Cainii europeni, stramosii lupilor negri

Publicat pe 16.09.2010 la 13:37 Actualizat pe 16.09.2010 la 13:49

Lupii negri din America de Nord au capatat aceasta culoare in urma imperecherii cu anumiti caini veniti din Europa odata cu primele migratii omenesti prin Stramtoarea Bering, dupa cum arata un studiu publicat in revista americana Science.

Potrivit AFP, cercetatorii de la Universitatea Calgary din Canada si de la Universitatea Standford din California au descoperit ca aparitia lupilor negri, care traiesc preponderent in America de Nord, a rezultat din contactul acestora cu cainii. Blana unui animal isi capata culoarea ca urmare a adaptarii la habitat si la selectia naturala, dar cercetatorii sunt de parere ca lupii negri din America sunt primul exemplu de modificare genetica la un animal salbatic, care a fost generata de cainii domesticiti de om.

Domesticirea cainilor de catre om le-a permis lupilor sa aiba o culoare inchisa, ce ar putea sa le devina utila acestor animale al caror habitat arctic se reduce treptat, ca urmare a incalzirii climatice. O culoare inchisa ii face pe lupi mai greu de observat in momentul in care vaneaza.

Culoarea lupilor variaza, de la negru la gri si chiar la alb, cum este cazul celor din tundra arctica inghetata, pe care culoarea deschisa ii ajuta la vanatul renilor. Cercetatorii sunt de parere ca studiul lor arata faptul ca lupii se adapteaza foarte repede la noul habitat, in care zapada devine tot mai rara, profitand de gena mostenita de la caini.

Mostenirea genetica ar fi putut avea loc acum cateva sute de ani, odata cu primele migratii ale europenilor ce erau insotiti de caini, sau acum 14.000 de ani, cand primii oameni au ajuns in America de Nord prin Stramtoarea Bering.

Foto: www.barkntalk.com

În articolul

Cainii europeni, stramosii lupilor negri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
a1.ro
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
HelloTaste.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Catine
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
useit.ro
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
as.ro
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Spynews
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
DeParinti
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
MediCOOL
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
HelloTaste
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
x