9 mituri despre alimentație

Publicat pe 28.04.2013 la 12:39

Dr. Lygia Alexandrescu, lector universitar și nutriționist acreditat al Comitetului Internațional Olimpic, a vorbit la Antena 3, în cadrul ediției speciale România în Mișcare, despre importanța laptelui într-o dietă echilibrată, dar și despre 9 mituri legate de alimentația sănătoasă și de slăbit. 1. Dietă fără grăsimi? ”Avem nevoie de grăsimi. Creierul are nevoie de grăsimi. Însă grăsime de bună calitate, nesaturată, cea care are rolul de a nu se depune pe vasele de sânge. Grăsimile bune se găsesc în tot ce înseamnă vegetal: ulei de măsline, semințe neprăjite, neprelucrate” 2. Mă înfometez, deci slăbesc ”Cea mai ineficientă metodă de a slăbi este înfometarea, pentru că prin această restricție calorică evident se slăbește, dar nu arzi grăsimi, ci pierzi masa musculară și poate fi periculos”. 3. Dacă mâncăm seara, ne îngrășăm? ”Categoric da. E cantitate mare de alimente digerate la o oră la care digestia nu mai este cea mai activă.Și atunci procesele de ardere sunt foarte lente și ceea ce mâncăm după 7 seara se regăsește a doua zi pe cântar”. 4. Alimentele bogate în calorii mă îngrașă mult mai repede ”Fals. Toată lumea fuge de banane, de unt, de struguri. Sunt mai bogate în calorii, dar dacă sunt consumate în prima jumătate a zilei și combinate corect și mai facem și un pic de mișcare, lucrurile stau foarte bine”. 5. Nu mă las de fumat, că mă îngraș ”Adevărul e undeva la mijloc. Fumând, acei compuși ai nicotinei, anesteziază papilele gustative. Când ne lăsăm de fumat, acele papile gustative își revin, simțim iar gustul mâncării și ne crește pofta de mâncare. Și mai este vorba și de dependența față de gest, gestul de a fuma fiind înlocuit cu cel de ronțăială”. 6. Fără apă carbogazoasă sau cu apă carbogazoasă? ”În România este o mare problemă. Toată lumea fuge de apa minerală carbogazoasă. Dacă există o problemă renală, dacă mediul a interzis ingerarea de apă minerală carbogazoasă atunci nu consumăm. Dar dacă suntem sănătoși nu trebuie să uităm că apa minerală carbogazoasă este mai curată decât cea plată, pentru că dioxidul de carbon nu întreține viața bacteriilor”. 7. Se poate slăbi și fără sport și fără odihnă? ”E păgubos. Ar fi bine măcar să mergem o jumătate de oră pe jos”. 8-9. Cât de dăunător este zahărul? Mierea? ”Dacă vorbim despre cel rafinat, nu avem decât cuvinte urâte de spus despre el. Pentru că este un produs foarte energetic și fără niciun fel de nutrienți, și care mai are și un caracter inflamator. Zahărul este este necesar, însă cel legat organic de proteine, cel din aliment, nu cel din linguriță.

În articolul

9 mituri despre alimentație

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O tânără a venit tocmai din India pentru a vedea cum se petrece Paştele românesc. Reacţia ei când a ajuns pe Transalpina: "Suntem norocoşi"
a1.ro
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
HelloTaste.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Catine
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
useit.ro
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
as.ro
Cât de frumoasă este sora lui Alexandru Chipciu. Bianca întoarce toate privirile şi are o relaţie strânsă cu fratele ei
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
MediCOOL
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
HelloTaste
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
x