Ce cărți să citim vara asta, în funcție de zodie

Publicat pe 29.07.2016 la 00:44

A citi horoscopul la cafeaua de dimineață face parte din tabieturile celor mai mulți dintre noi. Fie că obișnuim să îl citim din convigere, fie de amuzament, cred că putem cădea de acord cu faptul că fenomenul horoscopului, în sine, a devenit o industrie.

A citi horoscopul la cafeaua de dimineață face parte din tabieturile celor mai mulți dintre noi. Fie că obișnuim să îl citim din convigere, fie de amuzament, cred că putem cădea de acord cu faptul că fenomenul horoscopului, în sine, a devenit o industrie.

Psihologii spun că lectura zilnică a previziunilor astrale răspunde mai ales dorinței noastre de a ne imagina că cineva se gândește la noi. Este un refugiu împotriva angoasei, într-o lume din ce în ce mai individualistă.
Universul horoscopului ne îndeamnă adesea la visare. Iar cărțile fac același lucru: ne propun călătorii imaginare. Așa că ne-am gândit că ar fi interesant să vă propunem, vara aceasta, câte o recomandare personalizată de lectură pentru fiecare zodie în parte. Facem asta acum, pentru că vara este anotimpul în care avem, cel puțin teoretic, mai mult timp liber pentru lectură. În plus, vara ne putem permite să ne și amuzăm.
Așadar, să ne informăm-amuzăm .

BERBEC
Despre persoanele născute în zodia Berbec se spune că sunt oameni autoritari, curajoși, orientați spre acțiune, competitivi. Adevărați luptători.
Acesta este motivul pentru care le recomandăm Berbecilor volumul Războiul nu are chip de femeie al Svetlanei Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2015. O carte de mare forță, pe care, începând de anul acesta, o puteți găsi și în librăriile fizice sau în mai multe librării online din România.
Al Doilea Război Mondial nu va ajunge niciodată să-și dezvăluie întreaga grozăvie. În spatele faptelor de arme, al atrocităților și al crimelor monstruoase comise împotriva civililor se ascunde o altă realitate. Aceea a miilor de femei sovietice trimise pe front împotriva inamicului nazist. Svetlana Aleksievici și-a dedicat șapte ani din viață colectării mărturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia ieșite din copilărie.

TAUR
Cei născuți sub acest semn zodiacal sunt persoane care posedă multe resurse. Se spune că sunt înclinate spre amănunt, responsabile, loiale, răbdătoare și orientate către bani. În special se spune că sunt persoane de încredere.
Despre încredere sau, mai bine spus, despre lipsa ei este vorba și în cel mai recent roman al lui Jonathan Franzen, unul dintre cei mai importanți prozatori americani de astăzi: Puritate. Începând din luna iulie a anului 2016, puteți găsi cartea și în limba romănă, în librăriile fizice sau în librăriile online autohtone.
După încheierea studiilor, tânăra Purity „Pip” Tyler își vede marile speranțe năruindu-se sub apăsarea unei existențe nesigure. Când i se ivește ocazia să lucreze pentru Proiectul Raza de Soare, un fel de WikiLeaks specializată în dezvăluirea de secrete cu miză mare, condusă din Bolivia de tulburătorul Andreas Wolf, Pip acceptă bucuroasă, ispitită de promisiunea că-și va regăsi tatăl. Și cum ilustrul Wolf, cel autoproclamat „aducător al luminii”, se îndrăgostește de ea, norocul pare să-i surâdă în sfârșit. Curând, însă, Pip va descoperi că e doar un pion într-o urzeală complicată de secrete și minciuni, trădări și răzbunări, iubire, obsesie și moarte.

GEMENI
Gemenii sunt persoane versatile, agile, capricioase, impredictibile, curioase, independente, comunicative, dar mai ales sociabile. Acesta este motivul pentru care le recomandăm lectura romanului Prietena mea genială, o capodoperă modernă a uneia dintre scriitoarele italiene cele mai apreciate, Elena Ferrante. Prietena mea genială este o poveste complexă și emoționantă despre două prietene, Elena și Lila. Ediția în limba română a cărții este disponibilă, de la finalul lui 2015, și în librăriile fizice sau în aproape orice librărie online din România.
Acțiunea romanului este plasată în anii 1950, în mahalalele unui Napoli cenușiu. Elena și Lila cresc împreună pe străzile pe care se duc războaiele între bande rivale și învață să aibă încredere deplină una în cealaltă. Prietenia lor rămâne profundă, în ciuda drumurilor diferite pe care le va purta destinul. Prezentând viețile a două femei, Ferrante spune povestea unei mahalale, a unui oraș și a unei țări care suferă transformări ce vor influența, la rândul lor, relația dintre protagoniste, memorabilele Elena și Lila.

