Criterii de alegere a plăcilor de faianță pentru bucătărie
Publicat pe 21.08.2018 la 11:14 Actualizat pe 21.08.2018 la 11:17
Ce tip de faianță să aleg? Care sunt caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească plăcile ceramice? Cum știu că modelul ales este unul potrivit pentru bucătăria mea? Sunt doar puține dintre întrebările care apar în momentul în care vrei să amenajezi sau să îți renovezi bucătăria.
Ce tip de faianță să aleg? Care sunt caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească plăcile ceramice? Cum știu că modelul ales este unul potrivit pentru bucătăria mea? Sunt doar puține dintre întrebările care apar în momentul în care vrei să amenajezi sau să îți renovezi bucătăria.
Plăcile ceramice de faianță sunt elementele esențiale dintr-o bucătărie și nu pot fi alese la întâmplare, mai ales că vorbim despre un mediu pretențios. În prezent găsești disponibilă o gamă variată de modele de faianță pentru bucătărie, însă dincolo de aspect, acestea trebuie să îndeplinească și alte criterii, iar printre cele mai importante amintim:
- În funcție de caracteristicile tehnice. Vorbim aici despre absorbția de apă, care reprezintă procentul de umiditate al plăcilor ceramice. Gradul de porozitate internă al plăcilor are un procent general cuprins între 3% în cazul gresiei și 10% în cazul faianței. Absorbția de apă stabilește și rezistența la îngheț a plăcilor ceramice.
Rezistența la zgâriere. Chiar dacă vorbim despre faianță este important ca modelul ales să aibă o rezistență ridicată împotriva intemperiilor. În felul acesta îți vei da seama dacă este un model rezistent pe termen lung.
- În funcție de mărimea spațiului. Plăcile de faianță, dar și de gresie trebuie să aibă o mărime direct proporțională cu suprafața spațiului, tocmai pentru a nu strica întregul design. Dacă avem de-a face cu o bucătărie mică, atunci plăcile de faianță trebuie să fie mai mici, iar dacă bucătăria are o suprafață mare, atunci plăcile pot fi în formate mari.
- În funcție de culoare. Design-ul, forma, dar și culoarea trebuie să fie elemente complementare cu restul încăperii, pentru a se integra în stilul bucătăriei. În funcție de stilul de amenajare ales, atunci se aleg și combinațiile de culori ori de forme. Nu sunt recomandate prea multe culori aprinse într-o bucătărie cu spații reduse, pentru a nu întuneca și mai mult spațiul. De asemenea, nu este neapărat nevoie să existe un model de faianță care să semene cu modelul de gresie ales. Mizează întotdeauna pe culori simple și elegante și pe un stil clasic, care știi că nu se demodează așa ușor.
- Un model care se curăță ușor. Bucătăria este spațiul destinat preparatelor culinare, iar acest aspect este important de luat în calcul în momentul în care alegi materialul faianței. Un model care se curăță ușor este ideal, pentru a nu fi nevoit să pierzi mult timp în momentul în care faci curat.
- În funcție de modelul mobilierului. Faianța trebuie să fie accesoriul care accentuează mobila de bucătărie și nu modelul care acaparează tot interesul încăperii. Sunt de evitat culorile mult prea puternice, care ies în evidență. Pentru a te asigura că faci alegerile potrivite, încearcă să păstrezi o combinație clasică de culori atât pentru mobilier, cât și pentru faianță.
Link foto: pixabay.com