(P) Ce faci când simți că terapia nu funcționează?
Publicat pe 05.06.2025 la 12:06 Actualizat pe 05.06.2025 la 12:24
Să fii în terapie și, totuși, să nu te simți mai bine. Să îți aduni energia, să te prezinți săptămână de săptămână, să povestești, să încerci… dar înăuntrul tău să înceapă să crească o îndoială grea: Oare chiar mă ajută? Oare chiar e pentru mine? Este o întrebare care doare, mai ales dacă ți-ai pus speranță într-un proces care promitea vindecare.
Cu toate acestea, este un punct din care poate începe ceva nou, așa că citește mai departe și vezi ce poți face.
E normal să apară îndoieli
Poate că nu ți-a spus nimeni, dar îndoiala face parte din proces. Atunci când începi să scoți la suprafață dureri vechi, mecanisme de apărare, straturi de suferință pe care le-ai ținut îngropate ani la rând, este firesc ca echilibrul intern să se clatine. Apoi, când apar disconfortul, confuzia sau senzația că „nu te alegi cu nimic concret”, începe să se strecoare gândul că poate nu funcționează.
Uneori tocmai acea neliniște, acea stare de „nu știu ce să mai fac”, poate fi semnul că ceva profund a fost mișcat, chiar dacă încă nu ai ajuns la partea în care lucrurile se limpezesc. Pentru servicii de psihoterapie poți apela la Atelier PSY!
Poate că ai nevoie de o conversație sinceră
Dacă simți că terapia stagnează, că repetați aceleași lucruri sau că relația cu terapeutul e superficială, ai tot dreptul și toată libertatea să aduci asta în ședință. Poți să spui: „Simt că nu mai avansăm”, „Nu știu dacă suntem pe direcția potrivită”, „Mi-e greu să mă deschid aici”.
Terapeutul, dacă e potrivit pentru tine, va primi aceste informații ca pe un material esențial pentru procesul vostru. Poate că în acea sinceritate va apărea exact spațiul de care aveai nevoie ca să începi cu adevărat să lucrezi. Dacă însă simți că nu ești ascultat, că nu există deschidere pentru dialog sau că dinamica voastră nu mai poate fi transformată, este în regulă să te gândești la o schimbare.
Poate că nu e tipul potrivit de terapie
Terapia nu este o formulă universală. Ceea ce funcționează extraordinar pentru o persoană poate fi complet ineficient sau chiar frustrant pentru alta. Poate ai nevoie de o abordare mai activă, mai structurată sau poate ai nevoie de mai multă profunzime, de lucrul cu corpul, de metode care să includă gândirea, dar și trăirea ta emoțională și somatică.
Nu înseamnă că e ceva în neregulă cu tine dacă un tip de terapie nu funcționează. Înseamnă doar că poate e timpul să cauți altceva, iar uneori, a schimba abordarea sau terapeutul poate face o diferență uriașă.
Poate că nu este terapeutul potrivit
A te potrivi cu terapeutul tău nu înseamnă să fie prietenul tău, dar nici să simți că vorbești cu un străin. Trebuie să simți siguranță, conexiune, încredere, o atmosferă în care te poți mișca interior fără teama de a fi judecat. Dacă simți că trebuie mereu să fii „în regulă”, că nu îți permiți să spui ce simți cu adevărat sau că relația voastră e blocată într-un formalism steril, e posibil ca acel cadru să nu îți ofere ceea ce ai nevoie.
Dacă simți că ai nevoie de un cadru terapeutic profesionist, în care relația umană, siguranța emoțională și profunzimea procesului sunt tratate cu seriozitate, la Atelier PSY poți beneficia de sprijinul unor specialiști dedicați, într-un mediu atent construit pentru vindecare reală.
Poți alege să te oprești, să iei o pauză, să revii mai târziu, când corpul și sufletul tău vor fi pregătite să meargă mai adânc. Poți chiar să îți păstrezi acea pauză ca pe o perioadă de reflecție. Uneori, să te oprești este cel mai important pas spre tine!