Afla care sunt cauzele indigestiei la animale

Publicat pe 04.04.2011 la 17:41 Actualizat pe 04.04.2011 la 17:45

Diareea este caracterizata de eliminarea frecventa a fecalelor cu o consistenta scazuta. Ea se intalneste ca manifestare clinica in foarte multe afectiuni, de aceea este recomandat ca in cazul aparitiei si persistentei ei sa fie investigata cauza acesteia.

Daca starea generala este buna si singurul simptom clinic este diareea, se poate vorbi despre dispepsii hipoclorhidrice (modificari ale aciditatii gastrice prin scaderea secretiei de acid clorhidric). Aceasta poate aparea si in urma unor episoade de constipatie sau supraincarcarii stomacului, fiind o reactie de adaptare (sau readaptare) a organismului.

La animalele paralizate se pot produce unele defecari involuntare, datorita imposibilitatii propagarii influxului nervos la nivelul sfincterelor. In acest caz nu este recomandata administrarea medicamentelor antidiareice.

Stire oferita de Petmart.ro

In cazul eliminarii unor cantitatati mari de fecale si prezenta unui apetit exagerat, cauza poate fi reprezentata de o insuficienta pancreatica cronica sau parazitism intestinal. De asemenea, in cazul prezentei unor paraziti pot aparea fecalele "apoase". Aceasta diaree este insotita in general si de anorexie, deshidratare, astenie, hipotermie, fiind clasificata ca o enterita difuza. Prelungirea acestei stari diareice duce la dezechilibru hidro-electrolitic si consecutiv la afectarea organelor interne.

Diareea severa insotita si de colici poate fi urmarea administrarii exagerate si prelungite a unor antibiotice, care produc distrugerea florei intestinale normale de la nivelul colonului si a cecumului. Aceasta flora are rol de sinteza a unor vitamine esentiale.

Medicatia antidiareica este adjuvanta tratamentului etiologic. Astfel, dupa indepartarea sau combaterea cauzelor ce au dus la episodul diareic se pot administra substante mucilaginoase, substante absorbante sau astringente sau chiar si antibacteriene digestive.

In afara substantelor medicamentoase administrate se recomanda o dieta corespunzatoare care va contine alimente ce nu fermenteaza, usor digerabile. Progresul nutritiei animalelor de companie se materializeaza prin punerea la dispozitie a unei hrana medicata (asa numitele Diete Veterinare) care, prescrisa de medicul veterinar, are rezultate foarte bune. In cazul afectiunilor cu manifestare diareica Royal Canin Gastro Intestinal sau Hill's Prescription Diet I/D sunt doar doua exemple care sunt folosite cu succes in tratamentul acesteia. Mentinerea unor conditii corespunzatoare de igiena in adapostul animalului sunt esentiale.

Aplicarea oricarui tratament sau administrarea dietelor veterinare sunt conditionate de prescriptia unui medic veterinar obtinuta in urma consultatiei.

FOTO: hdw.eweb4.com

În articolul

Afla care sunt cauzele indigestiei la animale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x