Jurnalul de economie, cu Daniel Apostol. Factori care determină sărăcia energetică

Publicat pe 21.02.2019 la 09:30

Bun găsit! Sunt Daniel Apostol şi vă aduc Jurnalul de Economie. Astăzi vreau să înţelegem mai bine împreună ce înseamnă să fii sărac din punct de vedere al consumului de energie. Mai întâi de toate, ce este sărăcia energetică? Cea mai comună definiţie a sărăciei energetice se referă la "lipsa accesului la serviciile energetice moderne". Accesul la energie se referă la lipsa conexiunii fizice la reţelele electrice, centralizate sau descentralizate, şi prin urmare, la lipsa infrastructurii care asigură accesul la energie, mai precis, accesul la energia electrică, sau la gazele naturale. Dar accesul la energie reprezintă, de fapt, doar o mica parte a problemei. Sărăcia faţă de combustibil se referă la faptul de a nu-ţi permite servicii energetice şi / sau de a nu avea posibilitatea de a menţine locuinţa încălzită la preţuri accesibile. Efectele reale ale sărăciei energetice, indiferent dacă ne referim la accesul la energie sau la sărăcia faţă de combustibil, sunt greu de măsurat. Totusi unele aspecte sunt destul de evidente. Cele mai frecvente efecte vedem aici, sunt cele legate de: marginalizarea socială, probleme de sănătate cauzate de încălzirea deficitară sau de condiţiile necorespunzătoare de gătit, probleme psihologice, rezultate educaţionale semnificativ scăzute, rată ridicată a şomajului. Sărăcia energetică aduce în prim-plan un "cerc vicios": Gasim în acest cerc datoriile pe care le acumulam din cauza costurilor energetice greu accesibile şi a efortului de evitare a deconectării. Tot în același cerc vicios apare supraîmpovărarea prin penalităţi și riscul de deconectare de la rețea, fie ea de gaz sau de electricitate. În unele ţări, rău-platnicii sunt incluşi pe lista neagră pentru închiriere sau cumpărare în viitor. Și cercul vicios de care vorbeam este completat de comportamentul incorect și iresponsabil al unora dintre noi: intervenţiile neautorizate în reţea aduc cu sine riscuri de securitate fizică şi încălcări multiple ale legii. La final, dacă ne uităm pe graficul afișat, vedem că România se plasează în fruntea listei țărilor în care energia are o pondere mare în coșul de consum care ne scoate banii din portofel. Suntem alături de state precum Slovacia, Lituania sau Ungaria, la dublul valorii din Italia sau Spania, de exemplu și mult peste media europeană.

În articolul

Jurnalul de economie, cu Daniel Apostol. Factori care determină sărăcia energetică

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 aprilie 2025. Taurii își vor pune ambiția la încercare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Actriţa din Cluj povesteşte cum a fost păcălită să facă un credit de 100.000 de lei. Acum, va plăti rate lunar
a1.ro
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 19 ani de la teribilul accident. Mama ei a făcut parastas: „La cimitir la ea nu ajung des”
HelloTaste.ro
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Catine
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate cu usturoi
useit.ro
Rivalul Tesla a creat o mașină electrică ce poate fi reîncărcată în doar 5 minute. Cum e posibil
as.ro
Românul celebru care a renunţat la tot şi s-a apucat de asigurări: „Erau oameni mizerabili”
MediCOOL
Cum se tratează dermatita atopică la copii. Ce o cauzează în primii ani de viață
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
DeParinti
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
MediCOOL
Cum se tratează cicatricile post-acneice. Care sunt cauzele acestor simptome dermatologice
HelloTaste
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
close
x