Ai camerele prea mici? Specialiștii îți dezvăluie 10 idei ingenioase pentru amenajarea lor

Publicat pe 01.08.2018 la 15:38 Actualizat pe 01.08.2018 la 15:43

Dacă te numeri și tu printre cei care dețin camere de mici dimensiuni, este momentul să afli 10 idei ingenioase prin care le poți amenaja foarte frumos și eficient.

Nevoile de locuire ale prezentului se îndreaptă către transformarea spațiilor de locuit într-unele funcționale și confortabile. De asemenea, principiile de locuit minimaliste potrivit cărora întotdeauna „mai puțin înseamnă mai mult” și adoptarea unui stil de viață sustenabil sunt tot mai apreciate pe plan internațional, oamenii alegând sa trăiască de bunăvoie în case de dimensiuni mici. Pentru a răspunde acestor cerințe, designerii de interior dar și producătorii de mobilier și cei de decorațiuni interioare se întrec în a găsi soluții ingenioase pentru locuitul inteligent și multifuncțional, în spații de dimensiuni reduse. Suprafețele unor astfel de case pornesc de la aproximativ 10 metri pătrați în total, iar amenajarea lor este o adevărată artă. Dacă te numeri și tu printre cei care dețin camere de mici dimensiuni, este momentul să afli 10 idei ingenioase prin care le poți amenaja foarte frumos și eficient.

1) Optează pentru culorile potrivite - care trebuie să fie, în principal, deschise sau pastelate, întrucât acestea oferă senzația de spațiu larg. Albul este de bază și i se adaugă nuanțe precum bej, culoarea stejarului sau chiar mov deschis. Poți folosi și accente de culori vibrante pentru accesorii, însă este de preferat să nu depășești numărul de trei nuanțe, în total.

2) Achiziționează mobilier de tip „custom made” - pentru a-l putea încadra perfect în spațiul pe care îl deții. În cazul în care camera de dormit este una mică, un dormitor la comanda este exact ceea ce îți trebuie. Dulapul de haine este un alt exemplu bun în acest sens, cu precizarea că este cel mai bine ca acesta să aibă o culoare deschisă pentru a crea impresia de spațiu.

3) Selectează piesele de mobilier esențiale - cum ar fi un pat, un scaun sau chiar suporturi pentru haine la vedere, dacă nu ai loc pentru un dressing. Totodată, piesele de mobilier pentru care ai optat trebuie să fie cât mai bine compartimentate, pentru că ideea de bază atunci când vrei să amenajezi un spațiu mic este aceea de a folosi spațiul în mod creativ și compact.

4) Alege obiectele de mobilier versatile - respectiv mesele pliabile, cabinele de duș, canapelele extensibile, scaunele pe care să le poți depozita unele peste altele sau paturile suprapuse (mai ales dacă ai copii). Nu uita de piesele de mobilier suspendate, care sunt potrivite atât pentru baie și bucătărie, cât și pentru dormitor sau sufragerie.

5) Organizează cât mai multe spații de depozitare - și care să se combine cât mai armonios cu restul obiectelor, întrucât trebuie să ai permanent în vedere ordinea, dacă vrei să ai o viață ușoară în camerele mici. Utilizează înălțimea pereților în mod inteligent și optează pentru spații de depozitare înalte, instalează rafturi și folosește multe coșulețe și tăvi.

6) Profită la maximum de tot spațiul disponibil - și folosește-ți inventivitatea. De exemplu, poți crea o nișă în perete pe care să o folosești pe post de garderobă sau folosește holul nu doar pentru a circula, ci și pentru depozitare. Cu puțină imaginație, spațiile de depozitate își pot găsi astfel locul oriunde.

7) Folosește oglinzi și finisaje din sticlă - pentru rafturi sau obiecte decorative, deoarece acestea dau senzația de spațiu. Oglinzile pot fi folosite nu doar în baie, ci și în dormitor, sufragerie sau chiar bucătărie pentru că reflectă lumina și creează iluzia unui spațiu de dimensiuni mai mari.

8) Acordă o atenție deosebită luminii naturale și corpurilor de iluminat (dacă nu dispui de o astfel de lumină suficientă) - întrucât și acesta este un aspect esențial care dă senzația de spațiu. O cameră bine luminată pare mult mai mare, așa că ai grijă să nu pui draperii voluminoase la geamuri și nici să plasezi în zona din fața ferestrei obiecte de mobilier sau de decor masive.

9) Orientează-te către o pardoseală din lemn - întrucât acest material are marele avantaj de a da sentimentul de intimitate și căldură. Există soluții speciale din lemn pentru spațiile umede, așa cum sunt disponibile și modele de parchet laminat care imită lemnul și care sunt o alternativă la parchetul clasic din lemn.

10) Mizează pe electrocasnice și aparate electrice de mici dimensiuni - care să se integreze perfect în spațiul pe care îl deții. Producătorii acestor tipuri de produse au mai toți în ofertele lor astfel de modele pentru care cererea, urmând tendințele internaționale minimaliste, este în creștere.

Și dacă tot am vorbit despre cele mai noi tendințe internaționale, știai că în primăvara acestui an, în Italia, a fost construită prima casă în miniatură? Aceasta se numește Tiny House, are doar 9 metri pătrați și susține principiile de locuire minimalistă care au tot mai mulți adepți.

Sursa foto: pexels.com

În articolul

Ai camerele prea mici? Specialiștii îți dezvăluie 10 idei ingenioase pentru amenajarea lor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x