Imparateasa Bizantului, Teodora, prima doamna care a luptat pentru drepturile femeilor

Publicat pe 10.01.2013 la 16:38 Actualizat pe 10.01.2013 la 16:47

Ne vine greu sa credem acum, cand ne bucuram de libera exprimare si de egalitate intre sexe ca au existat vremuri in care femeia nu avea voie sa ridice capul in fata barbatului, ca era folosita doar ca instrument de procreare si ca singurele femei care lucrau si erau platite pentru asta erau prostituatele.

Insa daca nu ar fi fost aceasta femeie puternica, Europa poate ar fi aratat cu totul altfel. Povestea Teodorei, imparateasa Bizantului, este impresionanta:

Exista doua variante ale perioadei de tinerete a Teodorei. Cea mai cunoscuta relatare este Istoria secreta despre care se presupune ca a fost scrisa de Procopius din Cezareea. Paternitatea acesteia este pusa sub semnul intrebarii de majoritatea savantilor deoarece a fost descoperita la Vatican la trei secole dupa moartea imparatesei, iar stilul nu are nici un fel de asemanare cu alte lucrari ale lui Procopius.

In conformitate cu aceasta marturie, Teodora s-a nascut in cea mai de jos clasa a societatii bizantine, fiind fiica unui ingrijitor de ursi de la circ. Criticii acestei lucrari o considera ca fiind propaganda occidentala si pornografica.

A doua marturie a fost scrisa de Episcopul Eusebiu, un contemporan al Teodorei. Eusebiu declara ca ea a fost fiica unui senator roman care a murit cand Teodora era inca mica.

Dupa moartea tatalui sau, Teodora si mama ei au trait in Egipt, unde si mama ei a murit curand. Dupa spusele lui Eusebiu, Teodora si-a petrecut restul copilariei intr-o manastire egipteana, ceea ce a dus la simpatiile ei de mai tarziu pentru monofizitism.

Vezi aici restul articolului!

foto: bettys.com.br

În articolul

Imparateasa Bizantului, Teodora, prima doamna care a luptat pentru drepturile femeilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 18 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să-și împartă sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un pelerin străin a mers pe jos peste 1.000 de km pentru a veni la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: "Am făcut 40 de zile"
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Catine
Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
useit.ro
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
as.ro
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
MediCOOL
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Spynews
În ce relații a rămas Vero Căliman cu Mirela Retegan, după ce a părăsit „Gașca Zurli”. „Fetița Zurli” a făcut noi mărturisiri: „Nu vreau să...”
DeParinti
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
MediCOOL
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
HelloTaste
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
x