Stii ce sunt flavonoizii?

Publicat pe 12.10.2010 la 13:09 Actualizat pe 12.10.2010 la 13:19

Flavonoizii sunt pigmenti ai plantelor, au fost descoperiti si catalogati de catre specialisti de-abia in anul 1938 si se regasesc in absolut toate plantele cunoscute, sub forma a aproximativ 6.000 de substante diferite. Acestia decid culorile plantelor, legumelor, fructelor, adica verdele castravetilor, galbenul unui ardei gras sau movul vinetelor. Stiintific, flavonozii sunt inclusi in categoria generica a vitaminei P.

De ce sunt flavonozii utili pentru sanatatea noastra? Fiindca protejeaza structura celulelor, functionand in organism exact ca niste antioxidanti, fiindca ajuta vitamina C (de fapt, vitamina C si flavonozii se ajuta reciproc in toate functiile organismului), controleaza inflamatiile organismului si au o puternica activitate antibiotica. Ultima calitate a fost demonstrata in cadrul studiilor asupra virsului HIV si a herpesului.

Flavonoizii pot juca un rol important in prevenirea sau chiar tratarea mai multor afectiuni comune pentru sanatatea umana, cum ar fi:

- Alergiile;
- Astmul;
- Candida;
- Diabetul;
- Guta;
- Hemoroizii;
- Deteriorarea vederii;
- Migrena;
- Ulcerul stomacal;
- Dermatita atopica (mancarimi).

In ce alimente gasim cel mai mult flavonoizii?

Spectrul vegetalelor care sunt pline de flavonizi este extrem de larg, insa un continut mai ridicat se regaseste in mere, caise, rosii, pere, zmeura, capsuni, afine, fasole neagra, varza, struguri, ceapa, patrunjel. Apoi, bauturile naturale obtinute din fructe sau din legume, cum ar fi vinul, au un continut ridicat de flavonoizi. Si ceaiul verde este o bautura bogata in flavonoizi, o cana de ceai verde de calitate pe zi asigurand aproape intreaga cantitate de flavonoizi necesara unui organism tanar, de pana in 30 de ani.

Un lucru important si interesant: cantitatea de flavonoizi este mai ridicata in coaja fructelor sau legumelor, cu exceptia citricelor. In acest caz, flavonozii sunt mai prezenti in cuticulele albe care inconjoara feliile acestor fructe, cum ar fi coaja subtire aproape transparenta ale feliilor de portocale si firisoarele albe care brazdeaza si despart feliile.

Flavonoizii pot fi introdusi in organism si sub forma de suplimente alimentare (capsule), cele mai cunoscute fiind quercitina sau rutinul. O doza recomandata este in jur de 1000 de mg pe zi.

foto: moguling.com

În articolul

Stii ce sunt flavonoizii?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Elevi care se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali la liceele din România. "Urcă în patru labe scările"
a1.ro
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
HelloTaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Catine
Cannes 2024. Rochii spectaculoase care au atras toate privirile în prima zi a Festivalului de Film
useit.ro
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
as.ro
Cristi Borcea se întoarce la “marea dragoste” după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Spynews
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
DeParinti
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
MediCOOL
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
HelloTaste
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
x