DRESS CODE. Cum să te îmbraci în funcție de eveniment
Publicat pe 18.08.2014 la 11:26 Actualizat pe 08.09.2014 la 13:15
Cum trebuie să mă îmbrac pentru un bal, o cină de afaceri sau la locul de muncă? Mi-am pus de multe ori această întrebare, pentru că mereu întâlnesc situații în care contează foarte mult ce port. Modul în care ne îmbrăcăm spune ceva despre noi, despre gusturi, despre personalitate.
Cum trebuie să mă îmbrac pentru un bal, o cină de afaceri sau la locul de muncă? Mi-am pus de multe ori această întrebare, pentru că mereu întâlnesc situații în care contează foarte mult ce port. Modul în care ne îmbrăcăm spune ceva despre noi, despre gusturi, despre personalitate.
Dress code-ul s-ar traduce printr-o serie de reguli care cer o vestimentație corectă, în plină armonie cu silueta.Codurile vestimentare necesită o atenție specială din partea fiecăruia dintre noi.
Concret, dress code-ul constă în îmbrăcăminte tipică iar dezavantajul este că poate crea uniforme. Nu agreez deloc ideea de uniformă, și atunci varietatea devine un element de detaliu: de culoare, croi, dar ține și de imaginația ta. Încearcă să respecți dress code-ul menționat pe invitație și ținuta așteptată la un eveniment, pentru a nu fi judecată pentru lipsa de inspirație, interes și bun gust.
White Tie
Este tipul de vestimentație cerut numai pentru ceremonii și poate fi purtat în orice oră a zilei. White tie se referă la frac și rochie lungă de seară, elegantă, purtată cu accesorii discrete, clutch și sandale sau pantofi închiși.
Pentru domni, frac de culoare neagră și pantaloni asortați cu croială clasică, cămașă albă, pantofi de gală.Alege o rochie de gală care se potrivește conformației corpului tău.
Black Tie
Impune un look destul de riguros, și este codul vestimentar pentru evenimentele high class, formale, de seară: baluri, dineuri caritabile, premierele de film sau de teatru.
Bărbații trebuie să poarte obligatoriu costum tip Smoking, de culoare neagră sau albastru închis, cămașă albă și papion negru.
Rochia lungă, de seară, și, propunerea mea, simplă ca linie, poate avea accesorizare minimă cu bijuterii: doar cercei lungi și un clutch fin este tot ce ai nevoie. Am semnalat foarte multe greșeli de stil la ținutele de seară, mai ales faptul că se recurge împodobirea excesivă.
Rochia nu trebuie să fie neapărat de culoare neagră, însă nu se recomandă nuanțele stridente. Poți alege rochii în nuanțe pastelate.
Cei mai eleganți pentru o asemenea ținută sunt pantofii simpli, fie clasicii și nelipsiții stiletto negri, fie unii într-o culoare în contrast cu centura din jurul taliei, ori o pereche de sandale fine, neapărat cu toc subțire.
Evită la o ținută Black Tie gențile mari, platforme , materialele ieftine.
Dacă pe invitaţie scrie Cocktail, atunci trebuie să alegi o rochie cu o lungime care se oprește imediat peste genunchi.
Nu se permit, în niciun caz, rochiile mini. Nu îmbrăca rochii în culori aprinse și cu decolteuri adânci, și nu face exces de accesorii. O astfel de ținută va fi perfectă pentru evenimentele cocktail, care sunt de regulă petreceri de zi.
Business
Nu înseamnă deux-piece-ul rigid, însă, în funcție de job există dress code-uri ce trebuie respectate. Încearcă diverse combinații realizate din sacou cu rochie, sacou cu fustă sau sacou-pantaloni, cu croiuri potrivite și foarte feminine.
Ținutele asortate sunt obligatorii. Ori ce ai alege, nu este permis ca îmbrăcămintea să fie transparentă, prea scurtă, prea strâmtă sau prea decoltată. În partea de sus a corpului, umerii trebuie să fie mereu acoperiți, iar mânecile lungi sau trei sferturi.
Piese cheie: cămăși albe, taioare, fuste drepte și creion cu cămăși de mătase, eșarfe, pantaloni drepți, pantofii închiși,dar eleganți, clasici dar și pantofii cu baretă la spate (sling-backs) dresuri subțiri și fine.
Bijuterii clasice: cercei, ceas, broșe nu voluminoase. La job, ideale sunt tonurile neutre: alb, bleumarin, negru, gri ,bej. Țesături naturale și foarte puține imprimeuri. Machiaj discret, părul îngrijit, coafat.
Evită ochelarii de soare, pantofii și sandalele sport.
Casual se traduce prin haine confortabile, simple care pun în valoare silueta și îți lasă perfectă libertate de mișcare. Stilul casual poate fi judecat uneori ca fiind prea lejer, superficial. Îmbracă-te cum te simti tu bine, dar nu sport.
Piese cheie: rochii fluide, lejere, din bumbac, mătase, sacouri oversized, topuri, jeanși, fuste lungi sau scurte, uni sau cu diverse imprimeuri, bluze și cămăși lejere , pantaloni scurți.
Asigură-te că hainele au croiuri și tăieturi simple iar materialele sunt din fibre naturale precum mătasea, bumbacul, inul sau viscoza.Învață să îți personalizezi ținuta în așa fel încât să nu devină banală, comună, plictisitoare.
Pune-ți ținuta în valoare prin accesorii simple, bijuterii, pălării, eșarfe. Atunci când combini orice fel de accesorii cu piesele de îmbrăcăminte casual foloseste-ți imaginația într-un mod cât mai util și practic.
Smart casual se referă la minimalist și simplitate. Se referă la haine relaxate, prietenoase, comode dar într-o notă trendy. Nimic nu trebuie să fie însă întâmplător în ținuta ta, ai nevoie de un outfit perfect, chiar dacă te plimbi cu bicicleta, mergi la shopping sau la film. Orientează-te numai către haine din materiale naturale.
Piese cheie: piese vestimentare în culori uni, dar și imprimeuri, croială extrem de precisă, accesorizate cu centuri si curele simple
Nu te ascunde în spatele hainelor! Atrage atenția asupra celor mai bune părți ale corpului tău și pune în umbră imperfecțiunile. Dacă vei știi ce anume te avantajează și ce nu, îți va fi mult mai ușor să mergi la cumpărături, pentru că vei ști exact în ce direcție să te îndrepți și ce ar trebui să cumperi. Atitudinea cu care porți o haină distrage atenția de la asimetrie si imperfecțiuni si va scoate in evidență cele mai bune atribute ale tale.
Black Tie: produsele din galeria foto sunt disponibile pe www.net-a-porter.com
Cocktail: Rochia Ann din colectia Cinema by Ellida Toma. Produs disponibil pe www.ellidatoma.com
Casual: Produse disponibile pe www.asos.com
Pe Ellida Toma o găsești pe Facebook și pe siteul oficial!
"Explorez tehnici noi, tipare și reguli noi de construcție. Iubesc culoarea și contrastul, transparențele. Pun accent pe calitate, și, de aceea controlez fiecare piesă, de la schița inițială până la crearea propriu-zisă, pentru a asigura perfecțiunea și rafinamentul detaliilor."