RAC
Nativul Rac este protectiv, sensibil, tenace, empatic, plin de resurse, un bun lider, carismatic, independent, misterios, puternic, inteligent, mămos, artist, sentimental. Este orientat către familie, casă și securitate. Așa că nici o altă recomandare nu putea fi mai potrivită decât romanul Un motan pe nume Bob al autorului britanic James Bowen. Ediția în limba română a cărții este disponibilă, de la finalul lui 2014, și în librăriile fizice sau în librăriile online din România.
În primăvara anului 2007, James Bowen găsește într-un adăpost un motan portocaliu rănit; are grijă de el, îl botează Bob, iar când acesta se însănătoșește, se așteaptă să nu-l mai vadă vreodată. Cei doi vor deveni însă prieteni nedespărțiți. Intervievat de jurnalistul Gary Jenkins, James Bowen își spune povestea și astfel apare, în 2010, romanul autobiografic Un motan pe nume Bob, devenit imediat bestseller. Cartea emoționează prin felul în care două ființe – un bărbat și un pisoi – se găsesc una pe cealaltă și reușesc să-și redea speranța iîn viitor.

LEU
Despre cei născuți în zodia Leu se spune că sunt persoane creative, generoase, mândre, pasionale și ambițioase. Le place să fie în centrul atenției, sunt independenți și au calități de lider. De aceea ne-am gândit să le recomandăm volumul Prea multă fericire al laureatei Nobelului literar Alice Munro. Ediția în limba română a volumului este disponibilă, de la finalul lui 2013, și în librăriile fizice sau în librăriile online din România.
Eroii celor zece povestiri îndură pierderi, șocuri, dezamăgiri, revelații neplăcute despre propriul caracter și totuși merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieții. Undeva, prin întunericul în care înaintează, ei simt strălucirea intensă a fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi așteaptă. Cu o voce narativă unică, Alice Munro se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete și încordări interioare indescifrabile din exterior.

FECIOARA

Fecioarele sunt practice, îndemânatice, eficiente, metodice și atente la detalii. Excelează prin exactitate și precizie. Dispun de inteligență, de spirit critic și de observație, toate orientate către activități lucrative. Nimic nu putea fi mai potrivit ca recomandare pentru ei decât cel mai cunoscut roman al scriitoarei de origine turcă Elif Shafak, Bastarda Istanbulului. O nouă ediție în limba română a cărții este disponibilă, din vara aceasta, în toate librăriile fizice sau în librăriile online din România.
Populat de patru figuri feminine puternice și memorabile, Bastarda Istanbulului este un roman fascinant în care se împletesc libertatea și opresiunea, realul și fantasticul, memoria și uitarea. Lumea orientală, cu exotismul și tradiționalismul ei, și cea occidentală, marcată de pragmatism și de independență, se întâlnesc pe neașteptate din dorința nestăvilită a două tinere fermecătoare și nonconformiste – Asya și Armanoush – de a risipi misterul ce le învăluie rădăcinile familiale și de a-și descoperi propria identitate.

BALANȚA
Nativul din Balanță este o persoană cooperantă, diplomată, care poate vedea mai multe puncte de vedere în același timp. Este deschis la minte, cinstit, orientat spre parteneriate și alianțe. Balanțele sunt oameni rafinați și echilibrați. Echilibrul, se spune, îi definește cel mai bine, motiv pentru care ne-am gândit să le propunem o carte-pledoarie pentru echilibru. Este vorba despre volumul Un alftel de jurnal al scriitorului, criticului și teoreticianului literar Matei Călinescu, fost profesor emerit al Universității Indiana din Bloomington, Statele Unite. Un altfel de jurnal: Ieşirea din timp este volumul în care autorul vorbeşte despre relaţia sa cu timpul şi viaţa, o carte de o fragilitate aproape exemplară.
Ediția în limba română a Jurnalului este disponibilă de la începutul verii lui 2016 și în librăriile fizice sau în librăriile online din România.

