De ce sunt anvelopele de iarnă mai bune decât toate celelalte cauciucuri?

Publicat pe 28.01.2019 la 12:53 Actualizat pe 28.01.2019 la 12:56

Dacă nu ți-ai pregătit mașina de iarnă, ar fi bine să o faci cât mai curând, cu un set de cauciucuri de iarnă, lopată și lanțuri, în cazul în care ai programat o ieșire la munte.

Când ne gândim la iarnă, primele imagini care ne apar în minte sunt cele cu zăpadă, gheață și polei, iar dacă ești șofer, acestea nu pot fi decât vești incomode. Lăsând la o parte minutele bune pe care le pierdem deszăpezind mașina, agitând racleta nervos pe geamuri, cu mâinile înghețate, sau amintindu-ne prea târziu că am uitat să schimbăm lichidul de parbriz cu unul potrivit pentru temperaturi cu minus, anotimpul friguros mai presupune și nervi consumați la rândurile interminabile de la vulcanizări, care se formează încă de la prima ninsoare. Schimbarea cauciucurilor cu care ai circulat din primăvară cu un set de anvelope de iarnă este, însă, un „rău” necesar, impus chiar de legea rutieră. De ce nu trebuie să riști niciodată să conduci cu cauciucuri de vară când afară fulguiește și care sunt avantajele utilizării anvelopelor destinate sezonului pe care îl parcurgem îți vom spune în cele ce urmează.

Fără compromisuri

Nu doar materialul din care sunt confecționate anvelopele de iarnă, dar și forma benzii de rulare (adică partea cauciucului care ia contact cu suprafața carosabilului) sunt special concepute pentru temperaturi mici, zăpadă și posibile derapări din pricina gheții care se formează mai ales pe timpul nopții. Mult mai maleabile și cu striații proeminente, cauciucurile de iarnă te vor ajuta să ai parte de o experiență plăcută de condus, fără surprize neplăcute sau lipsa unei tracțiuni ferme. Importantă în orice anotimp, dar mai cu seamă iarna, frânarea va fi făcută într-un timp suficient de scurt pentru a înlătura orice risc.

Tracțiune perfectă

Indiferent dacă ai ales să conduci un Subaru, un Ford, un Hyundai un Opel sau un BMW, tracțiunea este foarte importantă, mai ales dacă ai optat pentru o variantă cu tracțiune integrală. Toate cele patru roți ale mașinii sunt foarte importante, chiar dacă autoturismul tău are tracțiune doar pe față sau doar pe spate, iar un set de anvelope de iarnă de calitate vor face diferența atât la plecarea de pe loc, cât și în curbe, la urcarea unei rampe înzăpezite sau la o frânare bruscă. Altfel, dacă ai montate cauciucuri de vară sau ai ales să cumperi unele la mâna a doua, care sunt prea învechite, situația poate deveni frustrantă sau condusul imposibil.
Singurul mod în care poți maximiza performanța mașinii pe care o conduci prin tracțiune este cu ajutorul anvelopelor, singurele care intră în contact cu partea carosabilă. Iar pentru o stabilitate perfectă și o experiență completă la condus, ai nevoie de cauciucuri de iarnă.

Siguranță totală

Desigur, principala destinație și, probabil, prima la care te poți gândi atunci când vine vorba de anvelope de iarnă este ca acestea să faciliteze deplasarea autoturismului prin zăpadă sau pe suprafețe înghețate. Scopul lor depășește această funcție. Poate nu ai aflat până acum, însă anvelopele de vară sau cele all-season devin foarte rigide, la contactul cu temperaturile scăzute, ceea ce face ca mașina să își piardă stabilitatea sau chiar posibilitatea de a frâna în siguranță, într-un timp util sau pe o distanță scurtă. Cauciucurile de iarnă, pe de altă parte, sunt concepute special pentru a se adapta vremii neprietenoase și a-și menține elasticitatea, indiferent cât de puține grade înregistrează termometrele. Chiar și pe o șosea curățată complet de zăpadă sau gheață, o anvelopă de iarnă va sta mai bine decât una destinată tuturor anotimpurilor.

Dacă nu ți-ai pregătit mașina de iarnă, ar fi bine să o faci cât mai curând, cu un set de cauciucuri de iarnă, lopată și lanțuri, în cazul în care ai programat o ieșire la munte.

În articolul

De ce sunt anvelopele de iarnă mai bune decât toate celelalte cauciucuri?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x