Primele 5 lucruri pe care trebuie să le faci dacă ți-ai luat un cățel pentru prima dată

Publicat pe 13.08.2019 la 09:10 Actualizat pe 13.08.2019 la 09:20

Pentru începători, primele zile sau chiar luni pot fi mai dificile decât s-ar fi așteptat, pe măsură ce încep să întâmpine tot felul de dileme, să își pună întrebări și să fie confuzi în privința unor lucruri. Iată care sunt cele mai importante lucruri de știut și de făcut, dacă nu ai mai avut un câine până acum.

Nu ai mai avut până acum un animal de companie, dar ai decis să faci pasul și să îți iei un câine. Dincolo de entuziasmul pe care cu siguranță îl resimți, sunt multe lucruri cu care va trebui să vă obișnuiți amândoi, pe parcurs ce vă acomodati la viața împreună. Pentru începători, primele zile sau chiar luni pot fi mai dificile decât s-ar fi așteptat, pe măsură ce încep să întâmpine tot felul de dileme, să își pună întrebări și să fie confuzi în privința unor lucruri. Iată care sunt cele mai importante lucruri de știut și de făcut, dacă nu ai mai avut un câine până acum:

Găsește mâncarea potrivită pentru el

Poate că bunica hrănea câinele din curte numai cu oase, însă un animal are nevoie de o hrană mult mai diversificată și nutritivă pentru a crește, a se dezvolta armonios și a fi cât mai sănătos. Cățelușii au nevoie de mâncare specială pentru pui, în timp ce câinii adulți au nevoie de o alimentație nutritivă și potrivită pentru ei. Mulți stăpâni de animale fac o greșeală crucială, mai ales la început, când nu au suficient de multă experiență: aleg o mâncare de câini obișnuită, din supermarket, la un preț cât mai mic. Însă așa cum noi ne protejăm de mâncărurile cu grăsimi, zahăr, E-uri, aditivi sau coloranți, așa și animăluțul nostru trebuie protejat de ingredientele nesănătoase. O mâncare de câini bună te va scuti de multe probleme de sănătate ale câinelui tău și este o investiție pentru care îți vei mulțumi atunci când nu va trebui să îți petreci zilele în cabinetul veterinar.

Pregătește-i un culcuș pentru somn

Un culcuș special amenajat pentru câinele tău îi va oferi acestuia un spațiu în care să se simtă în siguranță și în care să se refugieze până se obișnuiește cu noua sa locuință. Unii câini, în special cei adulți, pot da semne de anxietate sau frică atunci când ajung într-un nou cămin, iar perioada de adaptare poate fi una mai îndelungată. În acest caz, poate fi de mare ajutor pentru animalul tău de companie să aibă propriul său loc în casă.

Creează-i o rutină zilnică

Dacă vrei să eviți accidentele neplăcute în care câinele își face nevoile prin casă, este important să îi stabilești o rutină încă de la bun început. Asta înseamnă că va trebui să îl scoți afară zilnic, la aceeași oră, astfel încât el să își creeze niște obiceiuri. Recompensează-l cu o gustare de fiecare dată când își face nevoile afară, iar pentru a preveni micile accidente din locuință este bine să nu îl lași să se plimbe în voie, nesupravegheat, prin toate încăperile.

Oferă-i câteva jucării

Câinele tău nu știe ce obiecte are voie să roadă și care îi sunt interzise și nu face diferența între jucăriile sale și lucrurile tale. Unii câini rod pantofi, alții „fură” șosete, unii fac bucăți sulurile de hârtie, iar alții găsesc cel mai mare inamic în colțurile canapelei. De aceea, este important, în primul rând, ca animalul să exploreze doar o încăpere, în prezența ta. În al doilea rând, este recomandat să îi oferi câteva jucării cu textură elastică, pe care să le poată roade în voie. Reține că dresarea unui animal nu se face niciodată prin violență fizică sau verbală (el nu va înțelege de ce îl cerți sau îl bați și îi va fi frică de tine pe viitor), ci prin recompensare. Oferă-i câte o gustare atunci când învață un nou truc sau când răspunde la comenzi, iar el va ști că de fiecare dată când face acel lucru va fi recompensat.

Exersează-ți răbdarea

Primele zile, săptămâni și chiar luni alături de un nou animăluț în casă pot fi stresante atât pentru stăpân, cât și pentru cățel. De aceea, este crucial să ai răbdare și să nu te aștepți ca animalul să se învețe de pe-o zi pe alta cu noua lui locuință. Fii blând, calm și nu te enerva atunci când câinele nu răspunde la comenzi sau face lucruri pe care nu ți le dorești. Vei vedea că, odată cu trecerea timpului, vă veți acomoda la noua voastră viață împreună, îi vei învăța obiceiurile, gesturile și semnificația fiecărui sunet pe care îl scoate și vei ști cum să procedezi în orice situație.

Sursă foto:Lisa Fotios from Pexels

În articolul

Primele 5 lucruri pe care trebuie să le faci dacă ți-ai luat un cățel pentru prima dată

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x