Oprah prezinta un caz socant: "Femeia cu 20 de personalitati"

Publicat pe 11.10.2010 la 18:58 Actualizat pe 14.10.2010 la 17:51

patricia - kim noble

Interviul lui Oprah din 1990, cu o femeie pe nume Truddi Chase ramane unul din materialele de neuitat din istoria emisiunii “The Oprah Show”. Dupa ce a fost supusa ani de zile unui groaznic abuz sexual, care a inceput cand Truddi avea numai doi ani, mintea ei s-a scindat in mai multe personalitati: 92 in total.

In ultimul sezon de emisiune, cel cu numarul 25, Oprah a decis sa onoreze aceasta poveste cutremuratoare cu prezentarea altui caz, cel al lui Kim Noble.

20 de personalitati complet diferite, in aceeasi minte

La fel ca Truddi, Kim Noble a fost diagnosticata cu tulburare de identitate disociativa (dedublarea personalitatii), termenul folosit pentru a denumi boala personalitatilor multiple. Kim este o mama in varsta de 49 de ani, care traieste in apropierea Londrei si are 20 de personalitati diferite.

Printre personalitatile lui Kim se numara “Patricia”, identitatea primara, “Salome”, o catolica devotata, “Judy”, personalitatea care iese la iveala in timpul meselor si care, in ciuda conformatiei filiforme a lui Kim, crede ca are mai mult de 90 de kilograme, si “Ken”, un barbat homosexual ce sufera de depresie.

Psihologii suspecteaza ca Kim a suferit trauma severe in copilarie, datorita abuzurilor sexual, fapt ce a cauzat scindarea mintii ei in multiple personalitati. Pentru a comunica cu “Patricia”, “Judy”, “Salome”, “Ken” si ceilalti, psihologul lui Kim le trimite emailuri separate fiecaruia dintre ei. “Toti au propria lor parola. Am incercat sa ma gandesc care sunt acestea, dar nu am reusit.”

“Patricia”, pesonalitatea primara, a inlocuit-o pe adevarata Kim

Kim isi poate asuma doua-trei personalitati intr-o zi oarecare, insa, cel mai des, corpul ei este controlat de “Patricia”. “Eu sunt personalitatea principala care e prin preajma”, spune ea. “Eu sunt cea care se ocupa de toate, plateste facturile si are grija de fiica noastra, Aimee”.

“Patricia” crede ca oricine era Kim, ea crede ca aceasta a disparut pentru totdeauna. “Lucrurile au devenit prea dificile pentru ea, asa ca a disparut iar noi a trebuit sa preluam controlul corpului ei. Cred ca o protejam cu totii. Ea s-a dus sa se culce…”, spune “Patricia”.

Vezi cum Kim se transforma in “Judy”, in timpul unei mese!

A trai cu aceasta tulburare de identitate inseamna a imparti o viata – haine diferite, dulapuri si periute de dinti separate pentru fiecare. “Nu am de ce sa ii invinovatesc, nu? Nimeni nu vrea sa foloseasca periuta de dinti a altcuiva”, spune “Patricia”.

Kim spune ca atunci cand una dintre personalitati se manifesta, celelalte nu sunt constiente de ce se intampla. Spre deosebire de cum este portretizata tulburarea de identitate in filme sau seriale TV, personalitatile ei nu se “cearta” in capul ei.

Aimee, fiica de 13 ani gaseste totul normal

Ca si Truddi Chase, Kim este la randul ei mama. Cand fiica sa, Aimee, a implinit 13 ani, multe dintre personalitatile mamei sale i-au daruit felicitari si i-au cumparat cadouri.

Kim spune ca “Dawn” este personalitatea care i-a dat nastere lui Aimee. “Doar unul dintre noi putea fi present la nastere”, spune ea. “Nu aveam cum sa fim toti acolo, deoarece unul singur poate avea controlul.”

Aimee spune ca a fi crescuta de o mama cu 20 de personalitati e interesant, insa pentru ea e ceva normal. Adolescenta zice ca nu isi aminteste de un moment in care sa nu fi stiut ca mama ei sufera de boala personalitatilor multiple, iar Kim si psihologii ei nu ii ascund nimic acesteia.

“Dawn”, personalitatea care a nascut-o pe Aimee, nu o recunoaste

Chiar daca Aimee cunoaste toate personalitatile mamei sale, ea spune ca nu isi da seama intotdeauna imediat care dintre ele este prezenta. “Daca e vorba de o personalitate noua, pe care nu am mai vazut-o pana atunci, intreb despre cine e. Asa ajung sa dezolt o relatie cu fiecare.”

Atunci cand “Dawn” preia controlul, ea se poarta de parca a ramas blocata in timp si crede ca este inca in 1997, anul in care s-a nascut Aimee. “Dawn” nu realizeaza faptul ca Aimee este fiica sa – ea crede ca a nascut un bebelus pe nume Sky si care i-a fost luata dupa nastere. In schimb, ea crede ca Aimee este fiica unei prietene.

“Am o parere buna despre Aimee si sunt foarte legata de ea, dar nu e acelasi lucru cu a avea propriul tau copil”. Aceasta reactie aduce lacrimi in ochii adolescentei: “Ma simt respinsa.”

Vezi explicatia “Riei Pratt” despre influenta copilariei asupra artei sale

Personalitatea care ar putea detine cheia a ceea ce a cauzat tulburarea de identitate a lui Kim este “Ria Pratt”, care se crede o fetita de 12 ani. La randul ei, “Patricia” spune ca isi aminteste parti din copilaria lui Kim, dar nimic despre un abuz.

Doctorul Mary Sue, psiholog specializat in traume si neurologie spune ca cel mai probabil, mintea lui Kim s-a scindat in personalitati multiple ca un mechanism de aparare dupa un eveniment deosebit de traumatizant.

Unul din terapeurii lui Kim a incurajat-o pe aceasta sa picteze. Acest procedeu nu numai ca a ajutat-o sa se linisteasca sis a gaseasca stabilitate, dar lucrarile ei au fost expuse in Europa.

“Patricia” explica cum fiecare personalitate are un stil artistic unic. “Missy” are personalitatea unui copil. Ea picteaza intr-un mod foarte energic. “Abi” este o alta personalitate, care are foarte multa singuratate in viata sa.

Urmareste Oprah de luni pana vineri, ora 23:00, pe Euforia TV!

Sursa foto: oprah.com

În articolul

Oprah prezinta un caz socant: "Femeia cu 20 de personalitati"

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Investiţie uriaşă în România. Afacerea de 88 de milioane de euro realizată de o firmă de Cehia, în Constanţa
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga avere fabuloasă
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x