Barbatii, mai apti pentru stiinta decat femeile?

Publicat pe 21.08.2010 la 16:48 Actualizat pe 21.08.2010 la 16:49

Un sondaj realizat pe un esantion de 500.000 de persoane de ambele sexe din 34 de tari arata ca 70% dintre acestea au dat dovada de sexism implicit prin faptul ca au relationat barbatii cu activitatile stiintifice si nu femeile.

Aceste stereotipuri implicite (ganduri pe care oamenii nu doresc sa si le exprime sau care sunt inconstiente) ar putea descuraja fetele sa urmeze studii stiintifice sau matematice si sa profeseze in acest domeniu, explica autorii studiului, publicat in Studiile Academiei Nationale Americane de Stiinte (PNAS).

Mai mult, oamenii de stiinta au constatat ca, in tarile unde aceste stereotipuri sunt mai adanc inradacinate in constiinta oamenilor, baietii obtin rezultate mai bune decat fetele la matematica inca din clasa a patra.

"Am descoperit o tendinta generala in toate tarile in care am realizat acest sondaj care arata ca populatia relationeaza, cel mai adesea, conceptele stiintifice cu sexul masculin si nu cu sexul feminin", a explicat Brian Nosek, profesor de psihologie la Universitatea din Virginia, citat de AFP.


Participantii la sondaj trebuiau sa relationeze, ca raspuns la intrebarile rapide ce le erau adresate, cuvinte care se refereau la sexul masculin, precum "el", "fiu" sau "tata", sau la sexul feminin, precum "ea", "fiica" sau "mama", cu termeni legati de stiinta, precum "fizica", "biologie" sau "chimie" sau de stiintele sociale, precum "istorie", "arte" sau "literatura".

Cei mai multi participanti au asociat cuvintele care se refereau la stiinta cu sexul masculin, si nu cu sexul feminin. De asemenea, cercetatorii au mai fost surprinsi de absenta totala de diferente intre cele doua sexe in ceea ce priveste tendinta de a identifica stiinta cu sexul masculin.


"Suntem de parere ca stereotipurile implicite si diferenta dintre sexe in ceea ce priveste capacitatea lor de reusita in domenii stiintifice se consolideaza reciproc", a adaugat Nosek.

"Daca oamenii vad ca barbatii lucreaza cel mai adesea in domeniile stiintifice si ca femeile sunt mai prezente in domeniile nestiintifice, in mintea lor se dezvolta stereotipul conform caruia barbatii sunt mai apti pentru stiinte", a subliniat profesorul.


sursa: Intact News
foto: notjustpunishment.com

În articolul

Barbatii, mai apti pentru stiinta decat femeile?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x