(P) Cum sa alegi cel mai bun gratar pentru gradina
Publicat pe 23.11.2021 la 12:06 Actualizat pe 23.11.2021 la 17:47
Cand stai la casa unul din marile avantaje este ca ai spatiu disponibil in curte pentru a te bucura de soare sau petrece timpul alaturi de persoane dragi. In gradina poti lua masa si chiar gati, daca ai un gratar bun. Astfel, nu mai murdaresti bucataria si poti face preparate delicioase. In plus, nu mai este nevoie sa mergi in zone naturale sau amenajate care se afla la distanta de casa pentru a face gratar.
Pentru a prepara bucate delicioase ai nevoie de un gratar cat mai bun, care sa coaca uniform, rapid si fara probleme. Descopera in continuare cum sa alegi cel mai bun gratar pentru gradina ta.
Tine cont de spatiul disponibil
Gradinile difera ca dimensiune, accesibilitate sau spatiu liber. Daca vrei sa ai loc destul pentru gratar, dar si pentru masa de lucru si alte accesorii trebuie sa masori spatiul disponibil si sa decizi unde il vei amplasa. In functie de acesta poti alege un gratar de marimea adecvata. Dimensiunea spatiului disponibil conteaza si pentru tipul de gratar ales, caci daca nu ai foarte putin loc va trebui sa optezi pentru un gratar mic, dintr-un material mai subtire, cum este metalul. Totusi, majoritatea curtilor sunt destul de mari pentru a permite instalarea unui gratar de dimensiuni normale, din beton sau caramida.
Ia in calcul alimentarea
Gratare pe gaz si curent electric
Nu exista mancare fripta fara foc, asa ca alege un model de gratar cu alimentare pe gusturile tale, care sa fie potrivit si particularitatilor gradinii. Exista 3 variante de alimentare pentru gratarul din gradina:
Pe gaz
Cu energie electrica
Pe lemne si carbuni
Gratarul pe gaz este convenabil pentru persoanele care nu vor sa piarda timp cu pregatirea lemnelor sau care vor sa nu miroasa a fum dupa ce gatesc. Gratarul arde propan sau butan si creeaza caldura intensa, care frige micii, carnea sau alt tip de preparate. Chiar daca mancarurile gatite pe gratarul cu gaze sunt gustoase, rezultatul nu difera de cel obtinut cu ajutorul aragazului si al unei plite. Acelasi lucru este valabil si pentru gratarele electrice, care se incing usor dar care necesita conectare la priza. Cand ai multi invitati la gratar, un cablu de alimentare care traverseaza curtea nu este cea mai buna idee.
Gratare pe lemne si carbuni
Preparatele gatite la gratarul cu lemne sau carbuni sunt cele mai apreciate, pentru ca au un gust aparte. Aerul cald care se ridica impregneaza mancarea cu arome placute, pe care orice gurmand le apreciaza. Desi gatirea dureaza mai mult, preparatele facute astfel sunt superioare. Multi oameni se tem ca alimentarea unui astfel de cuptor este dificila, dar pe piata se gasesc lemne deja pregatite si carbuni cu dimensiuni potrivite si indice caloric mare.
Alege un material robust
Materialul din care este realizat gratarul determina durabilitatea acestuia, experienta de gatire si calitatea prepararii. Gratarele de metal se incing repede, dar nu pastreaza caldura si necesita atentie cand le manuiesti, pentru ca se incing. In plus, chiar si cele mai groase pot rugini sau rupe, mai ales daca le depozitezi afara. Cele mai bune gratare pentru gradina sunt facute din caramida sau placi de beton armat si placate cu piatra decorativa. Acestea acumuleaza caldura si o elibereaza treptat, astfel ca preparatele se patrund bine, ramanand insa suculente. Chiar daca si cele de caramida sunt bune, gratarele din beton armat placate cu piatra decorativa sau naturala au avantajul de a se monta rapid si de a rezista mai mult. Vezi aici diferite modele de gratare pentru gradina de acest tip.
Gratarul pentru gradina trebuie sa fie rezistent si durabil, sa ofere o experienta culinara placuta si sa dea gust cat mai bun mancarii. In rest, calitatile bucatarului fac diferenta.