Ce trebuie sa stii despre dezvoltarea copilului in primul an de viata

Publicat pe 02.08.2011 la 17:48 Actualizat pe 02.08.2011 la 17:53

Ritmul cresterii fizice este foarte intens in primii ani de viata, desi este evidenta o scadere progresiva fata de perioada prenatala. Sistemul nervos continua sa se dezvolte: in primele zile ale vietii extrauterine, activitatile esentiale ale copilului se centreaza in jurul trebuintelor de baza (caldura, hrana, somn). Treptat, prin formarea intervalelor alimentare se vor constitui habitudinilor alimentare primare, care vor sta la baza aparitiei altor trebuinte mai complexe. Semnificativa este constituirea treptata a trebuintelor psihologice legate de prezenta adultilor si de comunicarea cu acestia.

Tonusul si motricitatea


La aproximativ o luna dupa nastere, se manifesta asa numitele miscari ritmice repetate, care ating un nivel maxim de manifestare imediat dupa 6 luni (cand copilul incepe sa se deplaseze singur: se taraste).


Frecvent, seriile de miscari ritmice sunt declansate de aparitia parintelui sau de intreruperea hranirii. Astfel, copilul nu mai gesticuleaza doar in mod reflex, ci pentru a atrage atentia, a exprima emotii: bucuria, furia, tristetea.


Dezvoltarea motorie este legata de cresterea fizica, mai ales de cea a scheletului care ii vor permite ca spre sfarsitul primului an de viata sa adopte pozitia verticala, sa isi mentina echilibrul si, ulterior sa faca primii pasi si sa mearga tinut de mana.


Simturile si dezvoltarea perceptiva


Sensibilitatea vizuala


La nastere, acuitatea vizuala a copilului este de 30 de ori mai scazuta decat la adult. Nou-nascutul vede clar ceea ce se afla la treizeci de centimetrii de ochii lui. Vor fi necesare intre 6-12 luni pentru ca procesele de maturizare sa aduca acuitatea vizuala la un nivel apropiat de cel normal.


Nou-nascutul fixeaza cu privirea: atunci cand suge, copilul isi fixeaza mama in ochi. El este atras mai ales de figuri, de ceea ce se misca si de culorile contrastante. Privirea este un mod de comunicare precoce intre mama si copil.


Dupa 2 luni, se trece intr-o noua etapa de dezvoltare a perceptiei vizuale: explorarea vizuala devine mai eficienta si devine evident interesul copilului pentru figura umana; acum sunt recunoscute figurile parintilor.


Aceasta evolutie sugereaza inceputul formarii unor reprezentari sau scheme vizuale care permit recunoasterea unor obiecte familiare si manifestarea de preferinte pentru acestea.


Sensibilitatea auditiva


Inca de la nastere copilul tresare la un sunet puternic si va face tentative de a intoarce capul in directia unui sunet de intensitate moderata (reflexul de orientare). La 4 luni cele doua modalitati de reactie sunt deja voluntare, stabile si precise.


• Sunetele fundamentale ale limbajului uman (fonemele) sunt discriminate foarte timpuriu; de exemplu, vocalele "a" si "i" sunt discriminate din a doua zi de viata.

• La 2-3 luni sunt discriminate complexe de sunete continand consoane ("ba", "pa"). La aceasta varsta bebelusul este capabil sa recunoasca identitatea unor foneme chiar daca ele sunt pronuntate de persoane diferite.


Comunicarea si limbajul


Plansul

La nastere, plansul este prima reactie de comunicare a copilului cu lumea, fiind un semnal important ca lucrurile au decurs normal. Mai tarziu, plansul indica o necesitate care nu a fost satisfacuta: foame, frig, frica, durere.


Zambetul


La trei-patru saptamani apare zambetul, comunicarea cu cei din jur se bazandu-se pe contactul vizual.

La 2 luni intervin momente in care copilul isi intrerupe suptul pentru a zambi ca raspuns la discursul afectiv al mamei. Ulterior, pe la 4-5 luni, copilul intelege unele aspecte ale comunicarii dupa mimica adultului.

Chiar daca exista o variabilitate individuala, putem identifica
urmatorul tablou normal al dezvoltarii limbajului:

• o luna - cascatul, stranutul si plansul (principalul tip de emisie vocala la aceasta varsta).

• 2 luni - primele sunete

• 4 luni - sunetele vocalice incep sa fie alternate cu consoane, copilul zambeste si si gangureste atunci cand i se vorbeste sau cand e satisfacut;

• 5-6 luni - bebelusul este capabil sa emita siruri de silabe identice.

• 8 luni -bebelusul incepe sa utilizeze cuvinte compuse din doua silabe identice;

• 10 luni - bebelusul intelege un numar de cuvinte si un numar de gesturi asociate cu acestea si utilizeaza holofraze (cuvinte unice, dar care au semnificatii multiple in functie de context).

• 12 luni - bebelusul utilizeaza un numar semnificativ de holofraze, imita sunete produse de obiecte, intelege un numar de circa 50 cuvinte, intelege indicatii simple.


Citeste si Ce trebuie sa stii despre dezvoltarea copilului in perioada prenatala sau Ce trebuie sa stii despre dezvoltarea nou-nascutului!

foto: ehow.com

În articolul

Ce trebuie sa stii despre dezvoltarea copilului in primul an de viata

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x