Cum alegi culoarea potrivita pentru fatada casei tale

Publicat pe 12.04.2019 la 18:25 Actualizat pe 12.04.2019 la 18:28

Atunci cand finisezi peretii exteriorii, trebuie sa tii cont si de culoarea fatadei, astfel incat aceasta sa se potriveasca cu usa de acces, cu tamplaria sau cu acoperisul. In acest articol, iti oferim sfaturi utile de alegere a culorii potrivite pentru fatada casei. Iata de ce trebuie sa tii cont!

Atunci cand te ocupi de constructia unei case sau de renovarea ei, pui mult accent pe amenajarea interiorului: de la alegerea mobilei, a electrocasnicelor si pana la culoarea peretilor, toate aceste alegeri au efect asupra bunei tale dispozitii. Cu toate acestea, atunci cand finisezi peretii exteriorii, trebuie sa tii cont si de culoarea fatadei, astfel incat aceasta sa se potriveasca cu usa de acces, cu tamplaria sau cu acoperisul. In acest articol, iti oferim sfaturi utile de alegere a culorii potrivite pentru fatada casei. Iata de ce trebuie sa tii cont!

Ce este factorul Y?

Pentru a alege corect culoarea pentru fatada casei, trebuie sa tii cont de mai multe criterii. Primul dintre ele este factorul Y, care reprezinta indicele de reflexie a luminii solare, masurand cantitatea de lumina reflectata de pe o anumita suprafata. Factorul Y este intre 0% si 100%, fiind un aspect important indeosebi in cazul fatadelor termoreabilitate. Daca iti doresti o vopsea lavabila cu un indice mediu, poti opta pentru 50% factor Y. Este bine de stiut ca nuantele inchise pe care le alegi pentru fatada casei vor absorbi mai multa caldura decat nuantele calde, asa ca nu uita sa verifici cu atentie factorul Y, prezent langa fiecare cod de culoare de pe vopseaua lavabila. In acest sens, poti alege vopsea lavabila de exterior pe macostore.ro, cu un indice mai mare de 30%-40%, care va impiedica formarea fisurilor in stratul de finisaj. Culorile care se potrivesc cel mai bine pentru fatada casei si sunt rezistente la actiunea razelor ultraviolete sunt nuantele pale si culorile neutre. Aceste culori au beneficiul de a prelungi durata de viata a tencuielii decorative, care nu se va supraincalzi. In acest fel, vei reusi sa economisesti pe termen lung, deoarece nu vei mai avea nevoie de aeroterme sau aer conditionat.

Cum alegi culoarea in functie de efectul dorit?

Chiar daca culorile recomandate de specialisti pentru fatada casei sunt cele deschise, de galben pal, gri, bej sau subtonuri de maro, culoarea este, inainte de toate, o alegere personala, pentru a obtine efectul dorit pentru exteriorul casei tale. De aceea, e nevoie de stabilirea unor detalii clare, din momentul in care casa ta este inca la stadiul de proiect. Astfel, culoarea fatadei nu va fi dificil de asortat cu tamplaria sau cu tencuiala aplicata pe peretii casei. Daca iti doresti sa renovezi o casa deja construita, culoarea fatadei trebuie neaparat aleasa in raport cu cea a acoperisului si abia apoi cu tamplaria sau zugraveala.

Cum alegi culoarea fatadei tinand cont de stilul constructiei?

Pe langa preferintele persoanele, in alegerea culorii fatadei va trebui sa tii cont si de stilul casei. Pentru casele construite in stil clasic, culoarea cel mai des intalnita pentru fatade este bejul, in timp ce pentru casele moderne, culoarea fatadei este intotdeauna in perfecta armonie cu interiorul casei. Astfel, incearca sa mentii echilibrul intre exterior si interior, atunci cand alegi culorile ideale. Daca pentru o locuinta in stil vintage, nu poti opta pentru culori de gri sau oranj, pentru o locuinta pe malul marii, cele mai bune variante de culori sunt albastru, turcoaz si alb. Casele din zona de deal sau munte sunt de regula, vopsite in culori de maro, care imita culoarea naturala a lemnului. Pentru o alegere sigura a culorii fatadei, asigura-te ca locuinta sa fie desprinsa din mediul inconjurator, punand accent pe aspectul zonei in care se afla construita casa.

Fiindca aspectul exterior al casei este cartea sa de vizita, trebuie sa ai grija la alegerea texturii si a culorilor, care sa imbine rolul de protectie cu cel estetic. Nu omite nici importanta unei vopsele lavabile de exterior, care iti va transforma locuinta intr-un mic colt de rai!

În articolul

Cum alegi culoarea potrivita pentru fatada casei tale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Selly, atac la adresa Oanei Roman: „Băgătoare de seamă, vorbește gura fără ea”. Vloggerul, cuvinte dure pentru vedetă
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x