5 situații neașteptate cu care te poți confrunta oricând și cum le poți face față cu succes
Publicat pe 06.03.2018 la 08:38 Actualizat pe 06.03.2018 la 09:11
Învață cum să te descurci în momentele neplăcute care te iau prin suprindere
Viața are surprize, iar acestea nu sunt mereu plăcute. E important să nu te descurajezi și să realizezi că pentru orice problemă există o soluție. Spontaneitatea și prezența de spirit sunt utile, dar cel mai bine este e să fii pregătit. În caz contrar, situațiile neașteptate se pot transforma cu ușurință în crize.
1. O urgență medicală
O urgență medicală, precum majoritatea situațiilor neprevăzute, poate prezenta două tipuri principale de dificultăți: financiare și emoționale. Așadar, ca să fii pregătită de orice, trebuie să acționezi pe aceste două planuri. În primul rând, este ideal să economisești, dar dacă nu ai reușit să pui bani deoparte, există și alternative. Poți împrumuta bani de la un prieten sau, dacă nu ai această opțiune, poți face un credit nebancar.
În al doilea rând, urgențele medicale vin la pachet cu stres și anxietate. Păstrează-ți optimismul și încrederea în forțele proprii. Astfel, șansele tale de a trece cu succes peste problemele medicale sunt mai mari. Mai multe studii arată că stresul crește durata recuperării fizice, conform NCBI. Așa că, indiferent că e vorba de tine sau de o persoană dragă, optimismul și stăpânirea de sine sunt de ajutor în aceste situații.
2. Pierderea locului de muncă
Se poate întâmpla să îți pierzi pe neașteptate locul de muncă. Poți fi concediată sau poate avea loc o schimbare care te determină să îți dai demisia. Cu calm, încredere și planificare, poți trece cu succes de un astfel de eveniment. The Balance propune următorii pași: află dacă ești eligibilă pentru ajutor de șomaj, calculează cât timp îți pot ajunge resursele financiare și decide dacă dorești o schimbare de carieră sau dacă vrei să activezi în același domeniu. În funcție de acest lucru, realizează o auto-evaluare și încearcă să îmbunătățești competențele de care ai nevoie pentru locul de muncă dorit. Apoi, actualizează cu grijă CV-ul tău și mergi la cât mai multe interviuri relevante.
3. O defecțiune costisitoare
Poate fi vorba de mașină, telefon, frigider sau computer. E o situație neplăcută, dar prin care vrei trece cu siguranță la un moment dat. Un aparat de care ai nevoie zilnic se va defecta, fără posibilitatea de a-l repara sau doar cu costuri foarte mari. Nu te grăbi, chiar dacă te simți sub presiune. Graba te va împinge spre decizii pripite, cum ar fi să repari defecțiunea după prima ofertă întâlnită, în ciuda faptului că ai fi putut găsi una mult mai mică.
Din nou, ideal ar fi să ai economii (și o asigurare bună, dacă e vorba de mașină). În caz contrar, poți apela la un prieten pentru un împrumut. Dacă e vorba de un aparat electrocasnic care nu mai poate fi reparat, poți cumpăra unul nou, în rate.
4. O călătorie neașteptată
De-a lungul vieții, apar situații în care e nevoie să călătorești urgent, cum ar fi un deces, o problemă stringentă la muncă sau nașterea unei rude. Ca să faci față cu succes, e esențial să ai un mic fond pentru călătorii neașteptate. Totodată, ai nevoie ca în orice moment să îți poți face bagajul în mai puțin de o oră. Așadar, obiectele necesare trebuie să fie organizate și la îndemână. Degeaba ai o valiză dacă ai împrumutat-o cuiva și nu o poți folosi într-un astfel de moment.
5. Mutarea într-o nouă locuință
Nu este ușor să te muți. De fapt, am putea spune că este cu atât mai greu să te muți cu cât ai petrecut mai mult timp într-o casă sau într-un apartament. Poate ai avut o neînțelegere cu proprietarul, dacă ești chiriaș, sau poate trebuie să te muți în alt oraș din cauza locului de muncă. Nu întotdeauna avem de ales dacă și în cât timp trebuie să ne mutăm. Chiar și dacă ai la dispoziție resursele financiare și timpul necesar, mutarea e un efort.
Cum să ușurezi acest proces? În primul rând, trebuie să recunoști că ai nevoie de ajutor. Fie îl ceri din partea prietenilor, fie apelezi la servicii de mutat profesioniste. În al doilea rând, trebuie să acționezi după un plan. Dacă ai trei zile la dispoziție, împarte activitățile echilibrat. Nu în ultimul rând, profită de situație ca să renunți la obiectele de care nu ai nevoie. Asta te va ajuta să te muți mai repede, dar și să începi o viață mai organizată în noua casă.
Sursă foto: Shutterstock