4 lucruri pe care trebuie sa le verifici înainte să semnezi contractul de muncă

Publicat pe 05.11.2018 la 15:34 Actualizat pe 05.11.2018 la 15:37

Sigur ești foarte entuziasmată că ai trecut de interviul și probele de angajare și ți-a fost oferit postul mult dorit. În sfârșit, cunoștințele și abilitățile tale au fost recunoscute și apreciate. Dar nu te grăbi să semnezi contractul de muncă.

Sigur ești foarte entuziasmată că ai trecut de interviul și probele de angajare și ți-a fost oferit postul mult dorit. În sfârșit, cunoștințele și abilitățile tale au fost recunoscute și apreciate. Dar nu te grăbi să semnezi contractul de muncă.

Este important să știi exact ce așteptări are angajatorul tău de la tine și mai ales să citești cu atenție contractul de muncă ca să te asiguri că îți sunt respectate drepturile. Îți explicăm mai jos la ce să fii atentă și ce trebuie să verifici înainte să începi un nou capitol al carierei tale.

1. Verifică-ți angajatorul

Acest pas poate fi făcut chiar înainte de a te prezenta la interviu. Caută numele firmei pe Google și alte site-uri dedicate locurilor de muncă - și află tot ce poți despre activitatea firmei: deținători, număr angajați, cifra de afaceri.

Vei găsi și site-uri unde foști sau actuali angajați îți povestesc despre experiența lor în cadrul companiei, iar la rating-ul de pe Facebook poți vedea ce impresie au clienții care interacționează cu firma la care vrei să lucrezi. Astfel, îți poți da seama dacă este un loc potrivit pentru tine.

2. Verifica dacă job-ul pentru care ai aplicat este cel specificat în contract

Chiar dacă tu știi pentru ce post ai aplicat și ai discutat despre asta la interviu e important să verifici dacă se regăsesc aceleași informații în contractul de muncă. Dacă descrierea postului nu este clară, cere-i angajatorului să definească exact care vor fi responsabilitățile tale în cadrul firmei.

Dacă nu faci asta de la început, te poți confrunta cu situația în care trebuie să rezolvi probleme pentru care nu ești calificat. Sau, și mai grav, să ai trecut pe cartea de muncă un post diferit: spre exemplu, operator calculator când tu de fapt ești creator de conținut.

3. Asigură-te că știi care sunt drepturile tale ca angajat

Pentru că îți dorești să pleci în vacanțe sau poate vrei doar o zi pentru tine, e important să știi la câte zile libere ai dreptul. Legal, concediul de odihnă însumează cel puțin 20 de zile pe an, dar pot fi și mai multe, dacă angajatorul hotărăște asta.

La acestea se mai adaugă și zilele libere prin lege dar și cele pentru cazuri speciale: concediu de risc maternal, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav sau concediu medical. Dacă nu îți efectuezi toate zilele de concediu într-un an, angajatorul trebuie să îți permită să le folosești pe o perioadă de încă 18 luni.

În contractul de muncă, trebuie să fie clar menționată valoarea salariului brut și net, dar și valoarea bonusurilor, dacă există. Mai mult, este bine să știi că angajatorul este obligat să ofere salariul minim brut pe economie, care de la 1 decembrie 2018 este de 1.900 lei. Poți verifica toate informațiile despre drepturile tale în codul muncii.

4. Stabilește clar programul de muncă

Codul muncii reglementează un program de muncă cu normă întreagă la 40 de ore pe săptămână. În plus, orele suplimentare trebuie compensate în termen de 60 de zile calendaristice.

Verifică dacă angajatorul menționează în contract dacă poți fi obligat să muncești în weekend și pentru ce perioadă. Discută neapărat despre program înainte să semnezi, trebuie să știi care sunt toate obligațiile tale dar și beneficiile; poate ai posibilitatea să alegi un program flexibil, inclusiv să lucrezi de acasă.


Dacă discuți despre aceste teme la angajare, poți evita alte probleme pe parcursul desfășurării muncii. În cazul în care descoperi oricare încălcare a codului muncii, poți depune o reclamație la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Sursă foto: Shutterstock

În articolul

4 lucruri pe care trebuie sa le verifici înainte să semnezi contractul de muncă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x