Studiu: Mariajul reduce stresul!

Publicat pe 27.09.2010 la 13:25 Actualizat pe 27.09.2010 la 13:29

Pana in prezent, a fost vehiculata deseori teoria potrivit careia casnicia amelioreaza starea de sanatate a partenerilor.

Un studiu recent al specialistilor americani a re­levat faptul ca relatiile de cuplu durabile contribuie la reducerea concentratiei hormonilor responsabili pentru instalarea si intensificarea stresului.

Cercetatorii Universitatii din Chicago au putut constata ca si indivizii implicati intr-o relatie de durata, chiar fara a fi casatoriti, manifesta simptome asemanatoare.

Potrivit lui Dario Maestri­pieri, profesor de Dezvoltare Umana Comparata in cadrul institutiei de invatamant mentionate, experimentul a evidentiat faptul ca atat barbatii burlaci, cat si femeile nemaritate sunt mult mai sensibili la actiunea factorilor de stres decat indivizii casatoriti. Cercetatorul a mentionat ca au fost obtinute dovezi care atesta faptul ca mariajul si sprijinul social pot combate cu succes stresul.


Hormonii stresului

O echipa alcatuita din cercetatori de la Universitatea din Chicago si savanti de la Northwestern University au apelat la un esantion alcatuit din masteranzi ai Universitatii din Chicago si ai Scolii de Afa­ceri din acelasi oras. Circa 40% din barbatii si 53% din femeile care au participat la studiu erau casatoriti sau implicati intr-o relatie stabila.

Grupul cuprindea 348 de barbati care aveau o varsta medie de 29 de ani si 153 de femei cu o varsta medie de 27 de ani. Subiectii au fost rugati sa participe la o serie de jocuri pe calculator care le testau aptitudinile economice.

Participantilor le-au fost prelevate mostre de saliva inainte si dupa ce si-au indeplinit sarcina incredintata. Operatia avea drept scop stabilirea concentratiilor unor hormoni si modificarile din compozitia acestora.

Fiecarui student i s-a spus ca participarea la testul respectiv era obligatorie si ca rezultatele obtinute aveau sa le influenteze in mod hotarator viitoarea cariera. Cercetatorii intentionau ca, in acest fel, sa creeze conditii de stres asema­natoare celor reale, influentand astfel concentratia de cortizol, cunoscut si sub numele de "hormonul stresului". In urma experimentului, toti participantii prezentau o concentratie sporita de cortizol, dar femeile au inregistrat o crestere medie mai mare decat barbatii.

Concluzii

Autorii studiului au mentionat ca o serie de date personale ale subiectilor, inregistrate inainte de efectuarea experimentului, au permis depistarea unei alte importante deosebiri intre acestia: indivizii neimplicati intr-o relatie, care apartineau ambelor sexe, prezentau concentratii mai mari de cortizol decat cei casatoriti sau care aveau o legatura stabila.

In urma studiului, specialistii au ajuns la o concluzie inedita: desi, deseori, casatoria poate constitui un important factor de stres pentru parteneri, acestia pot rezolva mai usor impreuna alte probleme importante. Ei au elaborat o teorie originala potrivit careia mariajul poate determina diminuarea cresterii concentratiei de cortizol in conditii de stres.

Citeste si Jurnalul National!
Foto: geniusbeauty.com

În articolul

Studiu: Mariajul reduce stresul!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Noutatea la nivel european cu care se mândrește satul Ghermănești din Ilfov: "Este un punct strategic"
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
as.ro
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu „Nilă”
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x