Aprecierea varstei cainelui pe baza dentitiei

Publicat pe 20.03.2011 la 13:03 Actualizat pe 20.03.2011 la 13:05

In momentul in care ne hotaram sa adoptam un caine trebuie sa cunoastem cat mai multe date despre el, astfel incat sa reusim sa-i anticipam necesitatile alimentare si medicale. Varsta unui caine nu poate fi apreciata cu exactitate atunci cand nu exista date despre trecutul lui, insa aceasta poate fi apreciata pe baza dentitiei, ochilor sau blanii.

Astfel, in cazul dintilor de lapte, caninii apar la 15 zile de la nastere. Dupa 15-20 de zile, apar incisivii laterali. Mijlocasii apar la sfarsitul primei luni de viata, iar clestii si molarii apar dupa 25 de zile de la nastere.

In consecinta, dupa o luna de viata, cainii au aproape toti dintii. Cei de lapte incep sa cada dupa patru luni, in ordinea inversa a aparitiei, iar pana la varsta de opt luni, catelul are deja dentitia unui adult.


In primul an, incisivii sunt netociti si albi si incepand cu luna a 15-a, clestii inferiori incep sa se toceasca. La opt ani, deja toti incisivii sunt complet tociti. Varsta exacta a cainilor mai mari de cinci ani, folosind dentitia ca un criteriu, este dificila, iar acelasi lucru este valabil si in cazul animalelor care s-au hranit in mod excesiv cu oase.


Cainii incep sa vada dupa 15 zile de la nastere, atunci cand ploapele se deschid pentru prima data. La varste inaintate privirea devine tulbure, cataracta senila provocand opacitatea cristalinului. Tot in aceeasi perioada de batranete (8-10 ani), fire de par albe apar pe bot si in jurul ochilor.


Conform autorului cartii "Cainii, pisicile si noi", Virgil Popa, un catel de trei luni are dezvoltarea corespunzatoare unui copil de trei ani, iar la sase luni catelul se poate compara, din punct de vedere al ratei de dezvoltare, cu un copil de zece ani.


Rasele de mari dimensiuni se maturizeaza mai incet, dar traiesc cu 25% mai putin decat cainii mici. Un Saint Bernard care are doi ani este mai tanar din punct de vedere al maturitatii decat un caniche de aceeasi varsta, insa dupa inca patru ani situatia se inverseaza.


Stire oferita de Petmart.ro

FOTO: vivagoal.com

În articolul

Aprecierea varstei cainelui pe baza dentitiei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum fura o grupare coletele din easybox-uri. A făcut pagubă de 80.000 de euro în opt luni
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x