Planificarea financiara pentru cuplurile tinere

Publicat pe 30.06.2011 la 17:47

Casatoria este un pas important, dar compatibilitatea caracterelor celor doi se dovedeste a fi doar o parte a ecuatiei. Potrivirea din punct de vedere financiar poate fi la fel de importanta, dar multe cupluri nu pun intrebarile necesare pentru a fi siguri ca sunt pe aceeasi lungime de unda cand e vorba de bani.

Acele discutii despre bani, conturi, investitii, pensionare va vor ajuta sa va claditi viitorul financiar impreuna.

Discutia


Comunicarea si discutiile deschise sunt importante in orice relatie - mai ales intr-o casnicie. In timp ce dragostea pare sa fie factorul decisiv in succesul unui mariaj, ea se poate dovedi a fi un jucator slab cand atentia cade pe unul din cele mai mari obstacole catre un mariaj perfect: banii. Problemele financiare pot lovi un cuplu inchegat si pot fi destul de dificile daca ei nu au acordat timp discutiilor despre latura baneasca inainte sa spuna „Da".


„De fapt, punctul de plecare intr-un cuplu tanar este sa cunosti ce asteapta celalalt de la tine si tu de la el si sa ajungeti la un consens in legatura cu viitorul vostru parteneriat financiar". (Nathan Gehring, consultant financiar si proprietar al Appleton - Planificare financiara pentru cupluri, Wisconsin)


Planificarea financiara - bugetarea veniturilor si a cheltuielilor noului cuplu - este plictisitoare, insa va ajuta din plin la punerea pietrei de temelie pe care se va cladi viitorul vostru.


„Va veti crea propriul stil de viata si acele necesitati pe care le considerati importante pana acum - cina in oras, cumparaturi de la anumite magazine - s-ar putea sa nu mai fie deloc necesare. Daca stabiliti traiectoria devreme, veti lua decizii mult mai bune", spune avocatul si expertul financiar Adriane Berg, autorul cartii „Planificare financiara pentru cupluri".


Indiferent daca purtati o serie de discutii sau o conversatie mai lunga, este important sa dezbateti filosofia voastra de baza in legatura cu banii si cum v-a modificat viata. E neplacut ca tu sa visezi propria casa si sa afli ca viitorul sot este impotriva investitiei intr-un imobil.


„O mare capcana este faptul ca partenerii nu isi inteleg reciproc parerile si convingerile in legatura cu banii. Cu totii am crescut cu anumite lectii si invataturi in ceea ce privese banii... Si de aici pornesc diferentele si dificultatile intre parteneri", a spus Gehring.


Impartirea responsabilitatii


O data ce ati pus la punct planul financiar, urmatorul pas este impartirea responsabilitatii. Veti scapa astfel de senzatiile ca partenerul are acces la portofel fara sa va dea socoteala pentru banii cheltuiti. „Consider ca ambele parti trebuie sa faca totul. Sa lucreze impreuna, sa discute permanent, astfel incat ambii sa stie, la orice ora, ce se petrece. Ambii trebuie sa stie de toate cheltuielile, de la plata facturilor pana la asigurarea de viata", spune Berg.


Datoriile


Datoriile curente ar trebui discutate serios cand tu si partenerul va planificati viitorul financiar. De la carti de credit la imprumuturi pentru studii, datoriile care sunt ignorate pot duce la probleme serioase pentru cupluri. Inainte de a va prezenta la ofiterul starii civile, hotarati ce faceti cu eventualele datorii ale partenerului. Fie le plateste inainte, fie va hotarati sa le achitati impreuna.


Economiile


Chiar daca datoriile necesita plata regulata, asta nu inseamna ca nu trebuie sa va apucati sa economisiti. Planificarea voastra financiara ar trebui sa includa, atat economii pe termen scurt, cat si pe termen lung. Luati in calcul si contributiile pentru acte caritabile, dar si planul pentru pensionare. Prin gestionarea realista a cheltuielilor discretionare - cum ar fi banii cheltuiti pe vacante si masini -, viitorul ar putea fi luminos.

Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: marvelous-girl.com

În articolul

Planificarea financiara pentru cuplurile tinere

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 aprilie 2024. Berbecii fac schimbări majore în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Catine
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
MediCOOL
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Beneficiile cititului împreună cu copilul. Activitatea îi poate îmbunătăți performanțele școlare
MediCOOL
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
HelloTaste
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
x