Cum să alegi cele mai bune creioane mecanice

Publicat pe 20.02.2019 la 09:05 Actualizat pe 20.02.2019 la 09:08

Există modele variate de creioane mecanice disponibile, motiv pentru care trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante, pentru a te asigura că alegi cele mai bune produse, în funcție de necesități.

Creioanele mecanice prezintă numeroase beneficii pentru utilizatori. În primul rând, acestea te scutesc de efortul de a le ascuți frecvent și asigură scrierea sau realizarea unui desen cu tușe clare și sigure. În plus, există modele variate de creioane mecanice disponibile, motiv pentru care trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante, pentru a te asigura că alegi cele mai bune produse, în funcție de necesități.


Creioane clasice versus creioane mecanice

Atât creioanele clasice, cât și cele mecanice, prezintă avantaje și dezavantaje. Creionul clasic are ca principal avantaj prețul său redus, care îți permite să îl înlocuiești frecvent. În plus, acesta este disponibil în diverse modele, cu o varietate de grosimi și intensități ale minei. Principalele dezavantaje ale creionului clasic constau în faptul că acesta necesită ascuțiri frecvente și, după un timp, devine inutilizabil, necesitând înlocuirea.

Creioanele mecanice îți oferă posibilitatea de a înlocui mina atunci când acest lucru este necesar. În plus, spre deosebire de creionul clasic, cel mecanic este disponibil într-o varietate de forme, unele cu un design mult mai elegant. Printre dezavantajele creionului mecanic se numără prețul mai mare al produselor disponibile comparativ cu cel al creioanelor clasice și necesitatea de a avea în permanență rezerve la îndemână, pentru a le înlocui pe cele rupte sau uzate.

Dimensiunea și duritatea minei

Mina pentru creioanele mecanice poate avea un diametru cuprins între 0.3 mm și 2.5 mm. Fiecare model de creion mecanic funcționează optim cu un anumit diametru al minei, iar acesta este înscris vizibil pe suprafața creionului.

Modelele cu dimensiunea de 0.3 mm sunt potrivite pentru desenele cu numeroase detalii, iar cele cu diametru de 0.5 mm sunt mai populare printre elevi și artiști. Există și mine cu diametru de 0.7mm sau 0.9 mm, care sunt recomandate pentru artiștii care au nevoie să realizeze desene cu tușe groase. Modelele de 2 și 2.5 mm sunt utilizate tot de către artiști și sunt asemănătoare cu minele creioanelor clasice.

În ceea ce privește duritatea, mina creioanelor mecanice poate fi mai moale, lăsând o linie mai densă și alunecând mai ușor pe foaie sau, dimpotrivă, mai dură, cu o tușă bine definită. În sistemul european se utilizează simboluri combinate din litere și cifre pentru a simboliza duritatea minei. Astfel, modelele soft sunt notate cu simboluri care variază de la B la 9B, iar modelele hard sunt simbolizate cu inscripții de la H până la 9H. Există și versiuni intermediare, notate HB (moderată) și F (fermă).

Mecanismul de funcționare al creioanelor mecanice

Există diferite modele de creioane mecanice pe piață, iar printre diferențele dintre acestea se numără și mecanismul lor de funcționare. Astfel, există modele de creion mecanic cu buton poziționat lateral sau în coadă, utilizat pentru împingerea minei. Acest model este cel mai popular, întrucât permite activarea rapidă, fără a întrerupe prea mult procesul de scriere sau cel de realizare a desenului.

Un alt model este cel cu sistem prin răsucire, însă cele mai moderne sunt modelele cu autofeed, care degajează singure mina în momentul în care se termină vârful. Acestea sunt ideale pentru persoanele care au nevoie să nu fie întrerupte deloc în timpul activităților desfășurate.

Designul și materialul celor mai potrivite creioane mecanice

Diversitatea de modele de creioane mecanice este foarte mare și în ceea ce privește designul și materialele din care sunt confecționate acestea. Astfel, vei găsi modele subțiri, acoperite cu plastic sau metal rigid, cu suprafața netedă, fină. De asemenea, poți opta pentru modele mari, robuste, cu un strat superior de cauciuc moale, care este plăcut la atingere și protejează pielea împotriva apăsării continue.

Există și modele cu opțiuni ergonomice, care includ zone cu striuri pentru a împiedica alunecarea. Dacă ai obiceiul să lași creionul să alunece pe birou, ceea ce presupune riscul de rupere a minei, modelele cu forma triunghiulară sunt cele mai potrivite pentru tine sunt întrucât acestea împiedică rostogolirea.

Pentru a alege cel mai potrivit creion mecanic pentru tine, trebuie să ții cont de scopul utilizării acestuia, de dimensiunea și duritatea minei, de mecanismul de funcționare al creionului și de materialul din care acesta este confecționat.

În articolul

Cum să alegi cele mai bune creioane mecanice

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x