Martori aprinsi in bord - care sunt cele mai frecvente defectiuni auto?

Publicat pe 20.08.2019 la 17:12 Actualizat pe 20.08.2019 la 17:20

In timp ce anumite defectiuni ale masinii sunt usor de sesizat de catre soferi, altele nu sunt se manifesta fara a genera semnale clare.

In timp ce anumite defectiuni ale masinii sunt usor de sesizat de catre soferi, altele nu sunt se manifesta fara a genera semnale clare.

Din fericire, tablourile de bord ale automobilelor - mai ales ale celor moderne - cuprind martorii de bord, adica acele pictograme care avertizeaza diversele erori si neregulile in functionarea masinii.

Numarul acestor martori de bord este destul de crescut, in special la automobilele de ultima generatie, de aceea este important sa cunosti semnificatia fiecaruia in parte.

Astazi, iti spunem care sunt cele mai frecvente defectiuni auto semnalizate prin aprinderea in bord a martorilor corespunzatori.

Probleme la motor

In primul rand, trebuie sa stii ca gravitatea unei defectiuni este semnalata prin aprinderea in tabloul de bord al masinii ai martorilor de culoare galbena (defectiunile care necesita investigate), sau ai martorilor rosii (defectiuni care trebuie remediate urgent).

Unul dintre martorii care, adesea, apar in bord pe culoarea galbena este si martorul care poarta denumirea de „check engine”.

Sursă foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vw_engine_check.jpg

Acesta indica o problema la nivelul motorului, lucru care inseamna ca necesita a fi verificate urmatoarele componente: sonda lambda, convertorul catalic, bujiile etc.

Atunci cand acest martor se aprinde, asteapta-te la urmatoarele consecinte: cresterea consumului de combustibil, cresterea temperaturii motorului, cresterea nivelului de emisii, daune ale altor componente importante ale masinii.

Filtrul de particule

Filtrul de particule este o componenta importanta si predispusa la defectiuni, mai ales la masinile cu motorizare diesel. Periodic, acesta are nevoie de regenerare pentru a-si indeplini in conditii optime rolul, anume acela de a atrage praful, mizeria si alte tipuri de impuritati pentru a nu patrunde in combustibil.

Cand filtrul de particule necesita regenerare, in tabloul de comanda al masinii se va aprinde martorul corespunzator, adesea de culoare galbena.

Sursă foto: https://www.wikihow.com/Clean-a-DPF

In aceasta situatie, este recomandat sa nu opresti motorul si sa continui deplasarea cu o viteza constanta de aproximativ 70km/h, pe o distanta de cativa kilometri. Daca ai respectat aceste sfaturi, martorul de bord va disparea.

Nu uita ca filtrele masinii trebuie schimbate o data pe an sau o data la 10.000 de km. Daca ai nevoie de accesorii si componente pentru automobilul tau, gasesti piese auto ieftine la Egarajul.

Probleme la sistemul de racire

Motorul este cea mai solicitata componenta a masinii, motiv pentru care, adesea se supraincalzeste. In acest caz, problema este semnalata de martorul de culoarea rosie, reprezentat prin simbolul de mai jos.

Sursă foto: https://cars.usnews.com/static/images/article/201804/127560/Engine_TempBlack_640x420.jpg

Este indicat sa opresti motorul si sa remediezi problema inainte de a porni din nou masina. Cel mai probabil masina ta pierde lichid de racire, ceea ce inseamna ca trebuie sa completezi nivelul acestuia.

Probleme la uleiul de motor

Uleiul de motor este un fluid esential care asigura integritatea motorului si a componentelor din angrenajul sau. Diferitele probleme care pot aparea in ceea ce priveste uleiul de motor sunt reprezentate pe bordul masinii prin aprinderea martorului din imagine.

Sursa:https://filtron.eu/en/about-us/tips-for-mechanics/oil-pressure-warning-light---does-it-indicate-the-quality-of-the-filter

Semnificatiile acestui martor pot fi urmatoarele:

Martorii de bord se pot aprinde si ca urmare a unor erori in calculatorul masinii. Totusi, mai ales in cazul in care acestia sunt de culoare rosie este cel mai bine sa consulti un mecanic auto specializat.

În articolul

Martori aprinsi in bord - care sunt cele mai frecvente defectiuni auto?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2024. Capricornii sunt hotărâți să facă o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical. Furtuna Renata va lovi România cu ploi şi vijelii puternice, după valul nefiresc de căldură
a1.ro
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în toiul nopții. Câinele a „simțit” și i-a indicat locul. Ce a urmat
HelloTaste.ro
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Catine
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
useit.ro
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
as.ro
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
MediCOOL
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
DeParinti
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
MediCOOL
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
HelloTaste
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
x