Ce trebuie sa stii despre alaptarea copilului nascut prematur

Publicat pe 13.07.2011 la 13:53

Alaptarea, desi poate fi mai dificila cu un bebelus nascut prematur, este lucrul pe care il poti face pentru a-i oferi micutului tau un start bun in viata.

Alaptarea este modalitatea de a-i oferi o nutritie perfecta copilului prematur, mai ales ca laptele matern se adapteaza automat nevoilor sale. Acest lucru este extrem de important pentru ca laptele matern nu ofera doar cantitatea necesara de calorii, acizi grasi, vitamine si proteine, dar il ajuta in mai multe moduri. Este mai usor de digerat decat laptele praf, un lucru extrem de important pentru bebelusii prematuri care nu au sistemul digestiv complet dezvoltat.

Oamenii de stiinta inca incearca sa gaseasca formula perfecta care sa imite laptele matern. Laptele matern contine componente nutritive, precum si componente care il ajuta sa lupte impotriva infectiilor. De altfel, cam 80% din celulele ce se gasesc in lapte sunt macrofage. Macrofagele sunt celule care tin departe virusii si infectiile. Deoarece prematurii sunt expusi unui risc mai mare de infectie, a-i oferi bebelusului lapte matern este cu atat mai important.

Inainte de a incepe alaptarea

Daca bebelusul se naste mai devreme, posibil sa nu ai imediat lapte pentru el. Bebelusii prematuri sunt in general hraniti printr-un tub gastric imediat dupa nastere, in special daca au mai putin de 33 de saptamani. Reflexul de sugere nu le este dezvoltat decat in jurul a 32-33 saptamani de gestatie. Pentru a-ti ajuta bebelusul sa suga, exista cateva lucruri pe care le poti face:

Ofera-i cat mai mult contact piele pe piele

Multe spitale incurajeaza ca mama sa isi tina puiul nascut prematur cat mai aproape de ea. Trebuie sa fie insa suficient de stabil incat sa respire singur sau sa aiba nevoie de ajutor minimal. De asemenea, trebuie sa aiba un ouls normal, un nivel al oxigenului adecvat si sa nu ii fie rece. A tine copilul gol lipit de pielea ta ii ofera acestuia sentimentul de siguranta si va ajuta in stabilirea unei legaturi. Ii ajuta si sa se pregateasca pentru alaptat.

Pomparea laptelui pentru un prematur

Bebelusul tau nu va fi capabil sa suga imediat, insa ii poti oferi cea mai buna nutritie pompand lapte pentru el. Este important sa faci acest lucru pentru ca daca nu poti alapta, sanii nu vor fi stimulati sa produca lapte si sa fie pregatiti pentru momentul cand cel mic va putea sa suga.

Pastreaza tot ce pompezi, indiferent de cantitate: cand incepi sa pompezi lapte pentru prima data, cantitatea de lapte obtinuta poate fi foarte mica, de culoare galbuie, ce se numeste colostru. Poate parea o cantitate infima si te poti intreba daca se merita sa o pastrezi. Colostrul este insa foarte important pentru bebelusul tau pentru ca este foarte bogat in carbohidrati, proteine si anticorpi protectori. Ar trebui sa pastrezi tot ce pompezi pentru ca cel mic oricum nu poate manca foarte mult pentru inceput.

Citeste si a1.ro!

Foto: snugbabyshop.co.uk

În articolul

Ce trebuie sa stii despre alaptarea copilului nascut prematur

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x