5 materiale cu care se poate schimba radical aspectul interior al unei camere
Publicat pe 21.03.2018 la 09:37 Actualizat pe 21.03.2018 la 09:48
Fiecare dintre aceste 5 materiale se poate utiliza foarte ușor chiar dacă nu sunteți profesioniști, iar schimbările vor fi mai rapide decât vă așteptați.
Fiecare dintre noi simțim, mai des sau mai rar, nevoia unei schimbări. Iar această schimbare o putem face cu noi sau cu mediul în care trăim. Cercetări recente au arătat că mediul în care trăim sau în care lucrăm ne poate afecta capacitățile cognitive, această influență având legătură atât cu nuanțele, cât și cu structurile care ne înconjoară. Iată de ce este bine ca, periodic, să intervenim asupra mediului înconjurător și să facem schimbări rapide în bine. Cele 5 materiale de construcții pe care vi le prezentăm în cele ce urmează vă pot fi de mare ajutor, fiind ușor de folosit pentru utilizatorii casnici.
1. Lambriul de lemn - aduce oricărei încăperi un mare plus estetic, iar utilizarea lui reușește să schimbe în întregime aspectul camerei, indiferent dacă este vorba despre un interior clasic sau modern, de locuit sau de lucru. Placarea pereților interiori cu lambriu de lemn este un proces foarte ușor și rapid, realizându-se doar cu câteva unelte uzuale și cu puțină îndemânare. Acest material este foarte rezistent, poate fi păstrat în nuanțele lui naturale sau poate fi vopsit în orice culori. Marele avantaj al utilizării lambriului este acela că fiind realizat din lemn, care este un foarte bun izolator natural, păstrează în incinta respectivă căldura iarna și răcoarea vara, reducând, astfel, consumul de energie.
2. Tapetul - este, de asemenea, un material potrivit pentru încăperi cu orice destinație, aplicându-se destul de rapid, însă cu ceva mai mare atenție și răbdare. Dacă vă hotărâți să îl montați singuri, trebuie să țineți cont de câteva reguli de bază. În primul rând, suprafața trebuie să fie perfect dreaptă, prizele, întrerupătoarele și aplicele trebuie demontate și trebuie să alegeți neapărat un punct de plecare, cum ar fi fereastra sau ușa. Istoria utilizării tapetului pentru decorarea pereților este una foarte îndelungată, chinezii fiind primii care au lipit hârtie de orez pe pereții încăperilor, în jurul anului 200 d.Hr. Inițial, acesta se folosea în casele persoanelor înstărite, pentru că se picta manual și era foarte scump, iar în Europa a cunoscut o dezvoltare puternică în perioada Renașterii.
3. Mocheta - poate fi utilizată atât ca pardoseală, cât și pentru a o acoperi și este opțiunea care păstrează cel mai bine căldura dintre toate metodele de acoperire a unei podele. Acest material poate fi utilizat atât în locuință, cât și în spațiile publice, se poate integra în orice stil de amenajare interioară și în orice cameră, conferind încăperilor o atmosferă caldă și primitoare. De asemenea, este un bun izolator termic și mai ales fonic și se recomandă, foarte des, pentru utilizarea în camera copilului. Este des răspândită ideea că mocheta dăunează persoanelor care suferă de alergii, contribuind la răspândirea acarienilor, însă studii moderne au demonstrat faptul că acest lucru nu este adevărat, întrucât densitatea fibroasă a mochetei menține acarienii și nu le permite să se miște prin aer.
4. Parchetul - este un alt material care poate fi folosit în proiectele DYI de utilizatorii casnici care nu sunt specialiști, pentru că se montează foarte ușor. Este, de asemenea, o opțiune mereu la modă, cu bună rezistență în timp, cu preț avantajos și aspect excelent. Întreținerea sa se face foarte ușor și pentru că nu reține mirosurile neplăcute și praful, parchetul este adesea recomandat persoanelor alergice. Specialiștii ne mai spun ca atunci când alegem nuanța parchetului aceasta trebuie să contrasteze cu pereții și cu mobila, pentru a evita monotonia. În plus, se instalează foarte rapid și, dacă vă încumetați să faceți singuri un astfel de proiect, puteți finaliza o suprafață de 25 mp în mai puțin de două ore.
5. Vopseaua lavabilă – vă ajută să schimbați poate cel mai rapid imaginea unei camere. Și nu numai aspectul, ci și calitatea aerului din încăperea respectivă, întrucât multe dintre vopselele lavabile moderne sunt ecologice. Mai exact, acestea nu conțin compușii organici volatili (COV) care sunt substanțe dăunătoare pentru sănătate şi mediu, în această categorie fiind incluși sute de astfel de compuși. Cei mai periculoși dintre aceștia sunt cei care au în compoziție glicol, aceștia fiind prezenți în majoritatea vopselelor pe bază de apă. Pentru ca rezultatul să fie unul foarte bun, trebuie să pregătiți foarte bine înainte suprafața pe care vreți să o vopsiți, să utilizați, obligatoriu, amorsă și să protejați ramele ferestrelor și ușilor cu bandă adezivă.
Fiecare dintre aceste 5 materiale se poate utiliza foarte ușor chiar dacă nu sunteți profesioniști, iar schimbările vor fi mai rapide decât vă așteptați.
Sursa foto: pexels.com