Te simti norocoasa? Dovada stiintifica: norocul ti-l faci singura
Publicat pe 30.10.2012 la 11:47 Actualizat pe 30.10.2012 la 13:31
Ai gasit pe jos niste bani sau o bijuterie? Te-ai intalnit din intamplare cu cineva chiar atunci cand aveai mai mare nevoie si acea persoana s-a dovedit a fi salvatorul tau? Unii spun ca acesta se numeste noroc sau o intamplare fericita. Englezii au un cuvant pentru aceasta - Serendipity. Fara astfel de intamplari fericite, unele dintre cele mai mari descoperiri ca de exemplu: microundele, razele X, penicilina sau postit-urile n-ar fi avut loc.
De ce accidentele norocoase par sa se intample doar unora si nu tuturor? Exista o anumita cale sa atragem aceste intamplari fericite sau macar sa recunoastem si sa profitam cand acestea ni se intampla?
Un proiect al University College London a incercat sa afle despre ce anume este vorba. Proiectul numit SerenA a cerut celor interesati sa intre pe serendipitystories.net pentru a vedea daca exista sau nu modele.
Au fost postate tot felul de povesti, de exemplu o femeie si-a gasit dragostea vietii dupa ce a luat trenul gresit sau un batranel de 91 de ani si-a indeplinit visul de a merge pe motocicleta dupa ce a stat de vorba intr-o cafenea cu un strain ce detinea un Harley-Davidson.
Ce punct comun gasesc cercetatorii in aceste povesti?
„Cautand modele, am gasit ca intamplarea fericita (serendipity) este mai mult decat un accident. Cei intervievati spun ca oportunitatile s-au ivit in drumul lor, insa exista doua lucruri in comun”, spune Dr. Stephann Makri.
„Primul ar fi ca ei au realizat faptul ca exista o oportunitate in calea lor. Apoi, au profitat de ocazie si au actionat.” Cand dintr-o data dai peste cineva pe care nu l-ai vazut de ani de zile, care iti ofera in final o slujba sau te prezinta celui sau celei cu care te vei casatori, se intampla cateva lucruri. In primul rand, trebuie sa observi prietenul. Apoi trebuie sa te opresti sa vorbesti cu el, chiar daca esti grabit si intarzii undeva. In final, trebuie sa dai curs oricarei invitatii sau oportunitati ce vine din aceasta.
In scurt timp intamplarea fericita (serendipitatea) implica un element de noroc ce scapa de sub control, dar trebuie sa aiba intelepciunea de a identifica oportunitatea si de a actiona asupra lui.
Psihologul Richard Wiseman, este de acord. El si-a petrecut ani de zile cercetand intamplarile fericite despre care a scris in cartea sa Factorul Noroc. A vrut sa afle de ce unii oameni par a fi intotdeauna in locul potrivit, la timpul potrivit.
Wiseman a descoperit ca acesti oameni nu sunt norocosi ci mai rapizi in a identifica norocul si de a profita de el.
A facut un experiment: a cerut oamenilor sa citeasca un ziar si sa ii spuna cate fotografii sunt in interior. Insa plasase un mesaj secret la jumatatea ziarului care spunea: opreste-te din numarat – sunt 43 de fotografii in ziar. Era in fata tuturor, cei norocosi l-au vazut, cei ghinionisti, nu.
De ce se intampla asta? Ghinionistii sunt in general mai tensionati decat norocosii, iar aceasta anxietate perturba abilitatea de a observa neasteptatul. Ghinionistii rateaza oportunitatile deoarece sunt mult prea focusati in a cauta altceva. Norocosii sunt mai relaxati si mai deschisi, de aceeea vad ce se afla acolo.
Cum poti fi mai deschis spre noroc?
Wiseman ne da cateva sfaturi:
- Iesi mai des – cu cat esti in legatura cu mai multi oameni, cu atat exista sansa de a-i intalni pe cei de care ai nevoie.
- Fii pregatit sa-ti deviezi planurile. Ghinionistii urasc sa isi schimbe rutina. Nu te teme de esec. Sansa zambeste celor ce incearca lucruri noi, in loc sa se ingrijoreze despre ceea ce s-ar putea intampla rau.
- Tehnologia joaca si ea un rol important, ne eficientizeaza vietile, insa ne restrange cumva viata, ceea ce este in detrimentul fericirii. Desigur exista exceptii. Twitter, Facebook si site-urile de dating online pot aduna oamenii laolalta in mod neasteptat.
Un exemplu: o femeiee incerca sa-si gaseasca perechea potrivita de aproape un an, era pe punctul de a renunta cand, profilul unui barbat i-a captat atentia. El scria: „aceste intamplari fericite (serendipitioase) fac viata mai interesanta”. De fapt el a scris corect cuvantul si l-a folosit in contextul potrivit, ceea ce a fost de ajuns ca ea sa il placa. S-au intalnit si si-au dat seama ca locuiau foarte aproape unul de celalalt. „Acest lucru s-a intamplat in urma cu un an, suntem impreuna si ne este bine. Ne-am intalnit datorita serendipitatii – aceasta intamplare fericita. Este o vraja buna.”