Studiu: Indragostirea dureaza o cincime de secunda
Publicat pe 01.11.2010 la 16:23 Actualizat pe 01.11.2010 la 16:26
Omul nu are nevoie mai mult de o cincime de secunda pentru a se indragosti. Iar efectul acestui "coup de foudre" asupra creierului este similar cu cel al cocainei. La aceste concluzii au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea din Siracuza (Italia), Universitatea West Virginia (SUA) si Centrul universitar de psihiatrie din Geneva (Elvetia), in urma unui studiu in care au folosit imagistica de rezonanta magnetica.
Cercetatorii au observat ca, in cele 0,2 secunde, sunt activate 12 zone din creier, care elimina diferite tipuri de substante: euforizante (care produc senzatii extrem de euforie), dopamina (substanta care transmite informatia intre neuronii creierului), oxitocina (cunoscuta si sub denumirea de "hormonul amorului"), adrenalina etc.
Oamenii de stiinta au aratat ca persoanele care s-au indragostit recent au un nivel ridicat al factorului de crestere nervoasa (prescurtat NGF), care joaca un rol foarte important in dragostea la prima vedere. Pentru autorul principal al studiului, Stephanie Ortigue, aceasta cercetare a demonstrat ca dragostea are un fundament stiintific si ii poate ajuta pe terapeuti si medici sa-si trateze pacientii bolnavi de iubire.
Studiul publicat in revista de specialitate Journal of Sexual Medicine mai arata ca, asa cum dragostea difera de la caz la caz, asa si creierul este afectat in mod diferit. Dragostea unei mame pentru copilul sau activeaza zone diferite ale creierului, iar cea pasionala, intre doua persoane, afecteaza alte zone.
Citeste si Jurnalul National
Foto: www.flickr.com