Cum faci față cheltuielilor neprevăzute?

Publicat pe 09.08.2019 la 16:24 Actualizat pe 09.08.2019 la 16:27

Majoritatea oamenilor ajung să se confrunte, din când în când, cu astfel de cheltuieli care nu doar că trebuie acoperite, dar pot avea urmări colaterale, având în vedere că este foarte probabil ca gestionarea lor să presupună crearea altor obligații sau renunțarea la unele planuri.

Foto: pixabay.com

Cheltuielile neprevăzute pot apărea oricând, indiferent de cât de bine organizat ești, din punct de vedere financiar. Majoritatea oamenilor ajung să se confrunte, din când în când, cu astfel de cheltuieli care nu doar că trebuie acoperite, dar pot avea urmări colaterale, având în vedere că este foarte probabil ca gestionarea lor să presupună crearea altor obligații sau renunțarea la unele planuri. Totuși, situațiile de genul acesta pot fi gestionate eficient, dacă ai în vedere câteva opțiuni și idei la care poți apela.

Decide ce e cu adevărat important și necesar

O bună educație financiară presupune capacitatea de evaluare eficientă și realistă a cheltuielilor. Nu toate cheltuielile neprevăzute sunt și justificate sau absolut necesare, iar refuzul de a le face poate fi și el o opțiune uneori. De pildă, în cazul în care te confrunți cu o gravă problemă de sănătate care necesită cheltuieli, este evident că nu ai opțiunea de a refuza să suporți aceste costuri. Însă o plecare spontană la mare, cu prietenii, aduce cu sine sume de bani destul de mari ce trebuie achitate, precum combustibil, hrană și cazare. Dacă situația ta financiară nu este una care să îți permită extravaganțe spontane, probabil o idee bună ar fi să nu apelezi la ele și să prioritizezi nevoile mai importante.

Redu alte cheltuieli

Dacă ai tot timpul senzația că banii pleacă prea repede din buzunarul tău, poate ar trebui să arunci o privire asupra cheltuielilor pe care le faci în mod constant. Abonamente la diferite servicii pe care poate nu le utilizezi atât de frecvent, opțiunile alimentare ori diferitele achiziții pe care le faci, toate pot să îți afecteze bugetul și să te aducă în situația de a nu putea gestiona eficient o cheltuială neprevăzută, dar necesară. Încearcă să-ți administrezi banii în așa fel încât să nu îi irosești pe lucruri inutile și să ai mereu la dispoziție un buget de rezervă, pe care să îl poți folosi pentru situații neprevăzute.

Cere ajutor

Niciodată nu este rușinos să ceri ajutorul atunci când apar probleme. Astfel, dacă te confrunți cu necesități financiare neprevăzute, poți încerca să apelezi la instituții specializate în oferirea de sprijin financiar rapid. Poți obține un credit urgent avantajos, dacă apelezi la instituții care garantează condiții de rambursare care să nu te pună în dificultate. O altă opțiune o reprezintă familia sau prietenii, care ar putea să îți sară în ajutor dacă le soliciți asta. Totuși, nu uita că orice datorie trebuie mai devreme sau mai târziu plătită. Nu apela la împrumuturi prea mari și nu cheltui excesiv, pentru că există riscul apariției unor dificultăți financiare mai apăsătoare decât cele inițiale. Rezumă-te la strictul necesar și asigură-te că vei putea returna banii oferiți drept ajutor fie de prieteni, fie de o instituție de credite.

Adoptă o strategie financiară prudentă

Cheltuielile neprevăzute se numesc așa tocmai pentru că apar atunci când nu te aștepți. Dar poți avea certitudinea că, mai devreme sau mai târziu, te vei confrunta cu o astfel de situație. Ceea ce poți face este să fii precaut și să încerci să ai un fond de economii la care să poți apela în orice moment. Nu este necesar să pui deoparte sume imense în mod constant, dar orice sumă economisită lunar te va ajuta să ajungi la un buget de rezervă care să-ți fie de folos în cazul apariției unor cheltuieli-surpriză.

Cheltuielile neprevăzute pot fi dificil de gestionat pentru oricine, în funcție de volumul și urgența lor. Chiar dacă există riscul de a fi prins nepregătit, poți să gestionezi corect astfel de încercări, printr-o strategie financiară prudentă și care să ia în calcul posibilitatea apariției unor situații la care nu te-ai fi așteptat. Poți să economisești, să te rezumi la lucrurile cu adevărat necesare, dar și să apelezi la ajutor din exterior.

În articolul

Cum faci față cheltuielilor neprevăzute?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Oana Lis a început să-și vândă lucrurile din casă! Soția lui Viorel Lis, apel disperat: ”Am probleme mari de rezolvat” / FOTO
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x