4 idei șic pentru a transforma o căsuță modestă de la munte într-un refugiu ideal de vacanță

Publicat pe 11.10.2018 la 09:14 Actualizat pe 11.10.2018 la 09:18

Dacă preferi să îți petreci vacanțele în natură, la munte, cu siguranță te-ai gândit adeseori să îți cumperi o cabană micuță și ieftină, pe care să o transformi în propria ta reședință pentru concedii sau weekenduri prelungite.

Dacă preferi să îți petreci vacanțele în natură, la munte, cu siguranță te-ai gândit adeseori să îți cumperi o cabană micuță și ieftină, pe care să o transformi în propria ta reședință pentru concedii sau weekenduri prelungite.

Cabanele de la munte au devenit destul de accesibile, indiferent că le cumperi gata construite sau că optezi pentru o căsuță modulară, cu doar câteva încăperi. Mai dificil este să găsești un design la fel de accesibil, care să le dea un aer rustic și cu ajutorul căruia să creezi o atmosferă perfectă pentru relaxare. Însă dacă ții cont de sfaturile de mai jos, amenajarea unei mici cabane de munte devine mai simplă decât te-ai fi așteptat:

Căldura, factorul esențial pentru confort

În primul rând, o cabană de munte poate fi destul de geroasă, mai ales în toiul iernii, așa că este important să găsești cele mai bune soluții pentru a încălzi încăperile cu costuri cât mai mici. Izolațiile termice sunt esențiale pentru ca micuța ta cabană să nu piardă căldură, iar la acest capitol vorbim inclusiv despre izolarea podelei și acoperișului, primele predispuse la infiltrațiile de apă.

Pe de altă parte, o soluție economică pentru a încălzi o cabană este centrala pe lemne, utilă în special în zonele în care nu ai acces la electricitate. Dacă optezi însă pentru un decor rustic, o modalitate eficientă și foarte șic pentru a încălzi cabana este să îți instalezi unul dintre aceste seminee pe lemne, fabricate din fontă, care au puterea de a încălzi eficient orice încăpere.

Mizează pe materialele naturale

Lemnul, sticla, piatra, lâna sunt materiale naturale frecvent folosite în decorurile rustice, atât pentru aspectul lor, cât și pentru un plus de confort pe care îl aduc. O cabană de munte cu interior din lemn, covoare din lână moale, mobilier fabricat tot din lemn și geamuri largi va avea o atmosferă plăcută, pe gustul întregii familii. Dacă nu vrei ca investiția să fie una mare, încearcă să găsești câțiva meșteșugari buni de la țară, de la care să poți cumpăra la prețuri mult mai mici mobilă sau decorațiuni tradiționale, cu aspect rustic autentic, pe care să le folosești în amenajarea cabanei.

De exemplu, la munte găsești foarte mulți producători locali de covoare, de perne tradiționale, pături sau chiar corpuri de iluminat, care își vând mărfurile la prețuri mult mai accesibile decât în magazinele specializate. În plus, așa poți contribui și tu la dezvoltarea acestor producători și la susținerea economiei locale.

Amplifică lumina naturală cu ajutorul oglinzilor

Oglinzile pot fi soluția ideală pentru a ilumina un spațiu mic și a crea iluzia optică a unui spațiu mult mai mare decât cel de care dispui de fapt. Acestea pot fi integrate cu ușurință în decorurile rustice, nu sunt scumpe, iar atmosfera pe care o creează este una cu adevărat specială. Locurile ideale pentru amplasarea oglinzilor sunt pe pereții opuși ferestrelor, astfel încât acestea să capteze și să reflecte lumina naturală din timpul zilei.

Dacă te uiți în revistele de design interior, vei observa cu siguranță că acest truc este folosit în special în locuințele de mici dimensiuni, pentru a mări optic spațiile, precum și în cele care nu dispun de foarte multă lumină naturală.

Nu ține neapărat ca totul să arate ca scos din cutie

Unul dintre detaliile-cheie ale unui decor rustic este aspectul vechi pe care îl au piesele de mobilier sau decorațiunile. De aceea, nu trebuie neapărat să cheltuiești sume impresionante pe cea mai scumpă mobilă, ci poți la fel de bine să recondiționezi piese mai vechi sau să împrumuți câteva dintre decorațiunile de pe vremea bunicilor, pentru a crea un decor cât mai autentic.

Reține că amenajarea unei cabane de munte nu trebuie să țină cont de regulile clasice de design pe care le-ai respecta atunci când decorezi un apartament, ci mai degrabă totul trebuie să fie concentrat în jurul confortului și senzației pe care designul respectiv ți-o creează.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Prawat Thananithaporn

În articolul

4 idei șic pentru a transforma o căsuță modestă de la munte într-un refugiu ideal de vacanță

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 decembrie 2024. Săgetătorii fac o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"
a1.ro
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o operație de 3 ore. Ce a pățit și ce a zis artistul
HelloTaste.ro
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Catine
2 zodii au parte de provocări în decembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cum îți poate intra cineva în telefon. Trucurile prin care îți protejezi datele personale
as.ro
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții tatălui său. Au urmat momente cutremurătoare: „Devastați!”
MediCOOL
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Spynews
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Modul inedit în care iubitul artistei a făcut pasul cel mare | VIDEO
DeParinti
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
MediCOOL
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
HelloTaste
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
x