FOCAR DE INFECȚIE! Ce ascunde salteaua ta și de ce trebuie să o cureți periodic
Publicat pe 07.11.2016 la 10:05 Actualizat pe 07.11.2016 la 09:50
Acarienii sunt bacteriile microscopice care declanseaza o multime de probleme respiratorii. Salteaua este principalul focar de infectie in acest caz.
Curățenia presupune mai mult decât ștergerea prafului, aranjarea obiectelor pe etajeră și aspirarea covoarelor. Chiar dacă îndeplinești regulat, sau chiar zilnic, toate aceste activități casnice, nu înseamnă că ești protejată de posibilele atacuri ale microbilor de toate felurile. Există anumite locuri care devin favoritele lor și despre care, de cele mai multe ori, gospodinele cred că nu trebuie curățate. Un exemplu este chiar salteaua patului. Aceasta ascunde miliarde de acarieni, declanșatorii problemelor respiratorii.
Alergiile respiratorii sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai răspândite forme de îmbolnăvire la nivel mondial. Ele conduc adesea la astm sau rinită, două probleme greu de controlat și care dau mari bătăi de cap celor care ajung să sufere din cauza lor. Paraziții microscopici sunt motivul pentru care s-ar putea ca tu, sau un membru al familiei tale, să vă vă confruntați, la un moment dat, cu o astfel de problemă respiratorie. Ei se ascund peste tot prin casă, însă locul lor preferat sunt salteaua și pernele.
Salteaua, un adevărat focar de infecție
Potrivit studiilor, o pernă de mărime medie poate ajunge să conțină miliarde de astfel de creaturi microcscopice. Acest lucru este valabil și în cazul saltelelor, care se pot transforma pe parcursul a cinci ani de zile în adevărate focare de infecție. Cu toate că pe piață se comercializează obiecte special confecționate în acest sens, cum ar fi saltelele antialergene, problema este doar pe jumătate rezolvată. Acest tip de saltele reduc, într-adevăr, numărul de acarieni, însă nu pot împiedica dezvoltarea lor completă. Astfel, sistemul respirator este pus în pericol în permanență.
Soluție inteligentă și economică
Timpul necesar maturizării acestor paraziți microscopici este de trei luni. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în mai puțin de jumătate an, ei pot deveni nocivi pentru om, infectând mai ales copiii și persoanele cu ușoare sensibilități la nivelul aparatului respirator. Pentru a evita problemele, recomandarea medicilor este schimbarea periodică a saltelei, de preferat o dată la șase luni. Cum acest lucru nu este posibil pentru o familie cu buget moderat, soluția economică este curățarea în profunzime a tuturor obiectelor din dormitor, în special pernele, salteaua și covoarele.
Cu ajutorul unui aspirator portabil, lupta împotriva acarienilor este aproape câștigată. Folosește acest obiect casnic în mod regulat și aspiră în profunzime toate posibilele locuri în care bacteriile s-ar putea ascunde. Simplu, inteligent și ieftin!
Alte trucuri utile:
- Aerisește dormitorul periodic! Reîmprospătarea aerului este un lucru vital în lupta cu acarienii, deoarece aceștia preferă spațiile înschise, neaerisite.
- Redu umiditatea din încăpere! Microbii se dezvoltă mai rapid într-un mediu cald și umed, astfel că umiditatea trebuie redusă la minumum.
- Optează pentru așternuturi din bumbac! Dincolo de faptul că sunt incomode, materialele sintetice sunt favoritele acarienilor, așa că trebuie să le eviți cât de mult poți.
- Spală lucrurile la peste 120 de grade! Fețele de pernă, cearșafurile și chiar și jucăriile din material textil ale copilului tău, trebuie spălate la temperaturi de peste 100 de grade Celsius, pentru a îndepărta posibilii microbi.
- Insistă asupra cusăturilor! Acarienii sunt concentrați mai ales în zona cusăturilor, așa că aspiră mai ales acolo, dacă vrei să îi elimini definitiv din viața ta.