Cum alegi o plafoniera si unde o poti monta

Publicat pe 21.10.2019 la 22:48 Actualizat pe 21.10.2019 la 22:53

Alegerea corpurilor potrivite din fiecare incapere in parte nu este insa foarte simpla pentru ca acestea trebuie sa indeplineasca atat un rol functional cat si unul estetic.

Sursa: Vivre

Iluminatul este foarte important in orice locuinta deoarece asigura vizibilitate, ne influenteaza starea de spirit si poate schimba radical atmosfera din casa. Alegerea corpurilor potrivite din fiecare incapere in parte nu este insa foarte simpla pentru ca acestea trebuie sa indeplineasca atat un rol functional cat si unul estetic.

Datorita adaptabilitatii si diversitatii de stiluri, plafonierele au devenit unele dintre corpurile de iluminat des utilizate in majoritatea spatiilor rezidentiale si comerciale. Se monteaza usor, au un design deosebit, se integreaza cu usurinta in orice decor si sunt ideale pentru camerele cu inaltimi reduse.

Totusi, selectarea unui produs adecvat poate fi mai complicata decat ti-ai putea imagina daca nu stii ce caracteristici trebuie sa aiba plafoniera pentru a se integra armonios in casa ta.

Criterii de care sa tii cont atunci cand alegi o plafoniera

Este util sa cunosti anumite detalii specifice despre aceste corpuri de iluminat ca sa te asiguri ca faci cea mai buna alegere. Plafonierele sunt elemente clasice si elegante, iar daca nu le acorzi atentia cuvenita, fie se pot pierde in peisaj, fie pot iesi prea mult in evidenta. Gasesti plafoniere pe vivre.ro absolut spectaculoase, care vor transforma orice spatiu intr-unul unic si fermecator, dar iata ce trebuie sa iei in considerare pentru a echilibra aspectul general al locuintei:

Aceasta categorie de corpuri de iluminat se imparte in doua tipuri, respectiv plafoniere cu suport si plafoniere fara suport. In cazul primei variante, corpul de iluminat este prevazut cu un brat ce coboara pana la nivelul la care este amplasat becul, la o distanta de 8 pana la 20 de cm fata de tavan. Se integreaza foarte usor intr-un decor clasic, minimalist, industrial sau vintage si este perfecta pentru locurile in care nu poate fi montat un candelabru din cauza inaltimii camerei, dar se doreste acelasi efect. Plafoniera fara suport se fixeaza direct pe tavan prin legarea sursei de lumina la cablul electric, iar peste aceasta se monteaza o masca decorativa, din sticla, panza ori plastic. Are capacitatea de a oferi o lumina ambientala in camerele cu tavane joase unde nu poate fi instalat un alt corp de dimensiuni mai mari.

Exista modele de plafoniere rotunde, patrate sau dreptunghiulare cu marimi diferite, pe care trebuie sa le analizezi inainte de a face o achizitie. Pentru un corp circular diametrul este de cca. 30 de cm, in timp ce lungimea plafonierelor dreptunghiulare variaza intre 20 si 60 de cm. Masoara lungimea si latimea camerei in care vei instala corpurile de iluminat. De pilda, intr-o incapere cu o lungime de 3 metri si o latime de 3.5 metri, plafoniera trebuie sa fie de aproape 50 cm.

In ceea ce priveste modul de actionare al corpurilor de iluminat instalate, ai la dispozitie plafoniere ce pot fi operate prin intrerupator, senzor sau telecomanda. Daca pentru spatiile private sunt ideale echipamentele clasice cu intrerupator, in cazul unitatilor publice sunt recomandate cele cu senzori, din rationamente economice. Alegerea depinde, insa, de preferintele personale si activitatile desfasurate in respectiva incapere.

Pentru plafoniere poate fi utilizata o sursa cu lumina calda ori lumina rece, la fel ca si in cazul altor corpuri de iluminat. Poti opta pentru o plafoniera cu becuri clasice, fluorescente, incandescente, cu halogen sau LED-uri. Tehnologia LED este extrem de populara datorita eficientei energetice si duratei de viata indelungate, de pana la 50.000 de ore de functionare.

Plafonierele contribuie la aspectul locuintei tale, fiind un important element de decor. Acestea sunt disponibile intr-o gama variata de forme si culori, insa in alegerea produsului potrivit trebuie sa iei in considerare stilul locuintei. O plafoniera cu design modern, minimalist, va oferi o imagine deosebita intr-un decor contemporan, in timp ce un model vintage va da o nota aparte intr-o casa veche pe care ai in plan sa o redecorezi.

Datorita designului sau elegant, plafoniera se poate instala in orice loc, indiferent de stilul amenajarii sau alte detalii arhitecturale. Trebuie sa stii ca este cea mai potrivita solutie in camere a caror inaltime nu depaseste 240 de cm.
Cu toate ca exista idei preconcepute care implica pozitionarea acestor corpuri de iluminat doar pe holuri, in baie, in bucatarie ori in debara, plafonierele sunt extrem de adaptabile. Poti opta pentru un astfel de obiect realizat din materiale deosebite, care sa ofere o lumina placuta si in dormitor sau living. Pentru camera copiilor sunt disponibile produse dedicate cu insertii multicolore, cu printi si printese ori cu personaje din desene animate.

In birou, o plafoniera cu lumina rece va asigura un spatiu eficient si profesional, in timp ce in camerele tehnice sau spatiile publice aceste corpuri vor aduce lumina potrivita de-a lungul intregii incaperi.

Avansul tehnologic din acest domeniu a permis aparitia a numeroase variante de corpuri pentru iluminat. Plafonierele pot fi montate cu succes in orice spatiu datorita flexibilitatii si gamei vaste de produse disponibile. Acorda atentie stilului, performantei si eficientei pentru a gasi echipamentul ideal care sa se integreze perfect in designul casei tale.

Sursa: vivre.ro

În articolul

Cum alegi o plafoniera si unde o poti monta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românii care vor primi 3 tipuri noi de vouchere de la locul de muncă. Ce condiţii trebuie să îndeplinească angajaţii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x