4 pași esențiali de bifat înainte să dai startul la renovarea de primăvară. Tu îi îndeplinești?
Publicat pe 02.03.2018 la 11:40 Actualizat pe 02.03.2018 la 11:49
Ține cont pașiiurmător, alege o firmă de construcții sau niște meseriași de încredere și ține cont de sfaturile lor - astfel vei avea casa visurilor tale până la sosirea verii.
Chiar dacă ai ales să lucrezi cu o firmă de construcții sau ai de gând să începi acest ambițios proiect de unul singur, primul pas spre reușită este un plan bine pus la punct.
Renovarea unei case nu este tocmai floare la ureche. Orice zi de întârziere, orice pas pe care îl ratezi se traduce prin bani pierduți. Dacă nu ai experiență sau minime cunoștințe în materie de construcții, cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să mergi pe mâna oamenilor pe care i-ai angajat. În acest sens, optează pentru o firmă de încredere. Chiar dacă inițial poate părea varianta mai scumpă, la final îți poate salva fonduri serioase.
Acestea fiind spuse, iată care sunt cei 4 pași esențiali pe care trebuie să-i bifezi înainte să dai startul proiectului tău:
1. Nu întârzia prea mult luarea deciziilor
Dacă vrei ca totul să decurgă cu bine, ia toate deciziile înainte să te apuci efectiv de lucru. Niște constructori buni și cu experiență îți pot face o listă a problemelor cu cate te poți confrunta pe parcurs, însă, contrar așteptărilor, nu aceste situații întârzie lucrările de renovare.
În schimb, alegerile banale pe care trebuie să le faci, precum tipul și culoarea lavabilului sau faianta pentru baie si bucatarie, sunt cele care amână de obicei data de finalizare a lucrării și se traduc prin pierderi masive la bugetul inițial.
O altă situație problematică este atunci când materialele sau accesoriile pe care le alegi întârzie să ajungă la destinație la timpul promis de furnizor. Tocmai de aceea, sfatul nostru este să alegi de la bun început un distribuitor de materiale de construcție în care poți avea încredere că va finaliza la timp comenzile. Astfel, pierderile pe care le vei înregistra - inevitabile într-un proiect de anvergură - vor fi minime.
2. Nu te răzgândi… prea mult
Inevitabil, te vei și răzgândi pe parcursul lucrărilor de renovare. Să ai însă în vedere că astfel de situații pot însemna chiar schimbări de comenzi la furnizori. Și chiar dacă pot părea minore, aceste schimbări adaugă zile în plus termenului de livrare. În final, cel care pierde este tocmai clientul, adică tu. iar pierderile pot fi inclusiv de ordin financiar. În plus, în funcție de elementul pe care vrei să-l schimbi, aceste situații pot însemna inclusiv modificări de proiectare. Sfatul nostru? Cântărește bine deciziile de la bun început și nu te abate prea mult de la planul inițial.
3. Nu începe renovările fără să ai un fond de rezervă
Dacă te găsești în situația în care costul lucrărilor îți depășește așteptările, bine ai venit în club. Este aproape de neconceput să te încadrezi în limita bugetului pe care ai setat-o atunci când ai dat startul lucrărilor. Tocmai de aceea, toți constructorii îți vor recomanda să ai bani puși deoparte pentru situații neașteptate. Vestea bună este că, dacă ții cont de sfaturile de la punctul 1 și 2, pierderile vor fi minime.
4. Gândește-te la o locuință provizorie
Majoritatea celor care se apucă de renovări ignoră această regulă. Și asta dintr-un motiv foarte întemeiat: să te muți timp de câteva săptămâni sau chiar luni bune adaugă multe zerouri bugetului de renovare. Dacă nu îți poți permite să stai departe de casă pe toată perioada renovării, încercă măcar să cauți un loc confortabil și curat în prima parte a proiectului, atunci când, de obicei, se face și cel mai mare deranj. Te poți muta înapoi când constructorii trec la finisaje. Sau, dacă stai la casă, atunci când au terminat cu interiorul.
Ține cont de pașii de mai sus, alege o firmă de construcții sau niște meseriași de încredere și ține cont de sfaturile lor - astfel vei avea casa visurilor tale până la sosirea verii.
Sursa foto: Shutterstock.com