Cât de sigur este telefonul mobil? 4 soluții pentru a împiedica atacurile cibernetice

Publicat pe 24.07.2019 la 09:41 Actualizat pe 24.07.2019 la 09:46

Protejarea smartphone-ului implică mai mult decât folosirea unei huse și a unei folii pentru a-l feri de zgârieturi și a-l păstra într-o condiție mai bună.

Un telefon mobil e mai mult decât un dispozitiv pe care îl porți cu tine în fiecare zi. Este, în multe cazuri, obiectul fără de care nu poți să-ți desfășori mare parte din activitate. Protejarea smartphone-ului implică mai mult decât folosirea unei huse și a unei folii pentru a-l feri de zgârieturi și a-l păstra într-o condiție mai bună. Este esențial să ai în vedere și amenințările care nu sunt neapărat vizibile.

E drept că evoluția tehnologică a adus multiple beneficii, iar telefoanele inteligente sunt acum dispozitive indispensabile, însă, odată cu toate avantajele, apar și dezavantajele, mai ales în ceea ce privește securitatea datelor utilizatorilor.

În prezent, furtul unui telefon mobil nu înseamnă doar pierderea contactelor și a mesajelor din dispozitiv, cum era în urmă cu câțiva ani. Dimpotrivă, amenințările cibernetice sunt mult mai mari, de aceea este important să folosești mijloace utile de protejare a datelor personale.

1. Folosește un cod de blocare

Cercetările arată că peste jumătate dintre utilizatorii de telefonie mobilă nu își setează o parolă de securitate pe dispozitivele folosite. De ce ar trebui să faci asta? Pentru că, atunci când telefonul îți este furat sau îl lași nesupravegheat, dacă ai un cod de protecție, nimeni nu poate accesa meniul dispozitivului. Nu e plăcut să ți se fure datele, să fie realizate plăți sau să fie date apeluri în numele tău - toate acestea ar putea implica costuri financiare nedorite. Experții în protecția datelor recomandă să eviți folosirea parolelor simple, precum 1234 sau 0000. Așadar, pentru a fi sigur că telefonul tău nu poate fi folosit de oricine, setează un cod PIN pentru a debloca cartela și o altă parolă pentru a putea accesa meniul telefonului.

2. Protejează datele sensibile

Dacă în urmă cu câțiva ani, un cod de blocare a telefonului era suficient pentru a fi protejat, astăzi, datorită evoluției tehnologice, măsurile de securitate necesită o atenție mai mare. Protecția datelor sensibile, care pot fi salvate în memoria internă a telefonului, este una dintre cele mai importante măsuri la care trebuie să fii atent. Cele mai multe telefoane inteligente oferă software-uri care pot cripta fișiere sau foldere, ceea ce înseamnă că un cod trebuie introdus pentru a citi sau copia datele din dispozitiv. De la fotografii personale și documente importante până la conturi bancare, asigură-te că astfel de informații nu le sunt accesibile tuturor și instalează software-uri de protecție pentru a fi în siguranță.

3. Acordă o atenție deosebită rețelelor wireless

Conectarea la o rețea wireless poate însemna viteză de internet mai mare și costuri mai mici de utilizare a datelor, de aceea cei mai mulți utilizatori aleg să se conecteze astfel atunci când au ocazia, dar acest lucru poate reprezenta și un potențial risc de securitate. De aceea, este esențial să te deconectezi de la rețeaua wireless când nu o folosești. Pe lângă faptul că te ajută să păstrezi energia bateriei, acțiunea împiedică posibila conectare a unor persoane rău intenționate la dispozitivul tău.

Una dintre cele mai cunoscute amenințări care vizează rețelele wireless este cunoscută sub numele de atacul „evil twin“, care constă în crearea unui punct de acces wireless care poate părea asemănător cu unul legitim, cu singura excepție că permite atacatorului să aibă acces la diferite informații confidențiale ale utilizatorului.

4. Realizează copii de rezervă pentru datele date

În cazul în care telefonul mobil ți-a fost furat, datele tale pot ajute la persoane nepotrivite care pot să obțină avantaje folosindu-le. În plus, pentru tine va fi greu sau chiar imposibil de recuperat documente importante, contacte, mesaje și alte informații relevante. De aceea, este esențial să faci backup regulat la datele tale. Majoritatea telefoanelor inteligente permit sincronizarea informațiilor cu un computer sau un site, tocmai pentru a proteja și a păstra informațiile în cazul pierderii telefonului.

De anul acesta, în România, a fost introdus și un număr de telefon unic - 1911 - la care poți raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-ai constatat. Pentru ca numărul lor să fie cât mai mic, nu pierde din vedere măsurile prezentate mai sus pentru îmbunătățirea securității datelor din dispozitivele mobile.

Foto: Shutterstock

În articolul

Cât de sigur este telefonul mobil? 4 soluții pentru a împiedica atacurile cibernetice

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
as.ro
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x