Valoarea ISO - 6 raspunsuri esentiale pentru fotografii incepatori

Publicat pe 29.03.2019 la 12:19 Actualizat pe 29.03.2019 la 12:23

Pentru reglarea corecta a valorii ISO trebuie sa tii cont de diafragma si de timpul de expunere. In termeni simpli, valoarea ISO masoara sensibilitatea la lumina a senzorului unui aparat de fotografiat.

Sensibilitatea ISO este una dintre setarile aparatului de fotografiat cu care trebuie sa te familiarizezi pentru a-l exploata la adevarata valoare. Setarile camerei foto pot parea descurajante la inceput, insa cu un minim efort le vei deprinde si vei avea satisfactia realizarii unei imagini de calitate. Pentru reglarea corecta a valorii ISO trebuie sa tii cont de diafragma si de timpul de expunere. In termeni simpli, valoarea ISO masoara sensibilitatea la lumina a senzorului unui aparat de fotografiat.

1. Ce inseamna de fapt valoarea ISO?

Spre deosebire de vechile aparate de fotografiat, care utilizau un film cu o singura valoare ISO, tehnologia digitala permite ajustarea acesteia din meniul camerei chiar si la fiecare poza. Alfabetul unei fotografii de calitate incepe cu expunerea, prin care se intelege luminozitatea imaginii. Pentru o expunere corecta a imaginii fotografiate, aparatul digital are nevoie de un grad de luminozitate invers proportional cu sensibilitatea. In tehnica fotografica, sensibilitatea reprezinta caracteristica senzorului care determina cantitatea de lumina necesara reproducerii fidele a unei imagini. Unitatea de masura a sensibilitatii este valoarea ISO.

2. Care sunt valorile optime pentru ISO?

Valorile ISO se masoara pe o scara in care fiecare setare superioara este de doua ori mai sensibila decat precedenta. Un astfel de sir aritmetic pornit de la 25 creste progresiv la 50, 100, 200, 400, 800, 3200, 6400 etc. Cele doua mari diferente ale expunerii fotografiei corespund luminozitatii de zi si de noapte. Valoarea scazuta a ISO este potrivita pentru spatii cu lumina puternica. Pe masura ce creste, ISO compenseaza lipsa luminii ambientale. In functie de aparatul cu care fotografiezi, ISO prea mare poate sa provoace un efect de granulatie numit zgomot de imagine. In general, valorile ISO peste 1600 produc acest efect asupra fotografiilor.

3. Ce valoare ISO este optima pentru zile innorate?

Pentru o zi innorata, in care lumina soarelui este obturata, joaca-te cu setarile camerei digitale in jurul valorii ISO de 400. Majoritatea aparatelor de fotografiat produc zgomot de imagine atunci cand tragi cu ISO mai mare de 600 afara intr-o zi innorata. Lucrurile se schimba daca vrei sa fotografiezi cerul, deoarece nuantele imaginii vor fi in general gri si alb. Pentru o astfel de fotografie, ISO potrivit este intre 200 si 600.

4. Ce valoare ISO este optima pentru zile insorite?

Zilele insorite impun ISO in jurul valorii de 100, suficienta pentru o imagine clara, cu un contrast echilibrat, fara granulatie, zone intunecate sau arse.

5. Cum ies pozele facute cu o valoare ISO mare?

Efectul setarii unei valori prea mari a ISO intr-un mediu cu lumina naturala buna se va vedea imediat pe ecran: imagini neclare, miscate, supraexpuse, cu lumina alba. Valoarea mare a ISO se foloseste numai in conditii intunecoase, cu riscul producerii efectului de granulatie. In acest caz, zgomotul de imagine se poate ameliora in procesul de editare a fotografiei.

6. Cum ies pozele facute cu o valoare ISO mica?

Acelasi principiu se aplica si in cazul fotografierii in conditii de lumina slaba. Nivelul ISO prea mic folosit la intuneric va produce o imagine intunecata. Poti porni de la valoarea de 200 si creste gradual pana vei obtine o luminozitate adecvata. Pentru fotografii realizate in zone intunecate trebuie sa ajustezi si timpul de expunere la o valoare mai ridicata.

Pentru a obtine o imagine bine expusa, fara zone luminoase si arse sau zone prea intunecate, alege aparate de fotografiat Panasonic de la F64.ro ca sa deprinzi valorile optime ISO in diferite conditii de luminozitate. Familiarizarea cu setarile aparatului de fotografiat se deprinde experimentand. Aplica principiile esentiale – ISO mic la lumina mare si ISO mare la lumina mica – si jongleaza cu valorile in functie de diafragma si timpul de expunere pentru a obtine fotografii cat mai apropiate de realitate.


În articolul

Valoarea ISO - 6 raspunsuri esentiale pentru fotografii incepatori

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românii ar putea beneficia de un nou tip de concendiu medical plătit. Se vor putea acorda maxim 45 de zile într-un an
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x