Invata sa interpretezi limbajul nonverbal al copilului!
Publicat pe 13.12.2010 la 08:01
Interactiunile nonverbale zilnice dintre copii si parinti din cadrul relatiei de atasament modeleaza dezvoltarea psihica a copiilor, intiparind in mentalul copilului anumite harti mentale sau modele de lucru interne.
In relatia de atasament, calitatea comunicarii dintre copil si parinte face diferenta intre siguranta si nesiguranta, iar modul in care copilul apreciaza disponibilitatea parintelui este de o importanta cruciala.
Copilul evitant, anticipand furia sa ca raspuns la respingerea mamei, nu-si poate exprima sentimentele si nevoile deschis, si atunci si le reprima sau le minimizeaza existenta. Totodata isi hiperactiveaza interesul pentru explorarea mediului non-uman, pentru joaca, inhibandu-si sistemul de atasament nesatisfacator. Ca adult, va acorda frecvent atentie nevoilor altora, respingand propriile nevoi de atasament, negandu-si propriile nevoi emotionale neimplinite.
Copilul ambivalent, ca urmare a disponibilitatii imprevizibile a parintelui la solicitarile sale, amplifica constientizarea si exprimarea sentimentelor si nevoilor de atasament pentru a-si asigura continuitatea ingrijirii. In acest fel isi hiperactiveaza sistemul de atasament pentru a capta atentia parintelui si isi in-hiba explorarea, minimizand autonomia.
Copilul dezorganizat manifesta din reflex intoarcerea catre parinte si simultan frica fata de acesta si dorinta de a fugi. Ca adult, manifesta un comportament de control, de inversare a rolului cu parintii.
Efectele pe termen lung ale tipului de atasament al copilului le regasim ulterior incepand inca din copilarie. Copiii cu atasament securizant au mai multa stima de sine, afect pozitiv, sanatate emotionala, initiativa, competenta sociala si o capacitate mai mare de concentrare. La scoala sunt tratati cu caldura, fata de cei evitanti care sunt retrasi, aroganti sau opozanti ce tind sa determine raspunsuri furioase si frecvent ii victimizeaza pe altii in timp ce copiii ambivalenti, perceputi ca adezivi si imaturi, tind sa fie rasfatati sau victimizati.
Atasamentul dezorganizat apare frecvent in familii cu risc inalt, ca saracia, afectiuni psihiatrice, consum de droguri, alcool si reprezinta o vulnerabilitate in ceea ce priveste psihopatologia de dupa copilarie, de exemplu pacientii bordeline, iar la atasamentul evitant probleme obsesionale, narcisiste si schizoide, precum si dificultati histrionice si isterice la atasamentul ambivalent.
Studiul efectuat de-a lungul a trei generatii arata tendinta inconstienta a transmiterii intergenerationale a tiparelor de atasament. Aceasta are o implicatie semnificativa pentru parentaj. Frecvent copilul cu atasament sigur, devine adult sigur si ca parinte va creste copii siguri.
Citeste si Jurnalul National!
sursa foto: amazingchildren.net