5 secrete pentru a optimiza performantele masinii

Publicat pe 21.03.2019 la 14:18 Actualizat pe 21.03.2019 la 14:21

Pentru a obtine performanta maxima a motorului si componentelor masinii tale, trebuie sa respecti regulile de intretinere comunicate de fiecare producator in parte.

Masinile de serie sunt facute sa ruleze optim in anumiti parametri. Pentru a obtine performanta maxima a motorului si componentelor masinii tale, trebuie sa respecti regulile de intretinere comunicate de fiecare producator in parte. De atentia pe care o acorzi reviziilor periodice depinde durata de viata pe care o va avea masina. In plus, poti imbunatati performanta generala a masinii tale folosind produse de calitate. Orice interventie asupra automobilului trebuie facuta intr-un mediu autorizat, de catre specialisti, cu respectarea normelor de siguranta.

Alegerea combustibilului

Carburantul cu care functioneaza motorul masinii tale este comunicat de producator. Pentru a preveni eventualele probleme cauzate de alimentarea cu motorina a unui motor pe benzina sau invers, pe clapeta rezervorului sunt indicatii si avertismente cu privire la tipul de carburant al masinii. Asadar, prima alegere o faci atunci cand achizitionezi masina, in functie de numarul de kilometri pe care ii vei parcurge: motor pe benzina sau pe motorina. In continuare, vei putea alege producatorul si tipul de benzina sau motorina cu care vei alimenta. Orice statie de alimentare iti pune la dispozitie cel putin doua sortimente din fiecare produs. Benzina cu cifra octanica mai mare si motorina extra pot imbunatati performantele motorului datorita aditivilor superiori.

Alegerea anvelopelor

Anvelopele sunt consumabilele care influenteaza cel mai mult functionarea unui automobil. Manevrele importante precum virajul sau franarea depind de randamentul pneurilor in timpul rularii. Puterea unui motor este pusa in valoare de aderenta cauciucurilor auto. O aderenta slaba duce la grabirea uzurii pneului si implicit la derapaje in timpul demararii si al franarii. La achizitia anvelopelor, informeaza-te cu privire la indicatiile comunicate de producatori. Indicele de viteza, spre exemplu, iti arata pana la ce viteza anvelopa iti asigura transportul in siguranta. Conditiile meteorologice influenteaza comportamentul masinii pe carosabil. Este important ca masina ta sa fie echipata cu anvelope auto pentru toate anotimpurile, pentru a te bucura de randament optim indiferent de temperatura de afara sau de suprafata pe care rulezi.

Tunning-ul motorului

Motorul unei masini a fost conceput sa ruleze in conditii de siguranta. Pentru modelele mai noi, exista chiar softuri care limiteaza din fabrica potentialul motorului pana la o anumita putere, considerata sigura. Limitatoarele de viteza pot fi anulate, insa este recomandat ca orice interventie asupra masinii sa se faca de catre specialisti, in medii autorizate. Daca iti doresti o performanta sporita a masinii, apeleaza la un service de tunning autorizat. Vei avea, astfel, garantia ca lucrarea este omologata si vei putea circula in siguranta. Un plus de putere poate fi obtinut prin modificarea admisiei si a evacuarii gazelor. O cantitate mai mare de oxigen duce la o ardere mai rapida a combustibilului, dar si la o performanta mai mare a motorului. Inlocuirea galeriei de admisie pentru a adauga un mijloc de supraalimentare, izolarea galeriei de evacuare sau adaugarea unor tobe mai performante iti pot aduce un plus de putere. Daca doresti sa umbli la componentele motorului, acestea pot fi inlocuite in totalitate cu piese superioare.

Alegerea pieselor auto

Durabilitatea unei masini depinde de calitatea componentelor sale. Achizitionarea de piese second-hand sau de slaba calitate este o economie doar in aparenta. Riscul sa cedeze si sa afecteze si alte piese este ridicat si duce la o cheltuiala mult mai mare. Piesele originale, garantate de producatorul automobilului, pot fi mai scumpe, insa iti ofera siguranta functionarii optime o perioada lunga de timp.

Efectuarea verificărilor

In afara de inspectia tehnica periodica, obligatorie la 1 sau 2 ani si reviziile periodice anuale sau la numarul de kilometri parcursi, este bine sa faci o vizita la service atat primavara, cand se apropie sezonul concediilor, cat si toamna, inainte de venirea gerului. In functie de momentul in care faci verificarea masinii, mecanicul iti va comunica starea consumabilelor, ce piese necesita inlocuire urgenta si ce trebuie sa pregatesti pentru urmatoarea vizita.

Obtinerea unei performante superioare din partea masinii tale este posibila si realizabila. Trebuie doar sa fii atent la calitatea pieselor si a consumabilelor pe care le montezi si la mediul in care alegi sa-ti imbunatatesti automobilul. Legalitatea operatiunilor efectuate si garantia asupra manoperei sunt aspecte care te intereseaza in mod deosebit pentru a rula in siguranta pe carosabil.

În articolul

5 secrete pentru a optimiza performantele masinii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x