Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață!

Publicat pe 24.06.2014 la 09:06 Actualizat pe 24.06.2014 la 09:45

Lyonul este al doilea oraș ca mărime al Franței, după Paris. Și este un model european în orice domeniu. Însă, fără doar și poate domeniul în care excelează este gastronomia


Lyonul este al doilea oraș ca mărime al Franței, după Paris. Și este un model european în orice domeniu. Însă, fără doar și poate domeniul în care excelează este gastronomia.

Istoria notează că totul a început în perioada Renaşterii, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului. Rezultatul a fost uimitor: o bucătărie specifică, dorită de mai toate casele Europei.

În secolul al XIX-lea, o categorie aparte de bucătărese, numite şi mamele lyoneze, reprezentau deja cultura gastronomică de tradiţie. Ele nu erau constrânse în această profesie de motive economice, pentru că făceau parte din clasa mijlocie. Îşi reprezentau cu mândrie tradiţia, oriunde în lume, făcând un adevărat apostolat gastronomic în lumea modernă.

Acum, străzile înguste și piețele frumos amenajate, pline de istorie, te invită parcă să te așezi la masă, să guști ceva delicios: un consomeu cu maduvioara de vita ori o supa cu afumatura de iepure, o supa cu oua sau o supa crema de orz cu unt frecat cu macris. Iar cele mai importante atracții ce merită vizitate sunt:

Bazilica Notre Dame de Fourvière - situata pe varful dealului rugaciunii, bazilica ofera o privelista uimitoare asupra orasului.

Catedrala Sfântul Ioan - cu o arhitectura partial in stil romanic si scaun al celui de-al 133-lea episcop al Lyon-ului, a fost construita intre ultima parte a secolului XI si inceputul secolului XVI

Mur des Canuts - zona Croix Rousse este renumita pentru traditia in materie de tesatorie a matasii ilustrata de Mur des Canuts pe una din laturile unui bloc

Théâtre Antique de Fourvière - are o capacitate de aproximativ 10 mii de locuri și a fost construit de romani.

În plus, puteți vizita: Opereta Nationala Lyon, Muzeul Istoric Lyon si Muzeul International de Marionete, Aquarium du Grand Lyon, Centre d'Histoire de la Résistance et de la Déportation, Fourvière, Fresque des Lyonnais, Musée de l'Automobile Henri Malartre, Musée des Confluences si Musée Lumière.

Trebuie să știți toate astea înainte să plecați la Lyon și veți trăi o experiență unică!


Totul a început în perioada Renaşterii, care tocmai asta a fost pentru bucătăria lyoneză, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului.

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - Ziarul "ring", iar pentru publicaţiile online - http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/222079/Capitala-gastronomiei-mondiale
în perioada Renaşterii, care tocmai asta a fost pentru bucătăria lyoneză, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale. Aceştia au avut acces la cele mai bune legume, fructe, condimente, peşte, dar, mai ales, la carnea de animale domestice şi vânat sau vinuri de Beaujolais şi din Valea Rhonului.

Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - Ziarul "ring", iar pentru publicaţiile online - http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/222079/Capitala-gastronomiei-mondiale

În articolul

Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 18 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să-și împartă sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un pelerin străin a mers pe jos peste 1.000 de km pentru a veni la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: "Am făcut 40 de zile"
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Catine
Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
useit.ro
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
as.ro
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
MediCOOL
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Spynews
În ce relații a rămas Vero Căliman cu Mirela Retegan, după ce a părăsit „Gașca Zurli”. „Fetița Zurli” a făcut noi mărturisiri: „Nu vreau să...”
DeParinti
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
MediCOOL
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
HelloTaste
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
x