Dr.Oz/ Mastectomia - cand este necesara?

Publicat pe 16.01.2011 la 23:02 Actualizat pe 17.01.2011 la 00:24

Cand este cancer de san?

Mastectomie, chimioterapie, radiatii, tratamente care desfigureaza, toate solutii de urgenta pentru femeile care sufera de cancer la san. Dar daca dupa toate aceste tratamente, afli ca ai fost diagnosticata gresit ? Dr. Oz. si specialisti in domeniu dezbat problema prevenirii cancerului de san sau asteptarii evolutiei lui pentru un tratament adecvat.

1 din 5 femei in SUA este diagnosticata cu carcinom ductal in situ, un tip de cancer care poate dura ani pana cand devine periculos.Exista insa si alte tipuri care se pot transforma in cancer invaziv si in cele din urma mortal. Femeile se confrunta cu o problema ce pare fara raspuns : dau crezare diagnosticului timpuriu, dar care poate fi gresit sau asteapta evolutia cancerului, desi poate fi mai greu de tratat ?

Doi specialisti in cancerul de san, isi expun argumentele pentru fiecare parere. Dr. Ruth Oratz considera ca orice formatiune de celule suspecte de marimi mici este considerat cancer in timp ce Dr. Laura Esserman neaga acest lucru.

Potrivit acesteia, carcinomul ductal in situ(CDIS) seamana cu formatiunile de celule canceroase si se regasec in multe cazuri, deci este probabil sa te confrunti cu ele. Totusi, trebuie sa stii ca nu toate tipurile de cancer sunt la fel si se trateaza la fel. Unele au risc scazut si nu trebuie intervenit drastic asupra lor (extirparea sanului). Trebuie sa fii precaut si sa iti cantaresti bine optiunile inainte pentru ca s-au facut progrese in medicina si acum stim ca poti trata celulele canceroase cu metode mult mai putin invazive.

Pe de alta parte, dr. Ruth Oratz spune ca, desi in sine CDIS nu este periculos, este un indicator ca in timp vei dezvolta cancer de san si deci vei ajunge inevitabil, pe masa de operatie.

Un diagnostic sigur nu se poate pune dupa mamografie, de aceea in 50-80% din cazuri, chirurgul trebuie sa faca o biopsie, lezand sanul. Grav este faptul ca se intampla ca biopsia sa fi fost inutila, pentru ca pacientul era sanatos.

Daca ti-a iesit mamografia anormala trebuie sa…

1. Inainte de toate, examineaza-te singura, regulat.Daca simti un nodul, se schimba total situatia. Autoexamenul se face luna de luna.

2. Intreaba-l pe medic de raportul patologic.Acesta este cel care dezvaluie doctorului cum este nodulul, cum arata marginile lui, daca exista tesut canceros in jur, etc. Mergi al un patolog cu experienta, care sa fi avut in jur de 200 de cazuri pe an.

3. Fa cercetari privind studiile clinice.

Trei alternative care pot revolutiona depistarea cancerului mamar

1. Mamografia digitala. Se bazeaza tot pe principiul unei imagini foto, numai ca este prelucrata digital si nu pe film, ca mamografia traditionala. Rezolutia este mult mai buna. Dr.Oz o recomandata femeilor sub 50 de ani, pentru ca ele au sani mai densi si tumorile se pot vedea mai bine.

2. Ultrasunetele. Nu sunt deloc dureroase, dar nu sunt vazute ca un substitut pentru mamografie ci vin in completarea ei, pentru ca ele pun accent pe anumite zone ale sanului.

3. Tomosinteza mamara. Aceasta tehnologie foloseste imaginea 3D, deci sanul poate fi vazut din toate unghiurile, ceea ce poate defini mai bine tesutul calcificat si il poate diferentia de cel sanatos.

Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV

În articolul

Dr.Oz/ Mastectomia - cand este necesara?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x