in fata lor, ca ii tine sub control si ii face sa munceasca bine.

Nu ezita sa tipe la ei, sa ii ameninte si chiar sa ii penalizeze. Dar ea nu-si da seama ca purtandu-se asa cu ei nu face decat sa-i streseze, sa-i enerveze, sa-i intimideze si sa-i faca mai putin productivi, rezultatele pozitive lasandu-se, fireste, mult asteptate. Cercetatorii de la Universitatea din Londra au ajuns la aceasta concluzie studiind stilul managerilor profesionisti din cinci spitale publice britanice, dar au precizat ca studiul lor este valabil pentru oricare alta profesie.


Ei au constatat ca femeile din conducere care isi reprima aptitudinile firesti de comunicare cu subalternii in favoarea unei duritati „fabricate" de tip masculin risca sa se transforme in niste persoane conflictuale, care strica relatiile de lucru cu subalternii, pentru ca nimeni, nici femeie, nici barbat, nu agreeaza o „femeie alpha".

Cei mai buni manageri au mai multa «inteligenta emotionala»„, afirma Paula Nicolson, profesor la Universitatea din Londra. Ea pune comportamentul de gen masculin al femeilor-sefi pe seama unei greseli de intuitie tipice: ele „simt" ca trebuie „sa actioneze ca un barbat" pentru a se impune in fata subalternilor. Oarecum, acest comportament „este de inteles, avand in vedere faptul ca pana nu demult sefi erau barbatii", explica Nicolson, precizand insa ca „stilul de a conduce al unei femei trebuie sa fie natural, personal, iar aptitudinile de comunicare, judecata, sensibilitatea si abilitatile psihologice sunt trasaturi esentiale pentru un bun conducator".


De asemenea, s-a observat ca femeile „boss" ii solicita mai mult pe angajati decat barbatii „boss", dandu-le de rezolvat tot felul de sarcini, fara sa faca insa o selectie a importantei si prioritatilor de rezolvare a acestora. Spre deosebire de ele, barbatii sefi stiu exact ce trebuie rezolvat si se exprima clar, succint fata de subalterni, precizandu-le termenul de indeplinire a sarcinii respective si rezultatul pe care il asteapta de la ei.

Dar in toata aceasta poveste exista si jumatatea plina a paharului, care tine de firesc. Specialistii americani vorbesc despre sindromul feminin asa-zis „Queen Bee" („regina albinelor" sau „matca"). Este o adevarata mana cereasca intr-o institutie, dar numai pentru subalternii barbati. O „matca" rareori ii intinde unei femei o mana de ajutor sau o lauda, pentru ca se teme ca i-ar putea lua locul. In schimb, un subaltern barbat are numai de castigat de pe urma „reginei albinelor".


Nu numai ca ii trece cu vederea o multime de greseli, dar „regina albinelor" il si ajuta sa avanseze in cariera. Dar si subalternele sunt avantajate daca au sefi barbati. Le dau idei, le ajuta si sunt mai toleranti cand ele gresesc. Iar daca subalterna are si un strop de farmec...

Citeste si Jurnalul

FOTO: picasaweb.google.com

În articolul

Femeile cu functii de conducere la serviciu sunt dominatoare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x