Cum iti pregatesti masina pentru iarna?
Publicat pe 12.12.2019 la 09:59 Actualizat pe 12.12.2019 la 10:08
Verificarea masinii in mod constant este mereu recomandata, insa mai ales iarna este bine sa te asiguri ca toate functiile ei merg impecabil.
Soarele bland de pe cer va fi, in curand, inlocuit de lapovita si ninsoare. Nu ai vrea ca iarna sa te ia pe nepregatite, nu? Nu-ti doresti sigur nici sa stai la cozi interminabile ca sa iti schimbi cauciucurile sau sa achizitionezi accesorii de masina precum racletele de geamuri la suprapret. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le organizezi din timp pentru a te asigura ca ai o masina echipata corespunzator pentru iarna.
1. Verifica starea generala a masinii
Verificarea masinii in mod constant este mereu recomandata, insa mai ales iarna este bine sa te asiguri ca toate functiile ei merg impecabil.
- Sistemul de iluminare. Aceasta este perioada in care va fi multa ceata. In plus, din cauza ca noaptea este mai lunga ca ziua, perioadele in care se circula pe intuneric sunt mult mai mari.
- Sistemul de încalzire. Daca te deplasezi pe distante scurte, nu simti asa mult diferenta, insa cum ar fi daca ai ramane blocat undeva din cauza zapezilor iar incalzirea din masina nu functioneaza?
- Starea bateriei. Pe timp de iarna, aceasta este mai solicitata decat de obicei. De aceea, este esential sa functioneze la capacitate maxima.
- Schimba uleiul si antigelul. Verifica punctul de inghetare al antigelului pentru a te asigura ca poate face fata cu brio temperaturilor geroase de iarna.
- Schimba lichidul de parbriz. In cazul in care ai lichid de vara, acesta trebuie inlocuit cu cel de iarna, care nu va ingheta nici daca afara sunt -30 grade Celsius.
2. Anvelopele de iarna
In cazul anvelopelor situatia este ceva mai complexa. In primul rand, legea din Romania obliga soferii sa aiba masina echipata cu cauciuri de iarna sau all season. Acestea aduc un plus de aderenta si siguranta in cazul in care drumurile sunt acoperite cu gheata, polei sau zapada. Pentru a te asigura ca acestea functioneaza la capacitate maxima, in primul rand trebuie sa le verifici gradul de uzura. Poti face asta la orice service auto sau chiar si tu daca ai subler pentru masurare si cunostintele necesare.
Semne ca anvelopele sunt uzate
- S-a depasit limita legala de uzura. Pentru anvelopele de iarna, limita legala a adancimii de rulare este de 4 mm, in timp ce pentru cele de vara limita este de 1.6 mm;
- Daca fac zgomote iesite din comun sau daca „joaca” in timp ce mergi cu masina;
- Daca prezinta alte semne evidente de deteriorare precum denivelari, umflaturi, taieturi, gauri sau crapaturi;
- Daca pierd din presiune mai repede decat este normal.
In cazul in care cauciucurile prezinta urme de deteriorare sau daca se apropie de perioada maxima de folosire de 10 ani, este momentul sa le schimbi. Shoppingul online te ajuta si in acest domeniu. Pe site-uri de profil, cum ar fi acvila-romania.ro, gasesti o multime de modele de anvelope.
3. Ce nu trebuie sa lipseasca din masina?
Ai grija sa ai in masina accesoriile necesare pentru a nu fi pus in situatii neplacute si neprevazute.
- Achizitioneaza solutii speciale ce te ajuta sa dezgheti mai repede parbrizul si geamurile, dar si incuietorile si portierele masinii;
- Achizitioneaza racleta si perie pentru a te putea folosi de ele atunci cand masina este inghetata sau acoperita de zapada;
- Important este sa ai in masina si o lopata si lanturi pentru cauciucuri, mai ales daca stii ca urmeaza sa pleci cu masina la drum lung.
Dupa cum este si vorba potrivit careia paza buna trece primejdia rea, o idee buna ar fi sa ai in permanenta in masina un asa numit kit de urgente.
- o lanterna cu baterii suplimentare;
- radio cu baterie;
- cabluri pentru transfer curent;
- sare grunjoasa sau sac cu nisip;
- franghie de tractare;
- Harta.
In cazul in care planuiesti un drum cu masina in sezonul de iarna, pe langa trusa de prim ajutor, din masina nu ar trebui sa lipseasca si un kit de supravietuire, care sa cuprinda patura, un set extra de manuri si caciula, apa si alimente neperisabile, incarcator pentru telefonul mobil si, dupa caz, medicamente.
Cum sa conduci pe timp de iarna
- adapteaza stilul de condus la conditiile de trafic;
- poarta centura de siguranta;
- respecta indicatiile autoritatilor;
- atentia la gheata neagra;
- accelereaza si franeaza incet pentru a nu derapa;
- dezapezeste cat mai bine masina inainte de a plecat la drum.
Urmand toate sfaturile acestea, poti fi sigur ca niciun munte de nameti nu iti va sta in cale. Tine cont insa: pregatirea unei masini pentru perioada rece dureaza timp si necesita bani, de aceea este bine sa distribui cheltuielile pe o perioada mai lunga. Altfel, ar fi mare pacat sa fii nevoit in decembrie sa alegi intre cadourile celor dragi si cauciucurile de iarna.