Opt reguli de respectat la masa

Publicat pe 03.02.2011 la 17:35 Actualizat pe 03.02.2011 la 17:39

A manca sanatos inseamna sa alegem alimente de calitate si sa le mancam corect, la momentul potrivit, combinandu-le corespunzator si avand intotdeauna starea necesara: cea de liniste.

Care sunt regulile de baza pentru ca procesul de digestie sa nu ne faca probleme, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

1. Minimum 3 mese pe zi. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune ca foarte multe persoane sar peste micul dejun. Rezultatul: numarul inspaimantator al persoanelor obeze. Pentru ca a trece peste micul dejun este una dintre cauzele acumularii de kilograme peste greutatea normala. Micul dejun trebuie sa fie consistent, atrage atentia specialistul nostru.

2. La masa, fara nervi, obositi sau infrigurati. Procesul digestiv este unul complex, ce este coordonat de creier. De aceea, cand ne asezam la masa trebuie sa protejam creierul de gandurile apasatoare. Sa nu-i dam de lucru suplimentar. De exemplu, daca suntem infrigurati, creierul va fi ocupat cu revenirea la temperatura normala, evident in detrimentul procesului de digestie.

3. Fara alte activitati. A manca este o activitate in sine, chiar una complexa. Motiv pentru care trebuie sa ne concentram asupra ei. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune ca trebuie sa inchidem televizorul, sa nu folosim acest prilej pentru a purta discutii in contradictoriu, sa nu vorbim la telefonul mobil. Cuvantul de ordine cand v-ati asezat la masa este liniste. in cazul in care nu veti respecta aceasta regula, mancarea o sa va cada greu si nu va fi digerata usor.

4. Mancati incet! Alocati timp suficient fiecarei mese. De asemenea, mestecati foarte bine mancarea. Este indicat ca mancarea solida sa fie mestecata pana in momentul in care devine lichida. Alimentele trebuie sa fie puternic imbibate cu saliva. Tocmai de aceea, specialistul nostru precizeaza ca sunt necesare aproximativ 20 de masticatii pana inghitim bolul alimentar.

5. Alegeti cu grija alimentele pe care le veti pune pe masa! Potri­vite sunt alimen­tele cu consistenta naturala. in prezent, in farfuria noastra sunt prea multe alimente moi (piureuri), rafinate, care nu solicita organul de masticatie. De asemenea, la alimentele prea moi, senzatia de sati­etate se insta­leaza mai greu. Asadar, spuneti nu alimentelor moi, rafinate, bogate in glucide, fara fibre alimentare, care sunt gustoase, dar au un index glicemic ridicat si nu sunt satioase. De asemenea, este necesar sa nu alegeti alimentele pe baza reclamelor, a pretului scazut. De preferat este sa alegeti alimentele naturale, mai putin industrializate. Nu uitati sa cititi cu atentie eticheta, ne sfatuieste profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

6. Fructele inainte. Intotdeauna, mancati fructele cu o jumatate de ora inainte de masa pricipala sau cu minimum 1-2 ore dupa masa. Nerespectarea acestei reguli va atrage dupa sine kilogramele in plus, ingreunarea procesului de digerare si aparitia balonarilor. Cinci portii de legume si fructe repre­zinta portia recomandata de specialistul nostru. Pentru ca numai din aceste alimente organismul primeste enzi­mele de care are nevoie.

7. Asociati alimentele corect. Regula de baza: nu se vor combina proteinele de ori­gine animala cu glucidele (cartofi, orez).

8. Respectati bioritmul! Trebuie sa dormim de la ora 22:00, spune profesorul doctor Gheor­ghe Mencinicopschi. Avand in vedere ca digestia nu poate avea loc noaptea, ultima masa trebuie servita cu 2-3 ore inainte de culcare. Insa, chiar inainte de culcare puteti manca un fruct. Ideale sunt portocala si marul, care hidrateaza puternic si se digera rapid. Totodata, aceste fructe curata dintii si previn respiratia urat mirositoare. Daca aveti probleme cu somnul, beti lapte integral caldut. In cazul in care mancati cu putin timp inainte de a va culca, nu veti dormi bine si este foarte posibil sa sforaiti. Mai mult, apare apneea de somn, aceasta fiind cauza majora a producerii infarctului de miocard. Explicatia: creie­rul si inima nu mai sunt alimentate corespunzator cu oxigen.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

În articolul

Opt reguli de respectat la masa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x