SCORPION

Scorpionii sunt pasionali, secretoși, puternici, perspicace, hotărâți, centrați pe scopuri. Din acest motiv, le recomandăm cea mai recentă carte a celui mai important scriitor israelian al momentului, Amos Oz. Este vorba despre Iuda, roman al devenirii și o sofisticată poveste de iubire. Ediția în limba română a cărții este disponibilă, de la începutul verii lui 2016, și în librăriile fizice sau în librăriile online din România.
Romanul repune în discuție, din perspectivă etică, politică și istorică, figura trădătorului și conceptul de trădare. În decorul neprietenos al unui Ierusalim iernatic de la începutul anului 1960, tânărul Shmuel Asch înțelege ca viața lui are nevoie de o schimbare. Dezamăgit în urma unei povești de dragoste încheiate brusc și sclav al unei vieți studențești lipsite de satisfacții, el hotărăște să se izoleze în casa veche a unui bătrân intelectual infirm, a cărui noră îl angajează pentru a-i ține acestuia companie câteva ore în fiecare zi. Ceea ce nu știe Shmuel este că traiul între zidurile groase ale casei de la marginea orașului vechi, alături de doi oameni aparținând parcă altor vremuri, nu face decât să-l reconecteze la viața, pregătindu-l pentru ceea ce-l așteaptă cu adevărat.

SĂGETĂTOR
Sagetătorul este extrovertit, direct, binevoitor, filosofic, idealist, sincer, intelectual, cunoscut, cu vederi largi, iubitor al adevărului. Îi place distracția, dar mai presus de toate îi place libertatea. Așa că ce roman putea fi mai potrivit drept recomandare decât Zbor în jurul soarelui al scriitoarei americane Paula McLain?
Plasând acțiunea romanului în Kenya anilor ’20, Paula McLain explorează în Zbor în jurul soarelui copilăria şi tinereţea unei femei fascinante: Beryl Markham, antrenoare de cai de curse şi aviatoare temerară care a realizat primul zbor solo peste Atlantic, de la est la vest. Cu o scriitură densă şi un ritm intens, pe măsura pasiunilor eroinei sale, Paula McLain construieşte un roman caleidoscopic în care ficţiunea se împleteşte cu elemente biografice.
Ediția în limba română este disponibilă, de la începutul verii lui 2016, și în librăriile fizice sau în librăriile online din România.

CAPRICORN
Capricornul este prudent, responsabil, realist, rabdător, metodic, disciplinat, precaut, convențional, rezistent la muncă. Acesta este motivul pentru care le recomandăm tuturor Capricornilor drept lectură de vară romanul Un an de studiu al scriitoarei franceze Anne Wiazemsky – mai exact, prințesa Anne Wiazemsky, deoarece mama sa este Claire Mauriac, fiica scriitorului François Mauriac, iar tatăl ei este prințul Ivan Wiazemsky, conte Levachov, dintr o veche familie nobiliară rusă. Un an de studiu reprezintă cronica unui an petrecut la școala vieții, cartea unei iubiri, cartea unei descoperiri, cartea unei nebunii. Romanul lui Anne Wiazemsky desenează pasionant o iubire și o epocă, sfârșitul anilor ’60, când Franța este scena unor importante mișcări politice, ideologice și artistice.
Ediția în limba română a romanului este disponibilă, de la începutul verii lui 2016 în librării.

VĂRSĂTOR
Vărsătorul este neconvențional, detașat, intelectual, obiectiv, individualist, inventiv, tolerant, original, rebel.
Din acest motiv credem că cea mai potrivită recomandare de lectură o constituie trilogia America dezgolită de la brâu în jos a Ralucăi Feher, unul dintre cele mai intense și mai amuzante jurnale de călătorie apărute recent.
Raluca Feher este unul dintre publicitarii români de marcă și unul dintre fondatorii Frontline Club Bucharest, filiala românească a unuia dintre cele mai faimoase cluburi de presă din lume. Cărțile ei reprezintă un turbion de imagini, experiențe și metafore.
Toate cele trei volume ale seriei sunt disponibile în librăriile fizice și online din România.

PEȘTI
În fine, despre cei născuți sub semnul zodiacal al Peștilor se spune că sunt miloși, empatici, imaginativi, sensibili, visători, idealiști, vizionari, toleranți. Cred în bogăția interioară, sunt considerați drept misticii și visătorii horoscopului. Tocmai de aceea ne-am gândit că volumul Bijuteriile Kabbalah și Lumina Lor de Thea O. Haimovitz i-ar putea tenta.
O carte inedită, din care Peștii (și nu numai ei) vor putea afla poveștile unor personalități cu gândire de factură kabbalistă, precum Giordano Bruno și Pico della Mirandola, dar și istorii ascunse, unele uitate, altele niciodată scrise până acum. Vom descoperi, de pildă, cum dăruirea de sine – o caracteristică a influenței pozitive a filosofiei Kabbalah – a marcat destinul regelui Carol I.
Cartea, extrem de frumos realizată, este disponibilă de la începutul verii lui 2016 în toate librăriile fizice sau în librăriile online din România.

În articolul

Ce cărți să citim vara asta, în funcție de zodie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x