5 lucruri pe care trebuie să le înveți înainte să îți deschizi propria afacere

Publicat pe 28.11.2018 la 13:08 Actualizat pe 28.11.2018 la 13:12

Accesul la informație, la tehnologie și digitalizarea au ușurat foarte mult procesul de înființare a unei firme.

Generațiile născute după '89 sunt mai încrezătoare, își asumă mai multe riscuri, au mai multe oportunități și nu se tem să profite de ele. Așa se face că tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani își deschid mai multe afaceri acum decât părinții lor. Accesul la informație, la tehnologie și digitalizarea au ușurat foarte mult procesul de înființare a unei firme. Iar dacă punem la socoteală toate beneficiile pe care le pot obține tinerii antreprenori, este lesne de înțeles de ce ei nu mai vor să aștepte 10-15 ani să capete experiență pe piața muncii și se grăbesc să devină patroni.

Însă cei care se gândesc serios să înceapă o afacere pe cont propriu trebuie să fie conștienți că există unele obstacole de care se vor lovi, multe dintre ele ridicate chiar de lipsa lor de experiență. Iată care sunt lucrurile esențiale pe care orice tânăr cu spirit antreprenorial ar trebui să le știe înainte de a-și lansa propria afacere:

Nu te lăsa influențat de statistici

Statisticile sunt importante pentru a cunoaște piața și domeniul în care activezi, pentru a-ți concepe o strategie eficientă și a interpreta fluctuațiile economiei. Însă ele trebuie citite și cu puțină detașare. De exemplu, statisticile care spun că 95% dintre micile companii se închid după primul an sunt relevante, însă nu înseamnă că ar trebui să te lași descurajat de acest număr sau să renunți imediat cum apare primul hop, gândindu-te că și alții au dat greș înaintea ta.

Nu te lăsa descurajat de cei din jur

Un lucru pe care s-ar putea să îl auzi de mai multe ori când te decizi să îți lansezi o afacere este că ești prea tânăr și neexperimentat pentru a avea succes. În acest caz, vârsta poate fi și un avantaj, dar și un dezavantaj, în funcție de cum decizi să abordezi problema.

De exemplu, în România, omul de afaceri Liviu Tudor, președintele Genesis Property, deținătorul celor mai importante spații de birouri din Capitală, a intrat în lumea businessului în 1990, când a început să importe calculatoare din Singapore, având doar 29 de ani. Un tânăr cu viziune și simț antreprenorial, Liviu Tudor a intuit bine că piața din România va cunoaște o explozie a cererii de calculatoare.

Nu lăsa lucrurile neterminate

Înainte de a te lansa în afaceri ar fi bine să alegi un domeniu care îți place și la care te pricepi. Astfel, ai șanse mai mari să muncești cu pasiune și să te preocupi mereu de mica ta afacere, pe care speri să o crești în următorii ani. Unii antreprenori aflați la început de drum comit însă greșeala de a începe mai multe lucruri în același timp și de a nu-l termina pe niciunul. Oricât de multe idei ai avea și oricât de dornic ai fi să le pui cât mai rapid în practică, învață să le iei pe rând și să nu începi altceva până când nu ai dus la bun sfârșit ce ai început până în acel moment.

Nu intra în parteneriate doar pentru că sunt convenabile

Atunci când formezi un parteneriat, cel mai puternic argument este acela că unirea forțelor voastre vă va face businessul mai puternic. În afară de asta, nu există un motiv mai bun. Parteneriatele formate din motive greșite pot ajunge să creeze mai multe probleme decât rezolvă.

Reține că un partener de afaceri bun ar trebui să te completeze, să se priceapă la lucrurile pe care tu nu le stăpânești atât de bine, astfel încât fiecare să aibă propriile sarcini clar trasate. De asemenea, este bine să alegi o persoană cu care ai o formă de chimie profesională, o persoană responsabilă, pe care să știi că te poți baza și care să aibă obiective similare cu ale tale.

Nu e nevoie să renunți la job

Dacă îți permiți să pornești o afacere de la zero fără să ai un loc de muncă, este perfect. Înseamnă că îți vei putea dedica tot timpul dezvoltării businessului tău. Însă nu toți tinerii își permit să renunțe la un job stabil pentru a se aventura în lumea afacerilor. Asta nu înseamnă că nu îți poți lansa propriul business, chiar dacă ai o slujbă full-time care îți ocupă cel puțin 8 ore pe zi. Secretul este să fii dispus să muncești în timpul tău liber, în weekenduri sau după program, și să renunți la o parte din distracțiile cu care îți umpleai timpul.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: dotshock

În articolul

5 lucruri pe care trebuie să le înveți înainte să îți deschizi propria afacere

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x