4 idei șic pentru a transforma o căsuță modestă de la munte într-un refugiu ideal de vacanță

Publicat pe 11.10.2018 la 09:14 Actualizat pe 11.10.2018 la 09:18

Dacă preferi să îți petreci vacanțele în natură, la munte, cu siguranță te-ai gândit adeseori să îți cumperi o cabană micuță și ieftină, pe care să o transformi în propria ta reședință pentru concedii sau weekenduri prelungite.

Dacă preferi să îți petreci vacanțele în natură, la munte, cu siguranță te-ai gândit adeseori să îți cumperi o cabană micuță și ieftină, pe care să o transformi în propria ta reședință pentru concedii sau weekenduri prelungite.

Cabanele de la munte au devenit destul de accesibile, indiferent că le cumperi gata construite sau că optezi pentru o căsuță modulară, cu doar câteva încăperi. Mai dificil este să găsești un design la fel de accesibil, care să le dea un aer rustic și cu ajutorul căruia să creezi o atmosferă perfectă pentru relaxare. Însă dacă ții cont de sfaturile de mai jos, amenajarea unei mici cabane de munte devine mai simplă decât te-ai fi așteptat:

Căldura, factorul esențial pentru confort

În primul rând, o cabană de munte poate fi destul de geroasă, mai ales în toiul iernii, așa că este important să găsești cele mai bune soluții pentru a încălzi încăperile cu costuri cât mai mici. Izolațiile termice sunt esențiale pentru ca micuța ta cabană să nu piardă căldură, iar la acest capitol vorbim inclusiv despre izolarea podelei și acoperișului, primele predispuse la infiltrațiile de apă.

Pe de altă parte, o soluție economică pentru a încălzi o cabană este centrala pe lemne, utilă în special în zonele în care nu ai acces la electricitate. Dacă optezi însă pentru un decor rustic, o modalitate eficientă și foarte șic pentru a încălzi cabana este să îți instalezi unul dintre aceste seminee pe lemne, fabricate din fontă, care au puterea de a încălzi eficient orice încăpere.

Mizează pe materialele naturale

Lemnul, sticla, piatra, lâna sunt materiale naturale frecvent folosite în decorurile rustice, atât pentru aspectul lor, cât și pentru un plus de confort pe care îl aduc. O cabană de munte cu interior din lemn, covoare din lână moale, mobilier fabricat tot din lemn și geamuri largi va avea o atmosferă plăcută, pe gustul întregii familii. Dacă nu vrei ca investiția să fie una mare, încearcă să găsești câțiva meșteșugari buni de la țară, de la care să poți cumpăra la prețuri mult mai mici mobilă sau decorațiuni tradiționale, cu aspect rustic autentic, pe care să le folosești în amenajarea cabanei.

De exemplu, la munte găsești foarte mulți producători locali de covoare, de perne tradiționale, pături sau chiar corpuri de iluminat, care își vând mărfurile la prețuri mult mai accesibile decât în magazinele specializate. În plus, așa poți contribui și tu la dezvoltarea acestor producători și la susținerea economiei locale.

Amplifică lumina naturală cu ajutorul oglinzilor

Oglinzile pot fi soluția ideală pentru a ilumina un spațiu mic și a crea iluzia optică a unui spațiu mult mai mare decât cel de care dispui de fapt. Acestea pot fi integrate cu ușurință în decorurile rustice, nu sunt scumpe, iar atmosfera pe care o creează este una cu adevărat specială. Locurile ideale pentru amplasarea oglinzilor sunt pe pereții opuși ferestrelor, astfel încât acestea să capteze și să reflecte lumina naturală din timpul zilei.

Dacă te uiți în revistele de design interior, vei observa cu siguranță că acest truc este folosit în special în locuințele de mici dimensiuni, pentru a mări optic spațiile, precum și în cele care nu dispun de foarte multă lumină naturală.

Nu ține neapărat ca totul să arate ca scos din cutie

Unul dintre detaliile-cheie ale unui decor rustic este aspectul vechi pe care îl au piesele de mobilier sau decorațiunile. De aceea, nu trebuie neapărat să cheltuiești sume impresionante pe cea mai scumpă mobilă, ci poți la fel de bine să recondiționezi piese mai vechi sau să împrumuți câteva dintre decorațiunile de pe vremea bunicilor, pentru a crea un decor cât mai autentic.

Reține că amenajarea unei cabane de munte nu trebuie să țină cont de regulile clasice de design pe care le-ai respecta atunci când decorezi un apartament, ci mai degrabă totul trebuie să fie concentrat în jurul confortului și senzației pe care designul respectiv ți-o creează.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Prawat Thananithaporn

În articolul

4 idei șic pentru a transforma o căsuță modestă de la munte într-un refugiu ideal de vacanță

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x